Δικαιώματα μετεγκατάστασης παιδιών: Άδεια & δικαστικές αποφάσεις | Δημήτρης Δουλιώτης, Δικηγόρος

Νομικές γνώσεις: Μπορώ να μετακομίσω με το παιδί μου σε κοντινή απόσταση; Μάθετε για τα δικαιώματα και τις απαιτούμενες άδειες. Λάβετε εξειδικευμένες συμβουλές από τον δικηγόρο Δημήτρη Δουλιώτη σχετικά με τη μετακόμιση με το παιδί, λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα επικοινωνίας και το συμφέρον.

Δικαιώματα μετεγκατάστασης παιδιών: Άδεια & δικαστικές αποφάσεις | Δημήτρης Δουλιώτης, Δικηγόρος>

Περιεχόμενα

  1. Μπορώ να μετακομίσω με το παιδί μου χωρίς την άδεια του πρώην μου;
  2. Νομική προοπτική της μετεγκατάστασης με ένα παιδί
  3. Ερμηνεία του νόμου και επιπτώσεις στη γονική επικοινωνία
  4. Επίλυση διαφωνιών και εξέταση των βέλτιστων συμφερόντων του παιδιού

Μπορώ να μετακομίσω με το παιδί μου κοντά; Κατανόηση της νομικής προοπτικής. Διαζευγμένη και έχοντας την επιμέλεια του παιδιού σας, θέλετε να μετακομίσετε 35 χιλιόμετρα μακριά λόγω εγκυμοσύνης και να ζείτε με τον σύντροφό σας.

Ωστόσο, ο πρώην σας ισχυρίζεται ότι χρειάζεστε την άδειά του. Ο δικηγόρος Δημήτρης Δουλιώτης εξηγεί ότι η αλλαγή κατοικίας που επηρεάζει τα δικαιώματα επικοινωνίας του γονέα που δεν έχει την επιμέλεια απαιτεί συμφωνία ή δικαστική απόφαση.

Η νομολογία διευκρινίζει ότι αυτό αφορά μετακινήσεις σε διαφορετικές πόλεις ή χώρες. Εάν υπάρχει διαφωνία, το δικαστήριο εξετάζει το συμφέρον του παιδιού. Η μετακόμιση εκτός της πόλης σας απαιτεί τη συγκατάθεση του πατέρα, αλλά εντός της πόλης, μπορείτε να μετακομίσετε χωρίς αυτήν.

Το δικαστήριο αξιολογεί τον πολιτικό σας γάμο ή τη συμβίωση μαζί με άλλα γεγονότα, δίνοντας προτεραιότητα στην ευημερία του παιδιού σας. Επικοινωνήστε με τον Δημήτριο Β. Δουλιώτη για νομική βοήθεια.

Μπορώ να μετακομίσω με το παιδί μου χωρίς την άδεια του πρώην μου;

Είμαι διαζευγμένη από τον πρώην σύζυγό μου και έχω την επιμέλεια της 5χρονης κόρης μου.

Θέλω να μετακομίσω σε απόσταση 35 χιλιομέτρων από το σημερινό μας σπίτι λόγω της εγκυμοσύνης μου και της πρόθεσης να ζήσω με τον σύντροφό μου και τον πατέρα του παιδιού. Ωστόσο, ο πρώην σύζυγός μου ισχυρίζεται ότι χρειάζομαι την άδειά του για να μετακομίσω με το παιδί. Ισχύει αυτό;.

Νομική προοπτική της μετεγκατάστασης με ένα παιδί

Απαντήθηκε από τον κ. Δημήτρη Δουλιώτη, Δικηγόρο.

Ο νόμος 4714/20202 εισήγαγε το άρθρο 1519 στον Αστικό Κώδικα, το οποίο ορίζει ότι η αλλαγή του τόπου διαμονής του παιδιού, η οποία επηρεάζει σημαντικά το δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή δικαστική απόφαση κατόπιν αιτήματος ενός εκ των δύο γονέων. Το δικαστήριο έχει την εξουσία να διατάξει τα κατάλληλα μέτρα.

Ερμηνεία του νόμου και επιπτώσεις στη γονική επικοινωνία

Σύμφωνα με την ακριβέστερη ερμηνεία του νόμου και της αιτιολογικής του έκθεσης, ο κανονισμός εφαρμόζεται στις μετακινήσεις που επηρεάζουν ουσιωδώς το δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια, δηλαδή του πατέρα στο 98% των περιπτώσεων. Αναμένεται ότι η νομολογία θα καθορίσει ότι μια τέτοια αλλαγή αναφέρεται σε μετακόμιση σε άλλη πόλη ή χώρα και όχι εντός της ίδιας πόλης όπου το παιδί διαμένει σήμερα με τον γονέα που ασκεί την επιμέλεια.

Επίλυση διαφωνιών και εξέταση των βέλτιστων συμφερόντων του παιδιού

Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των γονέων, το δικαστήριο θα λάβει απόφαση με βάση το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά πραγματικά περιστατικά.

Επομένως, στην περίπτωσή σας, εάν επιθυμείτε να μετακομίσετε εκτός της σημερινής πόλης, ο πατέρας της κόρης σας πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του. Εάν διαφωνεί, η διαφωνία θα επιλυθεί από το δικαστήριο. Ωστόσο, έχετε το δικαίωμα να μετακομίσετε εντός της ίδιας πόλης χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Το δικαστήριο θα λάβει υπόψη του τον πολιτικό γάμο ή τη συμφωνία συμβίωσης με τον νέο σας σύντροφο μαζί με άλλους παράγοντες της υπόθεσης. Είναι ζωτικής σημασίας για το δικαστήριο να δώσει προτεραιότητα στο βέλτιστο συμφέρον του παιδιού σας.

To top