Περιεχόμενα
Βρείτε απαντήσεις στα ερωτήματά σας σχετικά με τη διατροφή των παιδιών σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των διακοπών.
Η δικηγόρος κ. Ζωή Παυλίδου εξηγεί τις νομικές πτυχές της διατροφής των παιδιών όταν οι γονείς που δεν ασκούν την επιμέλεια περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα με τα παιδιά τους. Μάθετε για τα έξοδα, τη διατροφή και άλλα.
Πρέπει να πληρώνω διατροφή για τις ημέρες που έχω τα παιδιά;.
Πρέπει να πληρώνω διατροφή για τις ημέρες που έχω τα παιδιά;
Πριν από λίγες ημέρες, λάβαμε δύο ερωτήσεις από μπαμπάδες σχετικά με την καταβολή διατροφής το καλοκαίρι, όταν θα περνούν τον περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.
Η δικηγόρος μας, κ. Ζωή Παυλίδου, απαντά και εξηγεί τι ισχύει για τη διατροφή του παιδιού όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και γενικότερα για τις διακοπές, τις αργίες και άλλες ημέρες που τα παιδιά περνούν χρόνο με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια.
Ερώτηση 1.
Ερώτηση 1
«Καλησπέρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι συμβαίνει με τη διατροφή του παιδιού κατά τους μήνες των διακοπών.
Συγκεκριμένα, τα παιδιά μένουν με τη μητέρα τους και τηρούμε ένα πρόγραμμα με Σαββατοκύριακα και 15 ημέρες το Πάσχα/Χριστούγεννα και ένα μήνα το καλοκαίρι. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, είμαι υπόχρεος για τη διατροφή του παιδιού;».
Ερώτηση 2.
Ερώτηση 2
Γεια σας, είμαι σε διάσταση με τη σύζυγό μου και έχω ξεκινήσει τη διαδικασία συναινετικού διαζυγίου, στο πλαίσιο της οποίας έχουμε υπογράψει συμφωνία που προβλέπει την καταβολή 500 ευρώ μηνιαίως για τα ανήλικα παιδιά μας.
Ωστόσο, τον Ιούλιο που θα τα κρατήσω, μου ζητάει όλο το ποσό της διατροφής παρόλο που δεν θα έχει τα έξοδά τους. Από την άλλη πλευρά, αν της δώσω το ποσό, δεν θα μπορέσω να καλύψω τις ανάγκες τους κατά την περίοδο αυτή. Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;.
Απαντήθηκε από τη δικηγόρο κ. Ζωή Παυλίδου. Απαντήθηκε από τη δικηγόρο κ. Ζωή Παυλίδου
Αγαπητοί φίλοι,.
Το ερώτημα που θέτετε έχει κατά καιρούς – και όχι άδικα – προκαλέσει ανησυχία στον νομικό κόσμο.
Είναι αλήθεια ότι η άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας συνεπάγεται συνήθως έξοδα, τα οποία αφορούν, αφενός, τα έξοδα ταξιδιού του παιδιού και, αφετέρου, την ψυχαγωγία, τη διατροφή κ.λπ. του παιδιού.
Όσον αφορά τα έξοδα επικοινωνίας με τη στενή έννοια του όρου, δηλαδή τα έξοδα μεταφοράς του γονέα στον τόπο άσκησης του δικαιώματος επικοινωνίας ή του τέκνου στον τόπο αυτό (εισιτήρια, έξοδα καυσίμων κ.λπ.) ή ακόμη και τα έξοδα κοινής διαμονής τους σε ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, αυτά αναμφίβολα βαρύνουν τον επικοινωνούντα.
Βλέπε σχετικά: Διατροφή διαζυγίου: Απαντήσεις σε καυτά ερωτήματα.
Ωστόσο, όσον αφορά τα έξοδα διαβίωσης του παιδιού κατά τη διάρκεια της άσκησης του δικαιώματος (διατροφή, ένδυση, ψυχαγωγία κ.λπ.), τα ερωτήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας είναι πολύ δύσκολο να απαντηθούν.
Είναι εύλογο να σκεφτεί κανείς ότι είναι άδικο για το πρόσωπο που έχει δικαίωμα επικοινωνίας να επωμίζεται τα έξοδα αυτά δύο φορές – αφενός, καταβάλλοντας το πλήρες μηνιαίο ποσό διατροφής στον γονέα που το δικαιούται (συνήθως η μητέρα), και αφετέρου, δαπανώντας ο ίδιος σημαντικά χρηματικά ποσά για την κάλυψη των εξόδων διατροφής, ψυχαγωγίας, ένδυσης κ.λπ. του παιδιού κατά την περίοδο επικοινωνίας, όταν ο γονέας που λαμβάνει τη διατροφή δεν είναι υπεύθυνος γι’ αυτά.
Ως εκ τούτου, ο υπόχρεος σε διατροφή γονέας μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να εκδώσει απόφαση (είτε προβάλλοντας τη σχετική ένσταση στο πλαίσιο της διαδικασίας διατροφής είτε με χωριστή αγωγή), με την οποία να δηλώνει ότι η διατροφή που οφείλεται στο τέκνο θα καταβάλλεται σε είδος και όχι σε χρήμα, είτε εν όλω είτε εν μέρει, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας. Βεβαίως, μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν τόσο σχετική όσο και χρήσιμη όταν οι περίοδοι επικοινωνίας είναι μακρές και το παιδί, ως εκ τούτου, διαμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον υπόχρεο σε διατροφή γονέα.
Σε αυτή την περίπτωση, το δικαστήριο θα εκτιμούσε τα έξοδα στα οποία υποβλήθηκε ο γονέας επικοινωνίας και θα τα αφαιρούσε από το μηνιαίο χρηματικό ποσό της οφειλόμενης διατροφής.
Ωστόσο, όλα όσα έχουν μόλις.