Περιεχόμενα
Η δήλωση της Ελληνίδας Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου με την οποία συνεχάρη τον βασιλιά Κάρολο για την ενθρόνισή του προκάλεσε οργή. Ο ισχυρισμός της ότι θα συνεχίσει το έργο της μητέρας του προσέβαλε την ιστορική μνήμη του Ελληνισμού.
Η βασίλισσα Ελισάβετ θεωρείται ανθελληνική και ένοχη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μεταξύ των οποίων και κατά ανηλίκων. Η ιστορία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, του Μιχαλάκη Καρόλη και του Ανδρέα Δημητρίου υπογραμμίζει τις θηριωδίες της βασίλισσας. Ο Κάρολος, από την άλλη, δεν έχει καμία σχέση με τις πράξεις της μητέρας του και είναι φιλέλληνας.
Η επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2018 ενίσχυσε τις διμερείς σχέσεις και ο Παυλόπουλος είχε θέσει το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του.
Η Σακελλαροπούλου προκαλεί οργή με την επαίσχυντη δήλωσή της
Η πρόεδρος της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκάλεσε οργή με τη δήλωσή της ότι «ο βασιλιάς Κάρολος θα συνεχίσει το έργο της αείμνηστης μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ», παρά τον ανθελληνισμό της βασίλισσας και την εμπλοκή της σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τα σχόλια της Σακελλαροπούλου προσβάλλουν την ιστορική μνήμη του Ελληνισμού και δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει μια τέτοια δήλωση.
Αντιθέτως, ο βασιλιάς Κάρολος είναι φιλέλληνας και έχει επισκεφθεί την Ελλάδα για να συζητήσει σημαντικά θέματα, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Μνήμη του Ευαγόρα Παλληκαρίδη και άλλων θυμάτων
Η ιστορία του Ευαγόρα Παλληκαρίδη είναι ένα παράδειγμα των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες εναντίον της Κύπρου.
Ο Παλληκαρίδης ήταν ένας 15χρονος μαθητής που κατέβασε τη βρετανική σημαία κατά τη διάρκεια της στέψης της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953. Συνελήφθη, βασανίστηκε και εκτελέστηκε σε ηλικία 18 ετών. Ομοίως, ο Μιχαλάκης Καρόλι και ο Ανδρέας Δημητρίου εκτελέστηκαν από τους Βρετανούς το 1956. Η βασίλισσα Ελισάβετ αρνήθηκε να τους δώσει χάρη, παρά την παγκόσμια κατακραυγή.
Τα γεγονότα αυτά αποτελούν κηλίδα στην ιστορική μνήμη της Ελλάδας και του Ελληνισμού.
Ο βασιλιάς Κάρολος και οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας
Παρά την εμπλοκή της βασίλισσας σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο βασιλιάς Κάρολος είναι φιλέλληνας και έχει δείξει ενδιαφέρον για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 2018, συζήτησε σημαντικά θέματα, όπως τα γλυπτά του Παρθενώνα. Η δήλωση της Σακελλαροπούλου είναι προσβλητική και περιττή, δεδομένης της ιστορίας των σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου. Η δέσμευση του βασιλιά Καρόλου προς την Ελλάδα πρέπει να αναγνωριστεί και να γίνει σεβαστή.
Η σημασία της ιστορικής μνήμης
Η δήλωση της κ. Σακελλαροπούλου προσβάλλει την ιστορική μνήμη του Ελληνισμού και αποτελεί παράδειγμα για τη σημασία της διατήρησης και του σεβασμού της ιστορικής μνήμης.
Οι θηριωδίες που διέπραξαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου δεν πρέπει να ξεχαστούν και όσοι εκτελέστηκαν πρέπει να μνημονεύονται και να τιμώνται. Η ιστορική μνήμη αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας και της διαμόρφωσης της εθνικής συνείδησης.
Έκκληση για σεβασμό και αξιοπρέπεια
Ο λαός της Ελλάδας απαιτεί σεβασμό και αξιοπρέπεια για την ιστορική του μνήμη και την πολιτιστική του ταυτότητα. Η δήλωση της Σακελλαροπούλου αποτελεί προσβολή για τον ελληνικό λαό και είναι απαράδεκτη.
Είναι απαραίτητο να αναγνωριστούν οι θηριωδίες που διέπραξαν οι Βρετανοί αποικιοκράτες και να τιμηθεί η μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους. Ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια είναι θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να διατηρηθούν και να προστατευθούν.
Η ανάγκη για διπλωματία και ευαισθησία
Οι διεθνείς σχέσεις απαιτούν διπλωματία και ευαισθησία, ιδίως όταν πρόκειται για θέματα ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής ταυτότητας.
Η δήλωση της Σακελλαροπούλου είναι ένα παράδειγμα της σημασίας της διπλωματίας και της ευαισθησίας στις διεθνείς σχέσεις. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα άλλων εθνών και να δείχνουμε σεβασμό και ευαισθησία. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να οικοδομήσουμε ισχυρότερες σχέσεις και να προωθήσουμε την ειρήνη και την κατανόηση.