Το σπάσιμο του στίγματος που περιβάλλει την αυτοκτονία είναι απαραίτητο για να σωθούν οι νέοι από την ασθένεια της ψυχικής υγείας που σκοτώνει με αυξανόμενο ρυθμό.
Μια πρόσφατη μήνυση στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ έφερε στο φως τη σκληρή πραγματικότητα ότι όσοι παλεύουν με αυτοκτονικές σκέψεις συχνά αντιμετωπίζουν αντίποινα για να το αναφέρουν. Είναι καιρός η κοινωνία να αναγνωρίσει την κλίμακα του προβλήματος και να καταστήσει υποχρεωτική την ενημέρωση για την ψυχική υγεία σε ιδρύματα όπως τα λύκεια, τα κολέγια και οι εργοδότες.
Ας σπάσουμε το στίγμα και ας αναλάβουμε δράση για την πρόληψη των αυτοκτονιών.
Ο σκληρός λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονία.
Ο σκληρός λόγος που τόσοι πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από αυτοκτονία
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τον εθισμό, τον αλκοολισμό και τις ασθένειες κάθε είδους, όσον αφορά την αυτοκτονία, βρισκόμαστε ακόμη στη Λίθινη Εποχή.
Η αυτοκτονία παραμένει μια επιδημία που στοιχίζει πάρα πολλές ζωές, ιδίως μεταξύ των νέων, και πρέπει να σπάσουμε το στίγμα που την περιβάλλει, ώστε όσοι κινδυνεύουν να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται.
Μια πρόσφατη μήνυση στο Πανεπιστήμιο Yale αποκάλυψε τη σκληρή μεταχείριση φοιτητών που παραδέχτηκαν ότι έχουν ψυχική ασθένεια.
Η πολιτική του Yale να αποβάλλει αμέσως κάθε φοιτητή που παραδεχόταν ότι είχε τάσεις αυτοκτονίας έκανε πολλούς φοιτητές που βρίσκονταν σε κίνδυνο να φοβούνται την τιμωρία επειδή παραδέχονταν την άσχημη κατάστασή τους. Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να αναγνωριστεί το μέγεθος του προβλήματος και να παρέχεται υποστήριξη ψυχικής υγείας σε όσους έχουν ανάγκη, αντί να τιμωρούνται επειδή ζητούν βοήθεια.
Τα πανεπιστήμια, τα λύκεια και οι εργοδότες έχουν την ευθύνη να καταστήσουν την ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας θεσμική προτεραιότητα. Η αναγνώριση είναι μια καλή αρχή, όπως και η εκπαίδευση.
Τα ιδρύματα μπορούν να κάνουν περισσότερα για να σπάσουν το στίγμα και να παρέχουν έγκαιρη παρέμβαση, καθιστώντας την ενημέρωση για την ψυχική υγεία υποχρεωτικό μέρος της επιχείρησής τους. Οι ομάδες υποστήριξης ομοτίμων μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες, ιδίως αν πρόκειται για ομάδες ενός φύλου που επιτρέπουν την ανταλλαγή εμπειριών και την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Η αυτοκτονία πλήττει δυσανάλογα τους άνδρες και αυξάνεται με την ηλικία. Η κύρια αιτία είναι η έλλειψη σύνδεσης και η απομόνωση.
Τα πανεπιστήμια, τα λύκεια και οι εργοδότες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να εκπαιδεύσουν, να προλάβουν και να υποστηρίξουν τους άνδρες φοιτητές και υπαλλήλους τους, καθιστώντας τις ομάδες υποστήριξης ψυχικής υγείας διαθέσιμες σε αυτούς. Οι ομάδες αυτές θα μπορούσαν να είναι διαδικτυακές, με πλατφόρμες ασύγχρονης βιντεοσκόπησης όπως το Marco Polo, και να επιτρέπουν καθημερινές επισκέψεις και ανταλλαγή πληροφοριών για το άγχος και τα πρώιμα σημάδια προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Το στίγμα που περιβάλλει την αυτοκτονία και τα θέματα ψυχικής υγείας πρέπει να σπάσει. Πρόκειται για μια επιδημία που δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να αγνοούμε.
Για όσους χρειάζονται βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Εθνική Γραμμή Ζωής για την Αυτοκτονία και την Κρίση καλώντας τον αριθμό 988.
Ο Τομ Μάτλακ έχει περάσει κατάθλιψη, ήταν μεθύστακας, ανορεξικός, και όμως στα 58 του χρόνια δεν ήταν ποτέ πιο ευτυχισμένος. Λατρεύει τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του. Η αποστολή του είναι να βοηθήσει τους άνδρες. Γράφει καθημερινά στο Substack.