Περιεχόμενα
Δείτε την ανείπωτη ιστορία πίσω από τις μύτες που λείπουν από τις φιγούρες Playmobil, που μαγεύουν τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.
Μάθετε πώς ο Horst Brandstaetter, ο δημιουργός, μεταμόρφωσε μια οικογενειακή επιχείρηση και προσαρμόστηκε στις αλλαγές των καιρών, δημιουργώντας τελικά το Playmobil όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Εξερευνήστε τις έξυπνες σχεδιαστικές επιλογές του Hans Beck, του βασικού σχεδιαστή, που εμπνεύστηκαν από τις ζωγραφιές των παιδιών και στόχευαν στη μεγιστοποίηση της αξίας του παιχνιδιού με ελάχιστο πλαστικό.
Παρά το γεγονός ότι έπαιζε το δεύτερο βιολί σε σχέση με τη Lego, η τεράστια επιτυχία της Playmobil έσωσε την εταιρεία από τη χρεοκοπία, αποτελώντας παράδειγμα της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων Mittelständler.
Γιατί το Playmobil δεν έχει μύτη – Η άγνωστη ιστορία πίσω από αυτή την ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια
Αν και μπορεί αρχικά να μην έκαναν μεγάλη εντύπωση, τα παιδιά σε όλο τον κόσμο θα λάτρευαν τις φιγούρες Playmobil, μετατρέποντας τον δημιουργό τους σε δισεκατομμυριούχο. Ωστόσο, η ιστορία της Playmobil ξεκινάει από πιο παλιά.
Το 1876, μια βαυαρική εταιρεία ειδικευόταν στην κατασκευή περίπλοκων κλειδαριών και αξεσουάρ για φέρετρα. Με την πάροδο του χρόνου, η επιχείρηση εξελίχθηκε, κατασκευάζοντας μεταλλικούς κουμπαράδες, τηλέφωνα και ταμειακές μηχανές που πωλούνταν σε όλη την Ευρώπη.
Ο Horst Brandstaetter και ο μετασχηματισμός του Playmobil
Σε ηλικία 19 ετών, το 1952, ο Horst Brandstaetter εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση, την οποία διοικούσαν οι θείοι του.
Φιλόδοξο άτομο, προώθησε τη γερασμένη εταιρεία σε νέες αγορές, έγινε πλήρης μέτοχος στα 21 του χρόνια και ανέλαβε τον έλεγχο για τις επόμενες έξι δεκαετίες. Προσαρμοζόμενος στις αλλαγές των καιρών, ο Brandstaetter εμπνεύστηκε από το μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα στη Γερμανία και εισήγαγε ιδέες από την Αμερική.
Η μετάβαση στην πλαστική και οι χαμένες μύτες
Τη δεκαετία του 1950, η εταιρεία μεταστράφηκε από τα μεταλλικά παιχνίδια στα πλαστικά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970, το πλαστικό έγινε σπάνιο και δαπανηρό.
Για να ξεπεράσει αυτή την πρόκληση, ο Brandstaetter ανέθεσε στον σχεδιαστή Hans Beck να δημιουργήσει παιχνίδια που απαιτούσαν ελάχιστο πλαστικό. Μαζί συνέλαβαν το Playmobil, τις εμβληματικές πλαστικές φιγούρες που είναι γνωστές για τα χαμογελαστά τους πρόσωπα.
Ο Μπεκ υιοθέτησε κλίμακα 1:24 για να χωράνε άνετα στα χέρια των παιδιών και εμπνεύστηκε από τις παιδικές ζωγραφιές, όπου συχνά παραλείπονταν οι μύτες.
Η επιτυχία της Playmobil και η κληρονομιά του Brandstaetter
Παρά το γεγονός ότι δεν ξεπέρασε ποτέ την κυριαρχία της Lego, η Playmobil αποδείχθηκε χρυσωρυχείο, σώζοντας την εταιρεία από τη χρεοκοπία.
Μέχρι σήμερα έχουν παραχθεί πάνω από 3 δισεκατομμύρια φιγούρες Playmobil, γεγονός που την καθιστά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Mittelständler – μιας μικρής ή μεσαίας οικογενειακής επιχείρησης που συμβάλλει στη ραχοκοκαλιά της γερμανικής οικονομίας μέσω της μηχανικής και της σχεδιαστικής αριστείας. Ο Brandstaetter παρέδωσε τη διοίκηση το 2000, αλλά παρέμεινε ενεργά εμπλεκόμενος μέχρι τον θάνατό του το 2015 σε ηλικία 81 ετών, αφήνοντας πίσω του μια αξιοσημείωτη προσωπική περιουσία που εκτιμάται σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.