Περιεχόμενα
Μάθετε τα 7 πρώιμα σημάδια αυτισμού που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς και πώς η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να αντιμετωπίσουν τις κοινωνικές καταστάσεις, το άγχος και την υπερδιέγερση.
Ο αυτισμός είναι μια νευρολογική διαφορά που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξεργάζονται τον κόσμο, και ενώ δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που τον βιώνουν με τον ίδιο τρόπο, η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη ζωή ενός παιδιού. Αυτός ο οδηγός της λογοθεραπεύτριας Χριστίνας Λάμπρου θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα πρώιμα σημάδια αυτισμού σε μωρά και μικρά παιδιά και θα σας δώσει πληροφορίες για τη ζωή με τον αυτισμό.
Τα 7 πρώιμα σημάδια αυτισμού που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι γονείς
Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να έχει μια εύκολη ζωή. Ίσως γι’ αυτό οι νέοι γονείς παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τα παραδοσιακά ορόσημα.
Σήμερα, ωστόσο, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ορισμένα παιδιά μπορεί να προσεγγίζουν αυτά τα ορόσημα κάπως διαφορετικά και αυτό είναι αποδεκτό.
Ως κοινωνία, γνωρίζουμε αρκετά καλά τον αυτισμό, μια νευρολογική διαφορά κατά την οποία οι άνθρωποι επεξεργάζονται τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο, αντιμετωπίζοντας συχνά δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία.
Σύμφωνα με το CDC, 1 στα 68 παιδιά ανήκει στο φάσμα του αυτισμού – 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 89 κορίτσια. Οι αριθμοί έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της καλύτερης κατανόησης του τρόπου λειτουργίας του αυτισμού.
Συνήθως, τα άτομα με αυτισμό έχουν μια αρκετά ικανοποιητική και παραγωγική ζωή, αλλά συχνά είναι ευκολότερο γι’ αυτά αν οι γονείς παρατηρήσουν τα σημάδια νωρίς και παρέμβουν. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να μάθουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση των κοινωνικών καταστάσεων, του άγχους και της υπερδιέγερσης.
Τι είναι ο αυτισμός;
Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, «η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού είναι μια νευρολογική και αναπτυξιακή διαταραχή που αρχίζει στην πρώιμη παιδική ηλικία και επιμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.
Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο ενεργεί και αλληλεπιδρά με τους άλλους, επικοινωνεί και μαθαίνει».
Πολλά άτομα με αυτισμό προτιμούν να το αποκαλούν νευρολογικές διαφορές. Ο αυτισμός είναι ένα φάσμα και δεν υπάρχουν 2 άτομα που τον βιώνουν με τον ίδιο τρόπο. Αρκετοί άνθρωποι καταφέρνουν να έχουν μια πολύ δημιουργική και ανεξάρτητη ζωή.
Άλλοι μπορεί να μην μιλούν ή να χρειάζονται περισσότερη φροντίδα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αυτισμός μπορεί να υπάρχει σε συνδυασμό με νοητικές ή σωματικές αναπηρίες. Τα παιδιά με αυτισμό είναι ακριβώς όπως όλα τα άλλα παιδιά – μοναδικά, με τα δικά τους δυνατά σημεία, αδυναμίες και ενδιαφέροντα.
Δεν υπάρχει γνωστή αιτία για τον αυτισμό – οι ερευνητές πιστεύουν ότι αναπτύσσεται εξαιτίας ενός συνδυασμού περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων.
Συμπτώματα αυτισμού στα μωρά
Παρόλο που τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό θα αρχίσουν να εμφανίζουν αξιοσημείωτα συμπτώματα μεταξύ 2 και 3 ετών.
Στην πραγματικότητα, ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν συμπτώματα ήδη από την ηλικία των 18 μηνών. Παρακάτω αναφέρονται τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού.
1. Δεν ανταποκρίνεται στην αλληλεπίδραση
Τα μωρά είναι από τη φύση τους κοινωνικά – τους αρέσει να αλληλεπιδρούν με τους γονείς, τα αδέλφια και άλλους ανθρώπους. Βλέπουν πρόσωπα, ακούν φωνές και παρατηρούν τα πάντα γύρω τους.
Ωστόσο, τα μωρά με αυτισμό μπορεί να δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν. Μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην οπτική επαφή των γονέων ή σε όσα τους λένε. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας εξηγεί ότι τα παιδιά με αυτισμό «τείνουν να κοιτούν και να ακούνε τους άλλους λιγότερο συχνά».
2. Δεν ταυτίζονται με το όνομά τους
Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται στο όνομά τους αρκετά νωρίς. Μέχρι την ηλικία του 1 έτους, τα περισσότερα παιδιά αναγνωρίζουν το όνομά τους και ανταποκρίνονται σε αυτό.
Το CDC εξηγεί ότι αν το παιδί σας δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του σε ηλικία 12 μηνών, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη αυτισμού.
3. Μειωμένο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους
Σε γενικές γραμμές, τα μωρά αναζητούν πάντα την αποδοχή, την προσοχή και τη μάθηση από τους ενήλικες. Από την άλλη πλευρά, τα μωρά με αυτισμό έχουν λιγότερο ενδιαφέρον για τους άλλους ανθρώπους.
Μπορεί να μην χαμογελούν ή να αποφεύγουν τη βλεμματική επαφή, να κάνουν θόρυβο ή να προσπαθούν να επικοινωνήσουν μη λεκτικά. Το CDC προτείνει να επισκεφθείτε έναν παιδίατρο εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας σε ηλικία 12 μηνών δεν προσπαθεί να μάθει πληροφορίες.
4. Καθυστερημένη ομιλία
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, προσπαθούν να μιμηθούν τους ήχους των γονιών τους. Αν και τα περισσότερα παιδιά μπορεί να μην αρχίσουν να μιλούν μέχρι να γίνουν.