Περιεχόμενα
Γνωρίστε την Παρασκευή Κουτσαΐδη, μια 18χρονη μαθήτρια από την Κρήτη, η οποία αρίστευσε στις εξετάσεις της και εξασφάλισε μια θέση στο πανεπιστήμιο παρά το γεγονός ότι είναι εκ γενετής τυφλή.
Η ιστορία της αποτελεί απόδειξη της δύναμης της ψυχής της και έμπνευση για όλους μας. Γεννημένη με συγγενές γλαύκωμα και ανιριδία, μια πολύ σπάνια πάθηση κατά την οποία λείπει η ίριδα, τα μάτια της Παρασκευής είναι σαν δύο μικρές λίμνες.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, αρίστευσε στο σχολείο και τώρα ακολουθεί το όνειρό της να σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή. Μάθετε περισσότερα για το απίστευτο ταξίδι της και το μήνυμα της επιμονής της.
Παρασκευή Κουτσαΐδη: Η τυφλή μαθήτρια από την Κρήτη που αρίστευσε στις εξετάσεις είναι παράδειγμα προς μίμηση.
Παρασκευή Κουτσαΐδη: Η τυφλή μαθήτρια από την Κρήτη που αρίστευσε στις εξετάσεις είναι παράδειγμα προς μίμηση«Στη ζωή δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεσαι», δήλωσε η Παρασκευή Κουτσαΐδη, η ιστορία της οποίας αποτελεί απόδειξη της δύναμης της ψυχής της.
Η ζωή της Παρασκευής Κουτσαΐδη
Η Παρασκευή Κουτσαΐδη είναι 18 ετών και γεννήθηκε με συγγενές γλαύκωμα και ανιριδία, μια πολύ σπάνια πάθηση κατά την οποία λείπει η ίριδα, το χρωματιστό μέρος του ματιού. Τα μάτια της μοιάζουν με δύο μικρές λίμνες.
Μπορεί μόλις και μετά βίας να δει κάποια σχήματα και χρώματα και, σύμφωνα με το νόμο, θεωρείται τυφλή. Η μητέρα της είναι καθηγήτρια Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο πατέρας της είναι μηχανικός ηλεκτρονικών στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο Ηράκλειο.
Παρά την οπτική της αναπηρία, επέλεξαν να την εγγράψουν σε σχολείο με αρτιμελείς μαθητές και όχι σε ειδικό σχολείο. Έλαβε απολυτήριο λυκείου με άριστα από το Πειραματικό Λύκειο Ηρακλείου Κρήτης.
«Ήμουν ο μόνος τυφλός στην τάξη, αλλά δεν είχα κανένα πρόβλημα, παρακολουθούσα κανονικά. Οι συμμαθητές μου μπορούσαν να δουν ενώ εγώ όχι και πιστεύω ότι όχι μόνο εγώ κέρδισα από αυτούς αλλά και όσοι βίωσαν το πρόβλημά μου από πρώτο χέρι» είπε.
Ισχυρό στήριγμα στη ζωή της ήταν πάντα ο αδελφός της, φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Πατρών.
Το ταξίδι στο Πανεπιστήμιο
Η Παρασκευή Κουτσαΐδη διάβασε όλα τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου σε γραφή Braille, αρίστευσε στις εξετάσεις της και με μέσο όρο 19,9 εξασφάλισε θέση στο πανεπιστήμιο. «Μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες, γι’ αυτό θα δηλώσω πρώτα τη Γαλλική Φιλολογία.
Στο μέλλον θα ήθελα να διδάξω ή να ασχοληθώ με τη μετάφραση και τη διερμηνεία», λέει η Παρασκευή Κουτσαΐδη. Το ερχόμενο φθινόπωρο θα ανέβει τα σκαλιά της Φιλοσοφικής Σχολής χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι της.
Τον περασμένο χρόνο ακολούθησε την ίδια σκληρή προετοιμασία με τους συμμαθητές της, αλλά τελικά έδωσε ενδοσχολικές εξετάσεις, επειδή οι κανονικές πανελλαδικές εξετάσεις είναι δύσκολο να δοθούν, αφού το Υπουργείο δεν επιτρέπει τη μετάφραση των θεμάτων στη γραφή Braille. Μιλάει άπταιστα αγγλικά, πέρυσι πήρε το τελικό της πτυχίο στα γαλλικά και φέτος, λόγω εντατικού διαβάσματος, έμεινε λίγο πίσω στο πιάνο.
Μαχητής για τη ζωή
Οι δάσκαλοί της μιλούν γι’ αυτήν ως μαχήτρια της ζωής. «Αρίστευε σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια των σχολικών της χρόνων.
Είναι ένα καταπληκτικό παιδί», λένε, θαυμάζοντας τα ταλέντα και την επιμονή της: «Συμμετείχε σε ένα σωρό εξωσχολικές δραστηριότητες, ερχόταν ακόμη και σε προβολές ταινιών και προσπαθούσε να φέρει τις αχνές εικόνες στην οθόνη πιο κοντά με το ζουμ της φωτογραφικής μηχανής». «Αυτό ήταν ένα δικό μου κόλπο», σχολιάζει. Στο Facebook, φίλοι και γνωστοί τη συγχαίρουν για τις βαθμολογίες της και εκείνη απαντά σε όλους άμεσα, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα ανάγνωσης οθόνης και μια συσκευή που τις εμφανίζει σε γραφή Braille.
Το μέλλον μπροστά μας
Ένα βήμα πριν από τη νέα της ζωή στην Αθήνα, νιώθει άγχος. «Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητη.
Ξέρω ότι η Αθήνα δεν είναι η πιο φιλική πόλη για τα άτομα με αναπηρία, αλλά και το Ηράκλειο έχει μια περίεργη αστική διάταξη, αν και τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί κάπως- το ίδιο και στην εκπαίδευση. Με το Πανεπιστήμιο, έχω αγωνία για το τι θα συναντήσω και πώς θα προσαρμοστώ». Στόχος της είναι να τελειώσει σε τέσσερα χρόνια και να κάνει μεταπτυχιακό.