Περιεχόμενα
Μάθετε για τη συν-γονική μέριμνα από την οπτική γωνία ενός ανύπαντρου πατέρα. Οι περισσότεροι άνδρες δεν γνωρίζουν πώς να συν-γονείς, καθώς ανατράφηκαν από τις μητέρες τους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.
Συνεκπαίδευση: Η προοπτική ενός ανύπαντρου μπαμπά
Οι περισσότεροι άνδρες δεν βράζουν ούτε ένα αυγό. Ποια συν-γονική σχέση μπορούν να ισχυριστούν, για να τα μεγαλώσει η μητέρα τους; Το θέμα της συν-κηδεμονίας αποτελεί αντικείμενο πολλών συζητήσεων στο κοινοβούλιο και σε διάφορα κανάλια.
Ωστόσο, τι σκέφτονται οι μπαμπάδες σχετικά με αυτό; Ακολουθεί μια συζήτηση με τον διαζευγμένο φίλο μου, Κώστα, σχετικά με τη συν-κηδεμονία.
Μια διαφορετική άποψη για τη συν-γονεϊκότητα
Ο Κώστας γέλασε όταν τον ρώτησα για τις σκέψεις του σχετικά με τη συνεπιμέλεια. Είπε: «Όλη η συζήτηση γίνεται στη Βουλή και στα κανάλια και γελάμε όλοι μεταξύ μας που το συζητάμε κατά καιρούς.
Εγώ και η πρώην μου είμαστε όλοι εντάξει, δεν θα το βουλώσουμε και δεν θα τσακωθούμε. Δόξα τω Θεώ και οι δύο είχαμε κάτι παραπάνω από αγάπη για το παιδί και δεν θέλαμε να τσακωθούμε. Όποτε θέλει, το παιδί κάθεται έξτρα σε μένα (ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ) και η πρώην μου (Δέσποινα) είναι ήρεμη.
Ποτέ δεν φτάσαμε στο σημείο να αναρωτηθούμε ως γονείς αν το αγαπάμε ή όχι, ούτε εγώ ή η πρώην μου κάναμε πράγματα προς το παιδί».
Ρόλοι των φύλων και συν-γονεϊκότητα
Ο Κώστας πιστεύει ότι οι περισσότεροι άνδρες δεν ξέρουν πώς να συν-γονεύουν επειδή τους μεγάλωσαν οι μητέρες τους. Πιστεύει ότι οι άνδρες δεν είναι ικανοί να χειριστούν ένα μωρό χωρίς τη βοήθεια της μητέρας τους.
Είπε: «Εμείς οι άντρες πετάμε σκουπίδια, πηγαίνουμε το παιδί κάπου, φέρνουμε ψώνια και δεν φέρνουμε καν τα σωστά γιατί είμαστε ηλίθιοι σε αυτό. Μιλώντας ότι ακόμα και στο μπάνιο, οι γυναίκες των περισσότερων φίλων μου τους φέρνουν την πετσέτα! Και εγώ αμέτρητες φορές φώναζα Δέσποινα φέρε πετσέτα. Θέλω να πω κακώς οι πρώην μας έφαγαν πολλά σ@π@τα από εμάς σε αυτό το κομμάτι».
Σεβασμός για τη μητέρα
Παρά τις διαφορές τους, ο Κώστας σέβεται τη μητέρα του παιδιού του, τη Δέσποινα, και δεν θέλει να την κοροϊδέψει ούτε εκείνη ούτε κανέναν άλλον. Ο ίδιος δήλωσε: «Έμαθα να σέβομαι τη μητέρα του παιδιού μου ό,τι και να γίνει.
Δεν πρόκειται να γίνω Δέσποινα όπως ο Κώστας να καθαρίζω όλη μέρα, να δουλεύω, να διαβάζω στο παιδί όταν η πρώην μου σιδέρωνε και μαγείρευε και για μένα! Έτσι μας μεγάλωσαν δυστυχώς. Μπορεί να μαγειρεύω λίγο, αλλά τι; Είμαι πλέον ικανή να χειριστώ ένα μωρό χωρίς τη μαμά μου πίσω μου; Το σημαντικό είναι να είσαι ικανός χωρίς βοήθεια».
Η επιμέλεια είναι φροντίδα
Ο Κώστας πιστεύει ότι η κηδεμονία είναι θέμα φροντίδας και κανείς δεν έχει μιλήσει όπως θα έπρεπε ένας άνδρας.
Είπε: «Όταν η μαμά έχει δίκιο και με φρόντιζε αντί να την ξεκουράζω εγώ και μου σήκωνε τα πιάτα, τα ρούχα και βρήκα τη μικρή μέχρι 2 ετών που μέναμε μαζί, να μυρίζει μόσχο τι να πούμε τώρα; Η ρίζα είναι η μητέρα. Ο πατέρας είναι το στήριγμα και η ασφάλεια σε άλλα πράγματα».
Συμπέρασμα
Η συν-γονική μέριμνα μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους ανύπαντρους μπαμπάδες που δεν διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία και τις απαραίτητες δεξιότητες.
Ο Κώστας πιστεύει ότι η επιμέλεια είναι θέμα φροντίδας και ότι οι πατέρες πρέπει να σέβονται τη μητέρα του παιδιού τους, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους. Ενώ το θέμα της συν-κηδεμονίας αποτελεί αντικείμενο πολλών συζητήσεων στο κοινοβούλιο και σε διάφορα κανάλια, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ευημερία του παιδιού.