Περιεχόμενα
Η Marianne Bachmeier έγινε πρωτοσέλιδο το 1981 όταν μπήκε σε γερμανική δικαστική αίθουσα και σκότωσε τον Klaus Grabowski, τον άνδρα που βίασε και δολοφόνησε την 7χρονη κόρη της.
Η πράξη αυτοδικίας της Bachmeier προκάλεσε εθνική συζήτηση και οδήγησε στη δίκη και την καταδίκη της για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Παρά το γεγονός ότι εξέτισε μόνο τρία χρόνια στη φυλακή, παρέμεινε αμφιλεγόμενη προσωπικότητα μέχρι το θάνατό της το 1996 από καρκίνο του παγκρέατος.
Η τραγική ζωή της Bachmeier και οι πράξεις της δεν έχουν ξεχαστεί στη Γερμανία, με την υπόθεσή της να θεωρείται η «πιο θεαματική περίπτωση αυτοδικίας στη μεταπολεμική Γερμανία».
Η εκδίκηση της μητέρας: Bachmeier ενάντια στον βιαστή και δολοφόνο της κόρης της
Η Marianne Bachmeier, μητέρα ενός 7χρονου κοριτσιού, πήρε τον νόμο στα χέρια της στις 6 Μαρτίου 1981, όταν άνοιξε πυρ σε μια γερμανική δικαστική αίθουσα και σκότωσε τον Klaus Grabowski, τον άνδρα που κατηγορούνταν για τον βιασμό και τη δολοφονία της κόρης της. Επτά σφαίρες χτύπησαν και σκότωσαν τον 35χρονο άνδρα. Το γεγονός έκανε τη Μαριάν πρωτοσέλιδη είδηση στον δυτικογερμανικό Τύπο.
Marianne Bachmeier: Μια ζωή γεμάτη τραγωδίες
Πριν από την τραγωδία, η Marianne Bachmeier ήταν μια αγωνιζόμενη ανύπαντρη μητέρα που είχε το δικό της μπαρ στο Liebeck της Δυτικής Γερμανίας και μεγάλωνε την κόρη της, την Άννα. Είχε ήδη δώσει τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της για υιοθεσία.
Η ζωή της ήταν ήδη τραγική πριν από την απώλεια της κόρης της. Ο πατέρας της ήταν μέλος των SS στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι γονείς της χώρισαν λίγο μετά τη γέννησή της το 1950. Το 1966 έγινε μητέρα σε ηλικία 16 ετών και στα 18 της απέκτησε τη δεύτερη κόρη της από ερωτική σχέση με άλλον άνδρα.
Και τα δύο παιδιά δόθηκαν για υιοθεσία λίγο μετά τη γέννησή τους. Αποφάσισε να μεγαλώσει μόνη της το τρίτο της παιδί, την Άννα, ακόμη και αφού υπέστη σοβαρές επιπλοκές στον τοκετό. Η Marianne έμαθε ότι δεν θα μπορούσε να αποκτήσει άλλο παιδί μετά τη γέννηση της Άννας.
Τραγωδία χτυπά την οικογένεια της Marianne Bachmeier
Στις 5 Μαρτίου του 1980, η 7χρονη Άννα βρέθηκε νεκρή, αφού έφυγε από το σχολείο και πήγε να επισκεφθεί το σπίτι της συμμαθήτριάς της.
Έπεσε στα χέρια του γείτονά της, του χασάπη Klaus Grabowski, ο οποίος είχε βαρύ ποινικό μητρώο και καταδίκες για σεξουαλική κακοποίηση δύο ανήλικων κοριτσιών. Ο Grabowski είχε ήδη καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης με αναστολή το 1973 για την απόπειρα στραγγαλισμού ενός 6χρονου κοριτσιού. Ενώ βρισκόταν στη φυλακή το 1976, ευνουχίστηκε οικειοθελώς και υποβλήθηκε σε ορμονοθεραπεία δύο χρόνια αργότερα.
Στη δικογραφία αναφέρεται ότι ο Grabowski απήγαγε και κράτησε την Άννα όμηρο στο σπίτι του για αρκετές ώρες πριν τη στραγγαλίσει με ένα καλσόν. Ό,τι κι αν συνέβη, ο Grabowski έβαλε το άψυχο σώμα του μικρού κοριτσιού σε ένα χαρτόκουτο, το οποίο προσπάθησε να θάψει στις όχθες ενός κοντινού καναλιού. Συνελήφθη το ίδιο βράδυ, όταν η αρραβωνιαστικιά του ειδοποίησε την αστυνομία.
Ομολόγησε αμέσως ότι σκότωσε το παιδί, αλλά αρνήθηκε ότι το βίασε. Η κατάθεσή του ήταν πραγματικά περίεργη, καθώς ισχυρίστηκε ότι στραγγάλισε το κορίτσι όταν προσπάθησε να τον εκβιάσει.
Πράξη αντιποίνων της Marianne
Όταν άρχισε η δίκη, η Marianne ήταν ανήσυχη στην αίθουσα του δικαστηρίου, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου υποστήριζαν ότι η ορμονική ανισορροπία ήταν αυτή που είχε οπλίσει αποτελεσματικά το χέρι του δολοφόνου.
Ο Grabowski είχε συμφωνήσει να ευνουχιστεί, ώστε να σταματήσει να κακοποιεί σεξουαλικά νεαρά κορίτσια. Ήταν η ορμονοθεραπεία που τον είχε κάνει ευερέθιστο, η υπερασπιστική γραμμή που είχαν προτιμήσει οι δικηγόροι του. Ο Γκραμπόφσκι βρισκόταν σε «σοβαρή συναισθηματική διαταραχή» και έτσι δεν ήταν υπεύθυνος για τις πράξεις του.
Αφού άκουσε πάρα πολλά, μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου Limbeck με έναν μπερέ κρυμμένο στην τσάντα της. Κάποια στιγμή, έβγαλε το πιστόλι, το έστρεψε προς τον κατηγορούμενο και πάτησε τη σκανδάλη οκτώ φορές. Επτά σφαίρες πέτυχαν τον στόχο τους και ο Grabowski κατέρρευσε νεκρός στο πάτωμα της αίθουσας.
Βρέθηκε στη δίνη ενός πρωτοφανούς τυφώνα και η δίκη της τράβηξε την προσοχή του κόσμου.
Τα επακόλουθα των αντιποίνων της Μαριάννας
Η Marianne κατηγορήθηκε για φόνο και κατέθεσε ότι σκότωσε.