Περιεχόμενα
Δείτε την ιστορία πίσω από το γιατί ο Λάζαρος, γνωστός και ως ο Δίκαιος ή ο Τέταρτος, δεν γέλασε ποτέ ξανά μετά την ανάστασή του. Μάθετε για το θαύμα της ανάστασής του, τη λαϊκή παράδοση που ακολουθεί και τι του συνέβη μετά την ανάστασή του.
Σήμερα (8/4) είναι το Σάββατο πριν από το Μεγάλο Σάββατο και σύμφωνα με το χριστιανικό ημερολόγιο είναι γνωστό ως το Σάββατο του Λαζάρου. Αναφέρεται σε ένα από τα θαύματα του Χριστού, τα οποία περιέχονται στα ιερά κείμενα της Εκκλησίας.
Η ιστορία του Λαζάρου
Ο Λάζαρος, γνωστός και ως Δίκαιος ή Τέταρτος, αρρώστησε σοβαρά και πέθανε σε ηλικία μόλις 30 ετών (Ιωάννης Ι 1-44). Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, οι αδελφές του προειδοποίησαν τον Ιησού, που βρισκόταν στη Γαλιλαία, ότι ο φίλος του ήταν σοβαρά άρρωστος.
Εκείνος είπε στους μαθητές του ότι ο φίλος του κοιμόταν και ότι θα πήγαινε στη Βηθανία για να τον ξυπνήσει. Όταν έφτασε στη Βηθανία με τους μαθητές του, η Μαρία του παραπονέθηκε ότι αν είχε έρθει εγκαίρως ο αδελφός της δεν θα είχε πεθάνει. Ο Ιησούς έκλαψε και ζήτησε να τον οδηγήσουν στον τάφο – μια σπηλιά που είχε κλείσει με βαριά πέτρα.
Αν και προειδοποιήθηκε ότι η μυρωδιά θα ήταν ανυπόφορη, περίμενε να ανοίξει η είσοδος του τάφου και υψώνοντας τη φωνή του ψηλά είπε: «Ο Λάζαρος ο Ζηλωτής έξω!». Ο Χριστός ανέστησε τον Λάζαρο τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό του – εξ ου και η περιγραφή «Τέσσερις ημέρες».
Γιατί ο Λάζαρος δεν γέλασε ποτέ ξανά μετά την ανάστασή του
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο Λάζαρος ήταν σκυθρωπός και ατίθασος μετά την ανάστασή του. Μάλιστα, δικαιολογεί αυτή τη θλίψη σε όσα είχε δει κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής του στον κόσμο των νεκρών.
Οι ίδιες παραδόσεις λένε ότι γέλασε μόνο μία φορά, όταν είδε κάποιον να κλέβει ένα πήλινο σκεύος και σχολίασε αποστομωτικά: «το ένα χώμα κλέβει το άλλο».
Τι συνέβη στον Λάζαρο μετά την Ανάσταση
Φυσικά, το θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου ενθουσίασε τους Ιουδαίους, και «οι αρχιερείς απελπίστηκαν ότι και ο Λάζαρος θα μπορούσε να αφαιρεθεί» (Ιωάν. ιβ’ 9-11), επειδή ήταν η ζωντανή μαρτυρία του θαύματος.
Έτσι ο Άγιος, διωγμένος από τους Ιουδαίους, κατέφυγε στο νησί της Κύπρου, όπου τον συνάντησαν οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας και τον χειροτόνησαν πρώτο επίσκοπο της Κίτιου. Η αρχαία Σίτιος, η πόλη του φιλοσόφου Ζήνωνα, είχε τη μεγάλη τιμή να ευαγγελιστεί ο λόγος της Αλήθειας όχι από έναν απλό εργάτη του Ευαγγελίου, αλλά από έναν προσωπικό φίλο του Κυρίου.
Σύμφωνα με τον Άγιο Επιφάνιο, επίσκοπο της Κωνσταντίας στην Κύπρο (367-403), ο δίκαιος Λάζαρος έζησε άλλα τριάντα χρόνια μετά την ενθρόνισή του. «Στην παράδοση βρίσκουμε ότι ο Λάζαρος ήταν τότε τριάντα ετών όταν αναστήθηκε, και μετά την ανάστασή του έζησε άλλα τριάντα χρόνια, και έτσι κοιμήθηκε ενώπιον του Κυρίου».