Περιεχόμενα
Διαβάστε την απίστευτη ιστορία μιας 67χρονης Ελληνίδας γιαγιάς που γέννησε την εγγονή της ως παρένθετη μητέρα. Το κοριτσάκι είναι σε άριστη κατάσταση υγείας και ο τοκετός επιβλέφθηκε από ομάδα γιατρών.
Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, το ζευγάρι στράφηκε στην παρένθετη μητρότητα, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στη βοήθεια του Δρ Κωνσταντίνου Παντού και της ομάδας του. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο προοδευτικά νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη για την παρένθετη μητρότητα, γεγονός που την καθιστά δημοφιλή προορισμό για τα υπογόνιμα ζευγάρια.
Ελληνίδα γιαγιά γέννησε εγγονή στα 67 της ως παρένθετη μητέρα
Μια 67χρονη γυναίκα στην Αθήνα έγινε η γηραιότερη παρένθετη μητέρα που γέννησε την εγγονή της στις 20 Δεκεμβρίου 2016, αφού η κόρη της δεν μπόρεσε να συλλάβει λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.
Ο τοκετός πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη ομάδας γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και τόσο η γιαγιά όσο και η εγγονή είναι σε άριστη κατάσταση υγείας. Το κοριτσάκι γεννήθηκε ένα κιλό και 20 γραμμάρια στις 31 εβδομάδες και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε θερμοκοιτίδα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Επιτυχής θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μετά από αρκετές προσπάθειες
Το ζευγάρι, που είχε αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, συμβουλεύτηκε τον μαιευτήρα-γυναικολόγο Κωνσταντίνο Πάντο για να τους βοηθήσει να αποκτήσουν παιδί.
Τον Μάιο του 2016, μετά την έκδοση θετικής δικαστικής απόφασης, οι γιατροί γονιμοποίησαν τα ωάρια της κόρης με το σπέρμα του συζύγου μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα γονιμοποιημένα ωάρια τοποθετήθηκαν στην κατάψυξη και όταν έλαβαν τη δικαστική απόφαση, το έμβρυο μεταφέρθηκε στη μήτρα της γιαγιάς.
Ωστόσο, λόγω συμπτωμάτων προεκλαμψίας, η γιαγιά αναγκάστηκε να υποβληθεί σε καισαρική τομή στους 7,5 μήνες κύησης, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς.
Παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα
Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο πλήρη και προοδευτικά νομοθετικά πλαίσια στην Ευρώπη για την παρένθετη μητρότητα.
Για να ξεκινήσει η διαδικασία εμφύτευσης του εμβρύου, που προέρχεται από το γενετικό υλικό του ζευγαριού, σε μια άλλη γυναίκα που είναι πρόθυμη και ικανή να το κυοφορήσει, πρέπει να ληφθεί δικαστική απόφαση. Το ζευγάρι πρέπει να προσκομίσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις που αποδεικνύουν την αδυναμία του να τεκνοποιήσει.
Μετά από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, το ζευγάρι επέλεξε την παρένθετη μητρότητα και το όνειρό του εκπληρώθηκε χάρη στη βοήθεια του Δρ Κωνσταντίνου Παντού και της ομάδας του.
Οι Έλληνες γιατροί είναι πρωτοπόροι στον κόσμο
Το ιατρικό αυτό επίτευγμα αναδεικνύει το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών, οι οποίοι είναι πρωτοπόροι στον κόσμο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη.
«Για εμάς, η περίπτωση αυτή ήταν μια ακόμη μεγάλη επιστημονική πρόκληση και ένα ακόμη σύνορο που θέλαμε να ξεπεράσουμε.
Μοναδικές επιτυχίες όπως αυτή είναι, άλλωστε, ο λόγος που η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αποτελεί την αφετηρία του ονείρου για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια από κάθε γωνιά του κόσμου», δήλωσε ο Δρ Πάντος, ο μαιευτήρας και γυναικολόγος που επέβλεψε τη θεραπεία.

Η γηραιότερη παρένθετη μητέρα και γιαγιά στον κόσμο
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η μεταφορέας κύησης είναι η παλαιότερη παρένθετη μητέρα και επίσης γιαγιά ενός μωρού στον κόσμο. Ακολουθούν στη λίστα μια 61χρονη παρένθετη μητέρα στο Σικάγο και μια 57χρονη παρένθετη μητέρα στην Αγγλία.

Η περίπτωση αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο στον τομέα της αναπαραγωγικής ιατρικής και δίνει ελπίδα σε πολλά ζευγάρια που παλεύουν με την υπογονιμότητα.