Περιεχόμενα
Δείτε το νόημα και τη σημασία της Μεγάλης Πέμπτης, της ημέρας κατά την οποία ο Ιησούς παραθέτει το Μυστικό Δείπνο στους μαθητές του στην Ιερουσαλήμ και ο Ιούδας τον προδίδει.
Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ανάμνηση τεσσάρων γεγονότων που περιγράφονται στα Ευαγγέλια, όπως ο Μυστικός Δείπνος, η Θεία Κοινωνία, η Υπερφυσική Προσευχή και η Προδοσία του Ιούδα. Μάθετε για τον συμβολισμό πίσω από τον Μυστικό Δείπνο και τη σημασία του στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος και η προδοσία του Ιούδα
Η Μεγάλη Πέμπτη σηματοδοτεί την κορύφωση του Θείου Δράματος, καθώς ο Ιησούς παραθέτει το Μυστικό Δείπνο στους μαθητές του στην Ιερουσαλήμ και ο Ιούδας τον προδίδει.
Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, η ημέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη τεσσάρων γεγονότων που περιγράφονται στα Ευαγγέλια και τα οποία, σύμφωνα με τις ευαγγελικές διηγήσεις, συνέβησαν λίγο πριν από τη Σταύρωση.
Ο Μυστικός Δείπνος
Ο Μυστικός Δείπνος αναφέρεται στο δείπνο του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26:17-30α), του Μάρκου (14:12-26) και του Λουκά (22:7-23).
Το τελετουργικό που ακολούθησε ο Ιησούς στο Μυστικό Δείπνο είναι γεμάτο συμβολισμούς. Πριν από την έναρξη του γεύματος, ο Ιησούς έβαλε νερό στον νιπτήρα και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, δείχνοντάς τους ότι δεν πρέπει να επιδιώκουμε τους πρώτους. «Όποιος θέλει να είναι πρώτος, να είναι τελευταίος από όλους», τους είπε.
Το Δείπνο ονομάζεται μυστικό όχι επειδή έγινε μυστικά, αλλά επειδή ο Ιησούς ήθελε να αποκαλύψει στους μαθητές του το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. Γι’ αυτό τους είπε: «Λάβετε και φάτε», προσφέροντάς τους ψωμί (το σώμα Του) και κρασί (το αίμα Του).
«Πάρτε και φάτε, αυτό είναι το σώμα μου… Αυτό είναι το αίμα μου της νέας διαθήκης, που χύνεται για πολλούς».
Η Θεία Κοινωνία
Η Θεία Κοινωνία αναφέρεται στο πλύσιμο των ποδιών των 12 Αποστόλων από τον Ιησού Χριστό, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (23, 6-12), του Λουκά (22, 24-28) και του Ιωάννη (13, 1-20).
Η υπερφυσική προσευχή
Η Υπερφυσική Προσευχή αναφέρεται στην προσευχή του Ιησού προς τον Πατέρα του μετά τον Μυστικό Δείπνο και λίγο πριν από τη σύλληψή του, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (17, 1-26).
Η προδοσία του Ιούδα
Η προδοσία του Ιούδα αναφέρεται στο γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη του Ιησού, όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια του Ματθαίου (26:47-56), του Μάρκου (14:43-50), του Λουκά (22:47-53) και του Ιωάννη (18:1-11).
Σύμφωνα με τη διάταξη των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά την οποία ο Εσπερινός και ο Όρθρος κάθε ημέρας τελούνται αντίστοιχα το πρωί και το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, ο Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης τελείται το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης μαζί με τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων και ο Όρθρος το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, μετά την Ευχαριστία. Ο Εσπερινός της Μεγάλης Παρασκευής τελείται το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης, μαζί με τη Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων.
Οι ιερείς, κατά την προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία, βγάζουν δύο «αρνιά» (το μέρος του ψωμιού που μεταβάλλεται σε σώμα Χριστού) και κρατούν το ένα, αφού το κόψουν και το στεγνώσουν, σε ασφαλές μέρος (μέσα στον φούρνο πάνω στην αγία τράπεζα) για έναν ολόκληρο χρόνο για τη μετάληψη των πιστών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το βράδυ τελείται η ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής, κατά την οποία αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης και διαβάζονται τα δώδεκα ευαγγέλια που περιγράφουν τα γεγονότα από τη σύλληψη έως την ταφή του Χριστού.
Ο Μυστικός Δείπνος και ο συμβολισμός του
Ο Μυστικός Δείπνος που παρέθεσε ο Ιησούς στους μαθητές του είναι ένα τελετουργικό γεμάτο συμβολισμούς. Πριν αρχίσει το γεύμα, ο Ιησούς έπλυνε τους μαθητές του….