Περιεχόμενα
Η κηδεία της εμβληματικής Ελληνίδας ηθοποιού Κατερίνας Χέλμη πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου, αφήνοντας φίλους και συναδέλφους να την αποχαιρετήσουν.
Η Κατερίνα Χέλμη ήταν μια ταλαντούχα ηθοποιός με εντυπωσιακή καριέρα, τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στη ζωή της Κατερίνας Χέλμη και στα αξιοσημείωτα επιτεύγματά της.
Αντίο Μεγάλη Κυρία: Συγκινητικό τελευταίο αντίο στην Κατερίνα Χέλμη
Η κηδεία της μεγάλης ηθοποιού Κατερίνας Χέλμη πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 22 Απριλίου. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
Φίλοι και συνάδελφοι συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετήσουν την αγαπημένη ηθοποιό στη Μητρόπολη Αθηνών νωρίς το πρωί, ενώ η κηδεία της έγινε αργότερα το απόγευμα στο Κοιμητήριο Κηφισιάς.
Αρκετοί γνωστοί ηθοποιοί και συνάδελφοι βρέθηκαν στη Μητρόπολη Αθηνών για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Κατερίνα Χέλμη.
Ανάμεσά τους ο Χάρης Ρώμας, ο Γιάννης Μόσχος, η Άννα Φόνσου, ο Μάνος Καρατζογιάννης, η Μαίρη Βιδάλη, ο Ρήγας Αξελός, ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Ευδοκία Ρουμελιώτη και ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ.
Κατερίνα Χέλμη: Μια ζωή στην υποκριτική
Η Κατερίνα Χέλμη γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1939 (ή 1937) στην Αθήνα. Ο πατέρας της, με καταγωγή από την Κεφαλονιά, διατηρούσε ένα κατάστημα και εργαστήριο ανδρικών ειδών όπου έραβε ρούχα για διάσημους ανθρώπους.
Από μικρή ηλικία, η Κατερίνα ενδιαφερόταν για το τραγούδι και την υποκριτική. Αφού παρακολούθησε με την οικογένειά της την «Αγία Ιωάννα» του Bernard Shaw στο θέατρο Κοτοπούλη, αποφάσισε να ακολουθήσει καριέρα στην υποκριτική.
Έδωσε εξετάσεις στην Εθνική Σχολή Θεάτρου ενώ ήταν ακόμα στο γυμνάσιο και προετοιμάστηκε για τον ρόλο της Μαργαρίτας στον «Φάουστ» του Γκαίτε από τη δασκάλα της, Βάσω Μανωλίδου. Αν και η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ήταν η πρώτη της επιλογή, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος την έπεισε να γνωρίσει τον Κάρολο Κουν και να φοιτήσει στη Σχολή Θεάτρου Τέχνης. Τελικά, αποφοίτησε από τη Σχολή του Πέλλου Κατσέλη.
Η Κατερίνα Χέλμη έκανε το θεατρικό της ντεμπούτο το 1957 στην κωμωδία «Lady Frederick» του Somerset Momme, στο πλευρό της Lady Katerina.
Στο θίασο συμμετείχαν γνωστοί και σπουδαίοι ηθοποιοί όπως ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Τίτος Βανδής, ο Νίκος Ξανθόπουλος, ο Χρήστος Τσαγανέας και η Χριστίνα Σίλβα. Στη συνέχεια έδωσε προσοχή στις συνεργασίες της και στο ρεπερτόριό της, παίζοντας σε σκηνές και στο ελεύθερο θέατρο.
Το 1962, η Κατερίνα Χέλμη συμμετείχε στην ιστορική παράσταση του έργου του Αλέκου Γαλανού «Κόκκινα φανάρια» στο θέατρο «Πορεία», σε σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου.
Έπαιξε το ρόλο της Μαρίνας, η οποία ερωτεύεται παράφορα έναν διακινητή ανθρώπων. Τον ίδιο ρόλο έπαιξε και στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Βασίλη Γεωργιάδη, η οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1964.
Η Κατερίνα Χέλμη συνέχισε να παίζει τόσο στον παλιό όσο και στον νέο ελληνικό κινηματογράφο.
Μερικές από τις αξιοσημείωτες ταινίες της είναι: «Έγκλημα στο Κολωνάκι» του Τζανή Αλιφέρη (1960), «Ίλιγγος» του Γιάννη Δαλιανίδη (1963), «Χωρίς ταυτότητα» του Γιάννη Δαλιανίδη (1963), «Στο δρόμο του Λαμόρε» του Δημήτρη Μαυρικίου (1979), «Άγγελος» του Γιώργου Κατακουζηνού (1982), «Ζωή και μισό χιλιάρικο» της Φωτεινής Σισκοπούλου (1995) και «Ελ Γκρέκο» του Γιάννη Σμαραγδή (2007).
Η Κατερίνα Χέλμη ήταν παντρεμένη με τον ιστορικό και ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο (1938-2019).