Περιεχόμενα
Μάθετε γιατί η Μεγάλη Παρασκευή συνδέεται συχνά με ζοφερό καιρό. Δείτε τη σχέση μεταξύ των σεληνιακών φάσεων και της βροχόπτωσης και πώς αυτή επηρεάζει τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Μάθετε για επιστημονικές μελέτες που επιβεβαίωσαν αυτό που οι άνθρωποι πίστευαν από καιρό για τη σχέση μεταξύ της σελήνης και του καιρού. Διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε γιατί η φετινή Μεγάλη Παρασκευή μπορεί να φέρει βροχή και ισχυρούς ανέμους λόγω της αντίθεσης Άρη-Ουρανού.
Γιατί ο καιρός είναι ζοφερός κάθε Μεγάλη Παρασκευή;
Η Μεγάλη Παρασκευή συνδέεται πάντα με βροχερό και ζοφερό καιρό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Πάσχα είναι μια κινητή γιορτή που εξαρτάται από την πρώτη πανσέληνο μετά την εαρινή ισημερία. Η Πρώτη Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας το 330 μ.Χ.
καθόρισε αυτή την ημερομηνία και πέφτει στα τέλη Μαρτίου ή τον Απρίλιο. Οι επιστήμονες μελετούν τη σχέση μεταξύ των σεληνιακών φάσεων και του καιρού από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει σαφής σεληνιακή περιοδικότητα στις «βαριές» βροχοπτώσεις.
Τα μέγιστα των βροχοπτώσεων συμπίπτουν με την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα του σεληνιακού κύκλου και ιδιαίτερα μεταξύ 3 και 5 ημερών μετά τη Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο.
Πώς επηρεάζουν οι σεληνιακές φάσεις τον καιρό;
Μια μελέτη τριών μετεωρολόγων που δημοσιεύθηκε στο Sciense το 1962 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια σαφής σεληνιακή περιοδικότητα στις «ισχυρές» βροχοπτώσεις.
Τα μέγιστα των βροχοπτώσεων συμπίπτουν με την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα του σεληνιακού κύκλου και ιδιαίτερα μεταξύ 3 και 5 ημερών μετά τη Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο.
Μια δεύτερη μελέτη από δύο Νεοζηλανδούς επιστήμονες επιβεβαίωσε αυτά τα συμπεράσματα και πρόσθεσε ότι η βαρυτική έλξη της Σελήνης είναι πιθανό να επηρεάζει την ποσότητα της σκόνης που εισέρχεται στην ατμόσφαιρα μετά την αυγή, βοηθώντας το σχηματισμό καταιγίδων. Αυτή η σχέση μεταξύ των σεληνιακών φάσεων και του καιρού ήταν γνωστή στη λαϊκή παράδοση εδώ και πολύ καιρό.
Είναι πιθανό η Μεγάλη Εβδομάδα να είναι βροχερή;
Η πιθανότητα βροχερού καιρού κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας είναι υψηλή. Αυτό οφείλεται στα στατιστικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι οι βροχοπτώσεις είναι πιθανό να σημειωθούν δύο ή τρεις ημέρες μετά την Πανσέληνο.
Το πρωί της Μεγάλης Τρίτης σηματοδότησε την Πανσέληνο φέτος και το φαινόμενο της βροχόπτωσης αναμένεται τη Μεγάλη Πέμπτη και τη Μεγάλη Παρασκευή. Επιπλέον, λόγω της αντίθεσης Άρη-Ουρανού, το καιρικό φαινόμενο αναμένεται να συνδυαστεί με πολύ ισχυρούς ανέμους.
Συμπέρασμα
Η συσχέτιση της Μεγάλης Παρασκευής με τον ζοφερό καιρό είναι αποτέλεσμα της κινητής γιορτής του Πάσχα και της ημερομηνίας που ορίστηκε από την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας.
Οι επιστημονικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί κατά τη διάρκεια των ετών έχουν δείξει μια σαφή σεληνιακή περιοδικότητα στις «βαριές» βροχοπτώσεις και οι κορυφές των βροχοπτώσεων συμπίπτουν με την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα του σεληνιακού κύκλου και ιδιαίτερα μεταξύ 3 και 5 ημερών μετά τη Νέα Σελήνη και την Πανσέληνο. Με βάση αυτά τα δεδομένα, είναι πιθανό ότι η Μεγάλη Εβδομάδα θα είναι βροχερή και η αντίθεση Άρη-Ουρανού θα φέρει μαζί της ισχυρούς ανέμους.