Περιεχόμενα
Γνωρίστε τη Λουίζα, ένα κοριτσάκι τεσσάρων μηνών με σύνδρομο Down. Η μητέρα της έγραψε αυτό το άρθρο για να αντιμετωπίσει τα αναίσθητα σχόλια που δέχεται συχνά και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιλέγουν προσεκτικά τις λέξεις τους.
Η συγγραφέας μοιράζεται τις εμπειρίες της και προσφέρει συμβουλές για το πώς να προσεγγίζετε με σεβασμό τις οικογένειες με παιδιά με αναπηρία. Οι λέξεις έχουν τη δύναμη να πληγώνουν ή να θεραπεύουν και είναι σημαντικό να προσέχουμε πώς τις χρησιμοποιούμε, ειδικά στην ιατρική κοινότητα.
Αυτή η ανάρτηση έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να αποτρέψει την ψυχολογική βλάβη άλλων γονέων όπως της Louisa.
Γνωρίστε τη Λουίζα: Η κόρη μου με ένα επιπλέον χρωμόσωμα
Αφού δέχτηκα αναίσθητα σχόλια κατά τη διάρκεια ενός ιατρικού ελέγχου, αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο για να αποτρέψω παρόμοια περιστατικά από το να ξανασυμβούν. Η Λουίζα είναι η 4 μηνών κόρη μου με ένα επιπλέον χρωμόσωμα.
Ελπίζω ότι το να μοιραστώ αυτό το κείμενο θα τερματίσει το στίγμα που περιβάλλει τα άτομα με αναπηρία, αλλά ξέρω ότι δεν θα το κάνει. Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν συναναστρέφεστε με άτομα όπως η Λουίζα.
Μην κάνετε αναίσθητες ερωτήσεις
Μην κάνετε ερωτήσεις όπως «Πώς και δεν το εντοπίσατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;». Δεν είναι χρήσιμο και μπορεί να πληγώσει τη μητέρα. Επίσης, μην λέτε «Έτσι κι αλλιώς δικό σας είναι το μωρό» ή «Ό,τι πεις».
Αναφερθείτε στο παιδί με το όνομά του, στην περίπτωση της Louisa.
Μην τους βάζετε ετικέτες
Μην τα αναφέρετε ως «παιδιά με σύνδρομο Down». Αντ’ αυτού, πείτε «ένα παιδί με σύνδρομο Down». Η κατάστασή τους δεν είναι αυτό που είναι, είναι απλώς κάτι που έχουν. Μην κάνετε υποθέσεις ούτε για την προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά τους.
Είναι μοναδικά άτομα, όπως όλοι οι άλλοι.
Επιλέξτε προσεκτικά τις λέξεις σας
Οι λέξεις μπορεί να είναι παρηγορητικές ή οδυνηρές, γι’ αυτό επιλέξτε τις προσεκτικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους ανήκουν στην ιατρική κοινότητα.
Προσέξτε τα λόγια σας και πώς μπορεί να επηρεάσουν τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεστε. Ας εργαστούμε μαζί για να δημιουργήσουμε έναν κόσμο με περισσότερη κατανόηση και αποδοχή.
Μοιραστείτε ελεύθερα αυτό το άρθρο. Ας βάλουμε τέλος στα προσβλητικά σχόλια και ας δημιουργήσουμε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς για όλους.