Περιεχόμενα
Δείτε τον συναρπαστικό κόσμο του φαινομένου Θάτσερ, μιας οπτικής ψευδαίσθησης που κάνει τα ανάποδα πρόσωπα αγνώριστα.
Μάθετε για το πώς ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τα πρόσωπα, την επιστήμη πίσω από την αναγνώριση προσώπων και τις γνωστικές λειτουργίες που επηρεάζουν την ικανότητά μας να ανιχνεύουμε αλλαγές στα πρόσωπα. Μάθετε πώς αυτό το φαινόμενο επηρεάζει διαφορετικά άτομα, ακόμη και πρωτεύοντα θηλαστικά. Διαβάστε παρακάτω για να εξερευνήσετε τον κόσμο του φαινομένου Θάτσερ.
Η οπτική ψευδαίσθηση που κάνει τα ανάποδα πρόσωπα να φαίνονται αγνώριστα
Οι οπτικές ψευδαισθήσεις έχουν πολλές μορφές και μπορούν να ξεγελάσουν τα μάτια μας με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, το εφέ παραμόρφωσης του προσώπου που αναβοσβήνει μπορεί να μετατρέψει ένα όμορφο άτομο σε εξωγήινο.
Το να κοιτάμε εικόνες που περιέχουν γραμμές και σχήματα μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και να μας προκαλέσει παραισθήσεις. Η ικανότητά μας να επεξεργαζόμαστε τα πρόσωπα άλλων ανθρώπων μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια οπτική ψευδαίσθηση, όπως το φαινόμενο Θάτσερ.
Το φαινόμενο Θάτσερ
Το φαινόμενο Θάτσερ είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο ένα άτομο αδυνατεί να εντοπίσει αλλαγές στα μάτια και το στόμα ενός ανεστραμμένου (ανάποδου) προσώπου, τις οποίες μπορεί να παρατηρήσει γρήγορα όταν το πρόσωπο είναι όρθιο.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι γνωστικές μας λειτουργίες είναι ειδικά προγραμματισμένες να βλέπουν τα πρόσωπα σε όρθια θέση, επιτρέποντάς μας να εντοπίζουμε μικρές διαφορές μεταξύ τους. Οι δομικές διαφορές, όπως η μύτη, τα μάτια και το στόμα, γίνονται αντιληπτές, καθιστώντας το φαινόμενο Θάτσερ ένα πολύτιμο εργαλείο για τη μελέτη της επιστήμης της αναγνώρισης προσώπου.
Πώς λειτουργεί η αυταπάτη της Θάτσερ;
Το φαινόμενο Θάτσερ οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τα πρόσωπα.
Δεδομένου ότι είμαστε προγραμματισμένοι να αναγνωρίζουμε τα πρόσωπα ως όρθια, καθίσταται δύσκολο να εντοπίσουμε ασυνέπειες στα χαρακτηριστικά όταν αυτά είναι ανάποδα. Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα χρησιμοποιώντας το φαινόμενο Thatcher για να προσδιορίσουν τον χρόνο απόκρισης των ανθρώπων για την ανίχνευση της ασυνέπειας των χαρακτηριστικών σε όρθιες έναντι των ανεστραμμένων φωτογραφιών.
Είναι ενδιαφέρον ότι τα παιδιά, ιδίως εκείνα με αυτισμό, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο φαινόμενο Thatcher, ενώ τα άτομα με προσωπαγνωσία (τύφλωση προσώπου) δεν ανταποκρίνονται τόσο έντονα στην ψευδαίσθηση. Επιπλέον, το ίδιο φαινόμενο εντοπίζεται και στη βιολογική κίνηση, καθιστώντας αδύνατο να δούμε πότε μια ολόκληρη φιγούρα είναι ανεστραμμένη.
Η προέλευση του φαινομένου Θάτσερ
Το φαινόμενο Θάτσερ πήρε το όνομά του από τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, καθώς πρωτοεμφανίστηκε σε μια φωτογραφία της. Δημιουργήθηκε το 1980 από τον καθηγητή ψυχολογίας Peter Thompson στο Πανεπιστήμιο του York.
Μια μελέτη δείχνει ότι το φαινόμενο Θάτσερ δεν αφορά αποκλειστικά τους ανθρώπους, καθώς τα πρωτεύοντα θηλαστικά βιώνουν το ίδιο όταν τα χαρακτηριστικά είναι ανεστραμμένα σε μια φωτογραφία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες στο μεσαίο πλευρικό τμήμα του προσώπου (ML) ήταν συνεπείς με την ψευδαίσθηση Θάτσερ, ενώ εκείνοι στο πρόσθιο πλευρικό τμήμα του προσώπου (AL) όχι.
Αυτό υποδηλώνει ότι τα πρωταρχικά χαρακτηριστικά που διαχωρίζουν το πρόσωπο ενός ατόμου από ένα άλλο είναι τα χαρακτηριστικά στη μέση του προσώπου μας.
Συμπέρασμα
Το φαινόμενο Θάτσερ είναι μια ενδιαφέρουσα οπτική ψευδαίσθηση που δείχνει πώς ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται τα πρόσωπα. Έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς σε πειράματα για την καλύτερη κατανόηση της επιστήμης της αναγνώρισης προσώπου.
Παρόλο που είναι δύσκολο να εντοπίσουμε αλλαγές στα χαρακτηριστικά όταν ένα πρόσωπο είναι ανάποδα, εξακολουθεί να είναι αξιοσημείωτο το πόσο γρήγορα ο εγκέφαλός μας μπορεί να εντοπίσει μικρές διαφορές στα πρόσωπα όταν αυτά είναι ανάποδα.
Σχετικά με τον συγγραφέα: NyRee Ausler είναι συγγραφέας από το Σιάτλ της Ουάσινγκτον και συγγραφέας επτά βιβλίων. Καλύπτει ειδήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής και την ψυχαγωγία, την πλοήγηση στον εργασιακό χώρο και κοινωνικά θέματα.