Νομικές επιλογές & προθεσμίες: Κατανόηση των δικαιωμάτων πατρότητας

Δείτε τα δικαιώματά σας όταν αμφισβητείται η πατρότητα. Ειδικός δικηγόρος εξηγεί τις νομικές επιλογές και τους χρονικούς περιορισμούς. Προστατέψτε την ευημερία του παιδιού σας. Επικοινωνήστε μαζί μας τώρα.

Νομικές επιλογές & προθεσμίες: Κατανόηση των δικαιωμάτων πατρότητας>

Δείτε τα δικαιώματά σας όταν αμφισβητείται η πατρότητα: νομικές γνώσεις ειδικών.

Ανησυχείτε για την πατρότητα του παιδιού σας μετά τη σοκαριστική αποκάλυψη της συζύγου σας; Μάθετε για τα δικαιώματά σας και τις νομικές επιλογές σας σε αυτή την περίπτωση.

Όπως εξηγεί ο κ. Δημήτρης Δουλιώτης, ένας έμπειρος δικηγόρος οικογενειακού δικαίου, το τεκμήριο της πατρότητας βασίζεται συνήθως στο γάμο ή στην εκούσια αναγνώριση. Ωστόσο, εάν τα βιολογικά στοιχεία αντικρούουν αυτό το τεκμήριο, μπορεί να προκύψει αμφισβήτηση της πατρότητας.

Εξερευνήστε τη νομική διαδικασία, τους χρονικούς περιορισμούς και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης επαγγελματικών συμβουλών για την προστασία των δικαιωμάτων σας και την ευημερία του παιδιού σας.

Η γυναίκα μου μου αποκάλυψε ότι το παιδί μας δεν είναι δικό μου. Δεν θέλω τον βιολογικό του πατέρα, τι δικαιώματα έχω;. Η γυναίκα μου μου αποκάλυψε ότι το παιδί μας δεν είναι δικό μου. Δεν θέλω τον βιολογικό του πατέρα, τι δικαιώματα έχω;

Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε παντρεμένοι εδώ και 15 χρόνια. Έχουμε ένα παιδί που είναι τώρα 10 ετών. Η σύζυγός μου ζήτησε διαζύγιο και μου είπε ότι το παιδί δεν είναι δικό μου, αποδεδειγμένα και με τεστ DNA.

Το παιδί έχει το όνομά μου, το αγαπώ και εξακολουθώ να μην θέλω να χάσω την επαφή μαζί του. Πρόσφατα η γυναίκα πήρε το παιδί και έφυγε σε άλλη πόλη χωρίς τη συγκατάθεσή μου. Υποψιάζομαι ότι πήγε να ζήσει με τον βιολογικό πατέρα.

Ήθελα να μάθω τι δικαιώματα θα έχω αν προχωρήσει στην ταυτοποίηση και αλλαγή του επωνύμου του παιδιού και πώς με προστατεύει ο νόμος σε μια τέτοια περίπτωση. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω αυτός ο άνθρωπος να μπει στη ζωή του παιδιού μου γιατί αργά ή γρήγορα το παιδί θα καταλάβει και θα πληγωθεί. Μπορώ να το αποτρέψω αυτό να συμβεί;.

Απαντήθηκε από τον κ. Δημήτρη Δουλιώτη, δικηγόρο

Η συγγένεια του τέκνου με τον πατέρα (πατρότητα) συνάγεται από το γάμο του με τη μητέρα του (AK 1465) ή ελλείψει γάμου με εκούσια (AK 1475) ή δικαστική αναγνώριση του (AK 1479) .

Σύμφωνα με τα άρθρα 1465 ΑΚ και 8 του νόμου 3719/2008, καθιερώνεται τεκμήριο σύμφωνα με το οποίο ένα παιδί που γεννιέται κατά τη διάρκεια του γάμου ή εντός τριακοσίων ημερών από τη διάλυσή του τεκμαίρεται ότι είναι πατέρας του συζύγου της μητέρας, δηλαδή θεωρείται ότι γεννήθηκε σε γάμο.

Από νομικής άποψης, ένα παιδί που γεννιέται χωρίς οι γονείς να είναι παντρεμένοι και δεν γίνεται εκούσια αναγνώριση του παιδιού ΔΕΝ συνδέεται με τον βιολογικό του πατέρα, ακόμη και αν αυτός είναι γνωστός ή έστω βέβαιος.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, το τεκμήριο αυτό δεν ανταποκρίνεται στη βιολογική αλήθεια, βάσει της οποίας ο πραγματικός πατέρας του παιδιού είναι ένας τρίτος, δηλαδή ένας άνδρας που είχε σαρκικές σχέσεις με τη μητέρα κατά τον κρίσιμο χρόνο της σύλληψης.

Επομένως, μόνο μετά από τελεσίδικη απόφαση αμφισβήτησης της πατρότητας ο ανήλικος μπορεί να αποσυνδεθεί από τον εικαζόμενο πατέρα του και να επανενωθεί με τον βιολογικό του πατέρα. (ανατροπή του τεκμηρίου πατρότητας).

Σύμφωνα με το άρθρο 1467 ΑΚ, η ιδιότητα του τέκνου ως τέκνου που γεννήθηκε σε γάμο μπορεί να αμφισβητηθεί στο δικαστήριο εάν αποδειχθεί ότι η μητέρα δεν συνέλαβε πράγματι από τον σύζυγό της ή ότι κατά την κρίσιμη περίοδο της σύλληψης (30ή έως 180ή ημέρα πριν από τον τοκετό) ήταν προδήλως αδύνατο να συλλάβει από αυτόν.

Η αγωγή για την αμφισβήτηση της πατρότητας κατά το άρθρο 1469 ΑΚ μπορεί να ασκηθεί από: 1) ο σύζυγος της μητέρας (και τεκμαιρόμενος πατέρας του τέκνου)- 2) ο πατέρας ή η μητέρα του συζύγου, εάν ο σύζυγος πέθανε χωρίς να χάσει το δικαίωμα να αμφισβητήσει την πατρότητα- 3) το τέκνο- 4) η μητέρα του τέκνου- και 5) ο άνδρας με τον οποίο η μητέρα, σε διάσταση με τον σύζυγό της, είχε μόνιμη σαρκική σχέση κατά την κρίσιμη περίοδο της σύλληψης του τέκνου. Λόγω της εξέλιξης της ιατρικής επιστήμης, είναι πλέον εύκολο να διαπιστωθεί η βιολογική αλήθεια με ένα απλό τεστ DNA.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο δικαστής θα διατάξει ιατρική πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει βιολογική σχέση μεταξύ του συζύγου της μητέρας και του παιδιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 607 του ΚΠολΔ, εάν ένας από τους ενδιαφερόμενους αρνείται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις που διατάσσονται από το δικαστήριο χωρίς δικαιολογημένη αιτία, τότε οι ισχυρισμοί του αντιδίκου θεωρούνται αποδεδειγμένοι.

Τέλος, είναι.

To top