Συμβουλές και στρατηγικές: 5 τρόποι για να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά του παιδιού σας με ΔΕΠΥ ως γονέας

Δείτε 5 τρόπους για να διαχειριστείτε τις συντριπτικές προκλήσεις της ανατροφής ενός παιδιού με ΔΕΠΥ. Μάθετε να αλλάζετε την επικοινωνία σας, να διαχειρίζεστε τους φόβους και να γιορτάζετε τα δυνατά σημεία με συμβουλές ειδικών.

Συμβουλές και στρατηγικές: 5 τρόποι για να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά του παιδιού σας με ΔΕΠΥ ως γονέας>

Περιεχόμενα

  1. 5 τρόποι προσαρμογής όταν η ΔΕΠΥ του παιδιού σας σας καταβάλλει
  2. 1. Αναπτύξτε μια στάση του τύπου «θα το έκαναν αν μπορούσαν».
  3. 2. Διαχειριστείτε το φόβο και την ανησυχία σας
  4. 3. Επικεντρωθείτε στη μεγάλη εικόνα, όχι μόνο στη σημερινή πρόκληση
  5. 4. Γιορτάστε τα δυνατά τους σημεία
  6. 5. Μετατοπίστε την επικοινωνία σας από το «λέω» στο «ζητάω».

Μάθετε 5 τρόπους για να διαχειριστείτε τη ΔΕΠΥ του παιδιού σας και να μειώσετε το άγχος ως γονέας. Αναπτύξτε μια θετική στάση, διαχειριστείτε το φόβο, επικεντρωθείτε στη μεγάλη εικόνα, γιορτάστε τα δυνατά σημεία και αλλάξτε την επικοινωνία.

Η Καρολάιν Maguire, ειδικός στην κοινωνική και συναισθηματική μάθηση, εξηγεί πώς οι δεξιότητες εκτελεστικής λειτουργίας καθορίζουν τη συμπεριφορά του παιδιού με ΔΕΠΥ και προσφέρει συμβουλές για τη διερεύνηση των υποκείμενων ζητημάτων. Βελτιώστε τη σχέση σας με το παιδί σας και βοηθήστε το να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να πετύχει. Διαβάστε παρακάτω για πρακτικές συμβουλές και υποστήριξη.

5 τρόποι προσαρμογής όταν η ΔΕΠΥ του παιδιού σας σας καταβάλλει

Εάν είστε γονέας παιδιού με ΔΕΠΥ, καταλαβαίνετε τις προκλήσεις που το συνοδεύουν. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τις ευθύνες σας και να βρείτε κάποια ανακούφιση.

1. Αναπτύξτε μια στάση του τύπου «θα το έκαναν αν μπορούσαν».

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα παιδιά με ΔΕΠΥ συχνά δυσκολεύονται με τις εκτελεστικές δεξιότητες και δεν πρόκειται για εθελοτυφλία ή τεμπελιά.

Αντί να τα κατηγορείτε ή να τα ντροπιάζετε, ξεκινήστε από την προοπτική του «θα το έκαναν αν μπορούσαν». Αυτή η στάση δημιουργεί χώρο για συγχώρεση, χάρη και για να τιμήσετε αυτό που είναι πραγματικό για το παιδί σας.

2. Διαχειριστείτε το φόβο και την ανησυχία σας

Όταν βλέπετε το παιδί σας να αγωνίζεται, είναι εύκολο να αναλωθείτε στη δική σας αρνητική αυτο-ομιλία. Πριν πέσετε στην κουνελότρυπα της μοιρολατρικής σκέψης, αναρωτηθείτε τι είναι πραγματικό και ποιες είναι οι προσδοκίες σας για το παιδί σας.

Ελάτε σε επαφή με το άγχος σας και με το τι σας φέρνει στο μυαλό η συμπεριφορά του παιδιού σας, ώστε να μπορέσετε να δημιουργήσετε μια πιο ρεαλιστική προοπτική για το μέλλον.

3. Επικεντρωθείτε στη μεγάλη εικόνα, όχι μόνο στη σημερινή πρόκληση

Η δουλειά μας ως γονείς είναι να προετοιμάζουμε τα παιδιά μας για τον κόσμο, όχι μόνο για την ακαδημαϊκή ζωή.

Αφιερώστε λίγο χρόνο εστιάζοντας στις μεγαλύτερες ιδιότητες που συνθέτουν έναν «καλό άνθρωπο» αντί να εστιάζετε μόνο στις μικρότερες λεπτομέρειες, όπως οι βαθμοί ή μια διαφωνία. Δείχνοντας στο παιδί σας ότι πιστεύετε σε αυτό και στον χαρακτήρα του, του ενσταλάζετε μια βαθύτερη αίσθηση εμπιστοσύνης.

4. Γιορτάστε τα δυνατά τους σημεία

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τις ιδιότητες του χαρακτήρα και τις προσπάθειες που καταβάλλει το παιδί σας σε συγκεκριμένες στιγμές, και όχι απλώς να επισημαίνετε τις αποτυχίες ή τις αδυναμίες του.

Αναπτύσσοντας τη συνήθεια να παρατηρείτε και να αναγνωρίζετε αυτές τις στιγμές, εμπεδώνετε ένα μοτίβο αναγνώρισης του καλού στη ζωή τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά με ΔΕΠΥ που έχουν συνηθίσει να τους υπενθυμίζουν τα ελαττώματά τους.

5. Μετατοπίστε την επικοινωνία σας από το «λέω» στο «ζητάω».

Μιλήστε με το παιδί σας για την εμπειρία του σχετικά με αυτό που συμβαίνει.

Αφιερώνοντας χρόνο και δείχνοντας το γνήσιο ενδιαφέρον σας για την εμπειρία του παιδιού σας, του δίνετε την ευκαιρία να εξασκηθεί στη σύνδεση των εσωτερικών του συναισθημάτων με την εξωτερική του συμπεριφορά. Αυτού του είδους ο διάλογος βοηθά το παιδί σας να εκφράσει πώς είναι στον εγκέφαλό του (και στην καρδιά του) όταν έχει την εμπειρία ότι εργάζεται σκληρά για έναν στόχο.

Οι συμπεριφορές της ΔΕΠΥ είναι σαν ένα παγόβουνο και υπάρχουν υποκείμενα ζητήματα που πρέπει να διερευνηθούν.

Κατανοώντας τις προκλήσεις που συνοδεύουν τη ΔΕΠΥ και μαθαίνοντας πώς να τις διαχειρίζεστε, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πιο ειρηνικό και υποστηρικτικό περιβάλλον για το παιδί σας.

To top