Εγκεκριμένα από την ΕΕ νέα τρόφιμα: Έντομα για θρεπτική & βιώσιμη διατροφή

Δείτε τα έντομα που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «νέα τρόφιμα» για τους καταναλωτές της ΕΕ. Τα έντομα προσφέρουν μια θρεπτική και βιώσιμη πηγή πρωτεϊνών, ευθυγραμμισμένη με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ.

Εγκεκριμένα από την ΕΕ νέα τρόφιμα: Έντομα για θρεπτική & βιώσιμη διατροφή>

Περιεχόμενα

  1. Έντομα ως εγκεκριμένα «νέα τρόφιμα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  2. Έντομα: Θρεπτικές και βιώσιμες διατροφικές επιλογές
  3. Υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας σε πρωτεΐνες με βάση τα έντομα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει έντομα όπως το Acheta Domesticus (οικιακός γρύλος), το κίτρινο αλευρώδες και η μεταναστευτική ακρίδα ως «νέα τρόφιμα». Αυτό ευθυγραμμίζεται με την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, προωθώντας μια βιώσιμη και υγιεινή διατροφή.

Τα έντομα προσφέρουν υψηλή διατροφική αξία, καταναλώνουν λιγότερο νερό και γη, ενώ παράγουν χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία. Η καλλιέργεια εντόμων μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των αποβλήτων τροφίμων. Η ΕΕ υποστηρίζει την έρευνα για τις πρωτεΐνες με βάση τα έντομα μέσω του προγράμματος Horizon Europe.

Η υιοθέτηση των εντόμων ως πηγή πρωτεϊνών αντιμετωπίζει παγκόσμιες προκλήσεις όπως η επισιτιστική ανασφάλεια και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Έντομα ως εγκεκριμένα «νέα τρόφιμα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Acheta Domesticus, γνωστή ως «οικιακός γρύλος», ως βιώσιμη επιλογή τροφίμων για τους καταναλωτές εντός των συνόρων της.

Αυτός ο πρόσφατα εκδοθείς κανονισμός επιτρέπει στους παραγωγούς τροφίμων να εισάγουν σκόνη Acheta Domesticus στην αγορά τροφίμων της ΕΕ.

Εκτός από τον «οικιακό γρύλο», ο κατάλογος των εγκεκριμένων τροφών εντόμων περιλαμβάνει επίσης τον κίτρινο αλευρώδη και τη μεταναστευτική ακρίδα.

Έντομα: Θρεπτικές και βιώσιμες διατροφικές επιλογές

Η προώθηση των εντόμων ως πηγή πρωτεϊνών ευθυγραμμίζεται με την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στοχεύει στην προώθηση μιας πιο βιώσιμης και υγιεινής διατροφής.

Τα έντομα αναγνωρίζονται για την υψηλή διατροφική τους αξία, καθώς είναι πλούσια σε λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.

Η αξιοποίηση των εντόμων ως πηγή τροφής προσφέρει πολλά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα. Απαιτούν λιγότερο νερό και καλλιεργήσιμη γη σε σύγκριση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία.

Η παραγωγή εντόμων για τρόφιμα είναι επίσης πιο αποδοτική ενεργειακά και παράγει χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Επιπλέον, η εκτροφή εντόμων συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων τροφίμων μέσω της βιομετατροπής, μετατρέποντας τα οργανικά απόβλητα σε πολύτιμα τρόφιμα.

Υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας σε πρωτεΐνες με βάση τα έντομα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στον τομέα των πρωτεϊνών με βάση τα έντομα.

Εγκεκριμένα από την ΕΕ νέα τρόφιμα: Έντομα για θρεπτική & βιώσιμη διατροφή

Το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», το οποίο είναι αφιερωμένο στη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας, περιλαμβάνει διατάξεις για τη στήριξη μελετών που σχετίζονται με πρωτεΐνες με βάση τα έντομα.

Εγκεκριμένα από την ΕΕ νέα τρόφιμα: Έντομα για θρεπτική & βιώσιμη διατροφή

Η προώθηση των εντόμων ως πηγή πρωτεϊνών αντιμετωπίζει διάφορες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως το αυξανόμενο κόστος των ζωικών πρωτεϊνών, η επισιτιστική ανασφάλεια, οι περιβαλλοντικές πιέσεις, η αύξηση του πληθυσμού και η αυξανόμενη ζήτηση πρωτεϊνών.

Εγκεκριμένα από την ΕΕ νέα τρόφιμα: Έντομα για θρεπτική & βιώσιμη διατροφή
To top