Ο Έλληνας Πρόεδρος ζητά την ενσωμάτωση των μεταναστών για την αντιμετώπιση της δημογραφικής μείωσης

Η Ελληνίδα πρόεδρος Σακελλαροπούλου τονίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης των μεταναστών για την αντιμετώπιση της δημογραφικής γήρανσης και της μείωσης του πληθυσμού της χώρας.

Ο Έλληνας Πρόεδρος ζητά την ενσωμάτωση των μεταναστών για την αντιμετώπιση της δημογραφικής μείωσης>

Περιεχόμενα

  1. Σακελλαροπούλου: «Είναι αναγκαία η ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία»
  2. Η δημογραφική πρόκληση της Ελλάδας
  3. Αντίκτυπος στους νέους
  4. Το κάλεσμα της Σακελλαροπούλου σε δράση

Η μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας και η δημογραφική γήρανση έχουν καταστεί εθνική προτεραιότητα. Η πρόεδρος Σακελλαροπούλου ζήτησε την ένταξη των μεταναστών για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Σακελλαροπούλου: «Είναι αναγκαία η ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία»

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης του δημογραφικού ζητήματος κατά την παρουσίαση της νέας πρωτοβουλίας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank Bank.

Ζήτησε την ένταξη των παράνομων μεταναστών ως μία από τις λύσεις του προβλήματος.

Η δημογραφική πρόκληση της Ελλάδας

Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται και γερνάει ραγδαία. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η χώρα έχει εισέλθει σε νέα φάση από το 2011, με τους θανάτους να υπερτερούν των γεννήσεων.

Πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες στο εξωτερικό, προκαλώντας μείωση του πληθυσμού. Η γήρανση του πληθυσμού, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης του προσδόκιμου ζωής, είναι επίσης εμφανής. Οι αριθμοί το αποδεικνύουν: το 1961 μόνο το 8,3% του πληθυσμού ήταν άνω των 65 ετών, ενώ το 26,2% ήταν κάτω των 14 ετών.

Το 2020, η σύνθεση του πληθυσμού ήταν εντελώς διαφορετική: το 22,3% ήταν άνω των 65 ετών και μόνο το 14,2% κάτω των 14 ετών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης γήρανσης, δηλαδή ο λόγος του πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω προς τον πληθυσμό ηλικίας 0-14 ετών, είναι σήμερα 156,2. Ένας πολύ αποθαρρυντικός αριθμός.

Όλες οι έρευνες και οι μετρήσεις των ειδικών δείχνουν ότι η περαιτέρω μείωση του πληθυσμού είναι αναπόφευκτη. Μια έρευνα που διεξήχθη το 2016 από την interEOSIS εκτιμά ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας, από περίπου 10,7 εκατομμύρια σήμερα, θα μειωθεί στα δέκα εκατομμύρια το 2050.

Το απαισιόδοξο σενάριο εκτιμά ότι οι Έλληνες θα είναι ακόμη λιγότεροι, περίπου 8,3 εκατομμύρια.

Αντίκτυπος στους νέους

Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης θα επηρεάσουν καταλυτικά μια σειρά από ζητήματα, όπως η γεωπολιτική θέση της χώρας, το αναπτυξιακό δυναμικό της, η βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και η ισορροπία μεταξύ των γενεών.

Οι νέοι επηρεάζονται ιδιαίτερα από την κατάσταση αυτή. Φοβούνται ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους, στερούνται αισιοδοξίας και ανησυχούν για την κατάσταση του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή.

Το άλλοτε ρητορικό ερώτημα «Σε τι είδους κόσμο θα φέρω τα παιδιά μου;» έχει πλέον μια ρεαλιστική, βαθιά ανησυχητική βάση.

Ειδικά οι νέες γυναίκες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αγορά εργασίας μετά την τεκνοποίηση.

Ακόμα και όταν καταφέρνουν να διατηρήσουν την εργασία τους και να προχωρήσουν, συνεχίζουν να φέρουν άνισο μερίδιο των οικογενειακών ευθυνών, δυσκολεύονται να συνδυάσουν την οικογενειακή με την επαγγελματική ζωή και συχνά αισθάνονται μόνες χωρίς καμία κοινωνική στήριξη.

Το κάλεσμα της Σακελλαροπούλου σε δράση

Η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου θεωρεί το δημογραφικό ζήτημα εθνική προτεραιότητα και κάλεσε τους θεσμικούς και κοινωνικούς εταίρους να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν την Ελλάδα να γίνει η γηραιότερη χώρα της Ευρώπης.

Τόνισε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις περιφερειακές περιοχές και να ενσωματωθούν οι μετανάστες, ιδίως όσοι προσπαθούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία. Πιστεύει ότι η ομαλή ενσωμάτωσή τους όχι μόνο θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην ανανέωση του αναγκαίου πληθυσμιακού δυναμικού της Ελλάδας.

Η κ. Σακελλαροπούλου ελπίζει ότι οι δράσεις αυτές θα αποτελέσουν την αφετηρία για την αντιστροφή της αρνητικής τάσης, την κάλυψη του δημογραφικού κενού της Ελλάδας και τη μετατροπή του σε οικονομικό και κοινωνικό πλεόνασμα.

To top