Περιεχόμενα
Δείτε τη σημασία της Μεγάλης Δευτέρας για την Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς τιμούν τη μνήμη του «Πάγκαλου» Ιωσήφ και της άκαρπης συκιάς που καταράστηκε ο Χριστός.
Αγία Δευτέρα: Η ιστορία της άκαρπης συκιάς
Την επομένη της Κυριακής των Βαΐων, η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον «Πάγκαλο». Ο Ιωσήφ, γιος του Ιακώβ, που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Η ημέρα είναι επίσης αφιερωμένη στην άκαρπη συκιά που ο Χριστός καταράστηκε και ξεράθηκε.
«Πάγκαλος» Ο Ιωσήφ ήταν ο μικρότερος γιος του Ιακώβ, ο οποίος ζούσε μια ενάρετη ζωή και τον ζήλευαν τα αδέλφια του. Εκείνοι τον έριξαν πρώτα σε έναν λάκκο και προσπάθησαν να εξαπατήσουν τον πατέρα τους.
Όταν δεν τα κατάφεραν, πούλησαν τον Ιωσήφ σε εμπόρους, οι οποίοι τον έδωσαν στον αρχιμάγειρα του Φαραώ Πετέφρα, βασιλιά της Αιγύπτου. Ο Ιωσήφ αρνήθηκε να ενδώσει στις ερωτικές επιθυμίες της γυναίκας του Πεθεφρά και φυλακίστηκε. Όταν ο Φαραώ είδε ένα παράξενο όνειρο, ο Ιωσήφ το ερμήνευσε και προέβλεψε 7 χρόνια ευφορίας και 7 χρόνια πείνας.
Ο Φαραώ χάρηκε και έδωσε στον Ιωσήφ αξιώματα και προστάτευσε το λαό του κατά τα δύσκολα χρόνια της πείνας.
Ταυτόχρονα, η λειτουργία της Μεγάλης Δευτέρας περιλαμβάνει την ιστορία της άκαρπης συκιάς που ο Χριστός καταράστηκε και ξεράθηκε. Ο Χριστός περπατούσε στους δρόμους της Ιερουσαλήμ την επομένη της εισόδου του και είδε μια μεγάλη συκιά με πράσινο φύλλωμα.
Όταν διαπίστωσε ότι η συκιά δεν είχε καρπούς, την καταράστηκε και είπε: «Ο καρπός σου είναι αιώνιος, ενώ η συκιά μαραίνεται για πάντα». Η συκιά ξεράθηκε την ίδια στιγμή. Η ιστορία της άκαρπης συκιάς συμβολίζει τη συναγωγή των Ιουδαίων της εποχής εκείνης και τη ζωή του λαού των Ισραηλιτών που ήταν φαινομενικά ενάρετος, αλλά ουσιαστικά άκαρδος για καλά έργα.
Η αλληλουχία των γάμων
Το απόγευμα προς το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, όπως και την Κυριακή των Βαΐων και τη Μεγάλη Τρίτη, η Ακολουθία του Νυμφίου ψάλλεται λίγο νωρίτερα τις πρώτες απογευματινές ώρες.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ψάλλονται επίσης ο Όρθρος της επόμενης ημέρας και το Μεγάλο Δείπνο. Τα πρωινά, τελείται η προηγούμενη Θεία Λειτουργία. Τα τροπάρια που ψάλλονται είναι το «Ίδιος ο Νυμφίος έρχεται» και το «Βλέπω τις νύμφες σου».