Περιεχόμενα
Ο Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, έχει τονίσει τη σημασία της κατανόησης από τους πολίτες ότι «τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα».
Μιλώντας σε σεμινάριο που διοργάνωσαν η Τράπεζα της Ελλάδος και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο κ. Στουρνάρας τόνισε την ανάγκη για προγράμματα χρηματοοικονομικής παιδείας που θα καλλιεργούν θετικές στάσεις και μικρο-συμπεριφορές από μικρή ηλικία. Σημείωσε επίσης ότι η χρηματοοικονομική εκπαίδευση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διασφάλιση ότι τα άτομα είναι εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν τους οικονομικούς κραδασμούς και να αποφύγουν μελλοντικές κρίσεις χρέους.
Στουρνάρας: «Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα»
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε την ανάγκη να κατανοήσουν οι πολίτες ότι «τα χρήματα δεν φυτρώνουν στα δέντρα» κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσαν η ΤτΕ και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Ο κ. Στουρνάρας προέβλεψε ότι στο μέλλον οι οικονομίες μπορεί να αντιμετωπίσουν περισσότερες κρίσεις από ό,τι στο παρελθόν και ότι η χρηματοοικονομική παιδεία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και στον μετριασμό των επιπτώσεων μελλοντικών χρηματοοικονομικών κρίσεων.
Η σημασία του οικονομικού αλφαβητισμού
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός δεν είναι μόνο γνώση, αλλά περιλαμβάνει επίσης στάσεις και δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική λήψη χρηματοοικονομικών αποφάσεων.
Ως εκ τούτου, τα προγράμματα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού θα πρέπει να στοχεύουν στην ανάπτυξη θετικών στάσεων απέναντι στη διαχείριση των χρημάτων από μικρή ηλικία. Ο διοικητής της ΤτΕ δήλωσε ότι η καλλιέργεια μικροσυνηθειών μπορεί να είναι χρήσιμη σε αυτή την προσπάθεια. «Είμαστε, τελικά, οι συνήθειές μας, όπως έλεγε ο Αριστοτέλης.
Και υπάρχουν πράγματι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να διδάξουμε στους νέους έννοιες όπως οι επιθυμίες, οι επιλογές και η αποταμίευση για μελλοντική χρήση», πρόσθεσε.
Οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε αρνητικά σοκ
Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι οι οικονομίες θα πρέπει να γίνουν πιο ανθεκτικές σε αρνητικά σοκ, όπως οι κλιματικές διαταραχές, οι μεταναστευτικές κρίσεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις, στο μέλλον για να αποφευχθούν περαιτέρω κρίσεις χρέους και η επιβάρυνση των μελλοντικών γενεών.
Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση ότι τα άτομα δεν είναι απροετοίμαστα για δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και είναι εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν μακροοικονομικά σοκ. Είναι αποδεκτό ότι ο τρόπος με τον οποίο τα άτομα αντιμετωπίζουν το πρόσθετο οικονομικό άγχος κατά τη διάρκεια μιας κρίσης εξαρτάται από το πόσο καλά κατανοούν χρηματοοικονομικές έννοιες όπως η συσσώρευση χρέους και η διαφοροποίηση του κινδύνου, τόνισε.
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά, ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και τον μετριασμό των επιπτώσεων μελλοντικών χρηματοοικονομικών κρίσεων.
Η διδασκαλία θετικών στάσεων απέναντι στη διαχείριση των χρημάτων από νεαρή ηλικία μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική στρατηγική για την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των ατόμων. Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση μπορεί επίσης να εξοπλίσει τα άτομα με τις απαραίτητες δεξιότητες για την αντιμετώπιση μακροοικονομικών σοκ και την πρόληψη περαιτέρω κρίσεων χρέους στο μέλλον.
Πηγή: APE-MPA.