Περιεχόμενα
Σήμερα, στο θερινό ηλιοστάσιο, το βόρειο ημισφαίριο υποδέχεται τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους, που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού.
Ενώ η χώρα μας βιώνει την έναρξη του καλοκαιριού, το νότιο ημισφαίριο εισέρχεται στο χειμώνα με το χειμερινό ηλιοστάσιο. Αυτό το αστρονομικό γεγονός τοποθετεί τον Ήλιο στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η διάρκεια της ημέρας.
Από τους αρχαίους πολιτισμούς μέχρι σήμερα, το ηλιοστάσιο έχει πολιτιστική και ιστορική σημασία, με ποικίλες εορταστικές εκδηλώσεις και τη λατρεία του Ήλιου ως θεότητας. Μνημεία όπως το Στόουνχεντζ μαρτυρούν την παρατήρηση των κινήσεων του Ήλιου.
Θερινό Ηλιοστάσιο: Η μεγαλύτερη ημέρα του έτους
Το θερινό ηλιοστάσιο είναι ένα σημαντικό αστρονομικό γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο. Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο, σηματοδοτεί την έναρξη του χειμώνα μαζί με το χειμερινό ηλιοστάσιο.
Σήμερα, την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στις 5:57 μ.μ., φτάνει το θερινό ηλιοστάσιο, ξεκινώντας το καλοκαίρι στη χώρα μας.
Η Κορυφή του Ήλιου και η Μεγαλύτερη Μέρα
Κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος φτάνει στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ημέρα του έτους.
Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή ο βόρειος πόλος της Γης βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Ήλιο. Αντίθετα, κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται πιο μακριά από τον Ήλιο.
Ιστορική σημασία και φεστιβάλ
Το ηλιοστάσιο πήρε το όνομά του από τις λατινικές λέξεις «sol» (ήλιος) και «sistere» (στέκομαι ακίνητος), καθώς κατά τη διάρκεια των ηλιοστασίων, ο Ήλιος φαίνεται να επιβραδύνει την κίνησή του προς βορρά ή προς νότο πριν αντιστραφεί.
Οι αρχαίοι πολιτισμοί σέβονταν τον Ήλιο ως θεότητα και διάφοροι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο γιόρταζαν φεστιβάλ προς τιμήν του. Από τους Σκανδιναβούς και τους Ιρανούς μέχρι τους Μάγια και τους Ίνκας, κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου γίνονταν σημαντικές γιορτές, που συμβόλιζαν τη γέννηση του Ήλιου και την έναρξη του νέου έτους.
Αξιοσημείωτες αρχαίες κατασκευές όπως το Στόουνχεντζ στη Βρετανία πιστεύεται ότι χρησίμευαν ως αστρονομικά παρατηρητήρια, παρακολουθώντας τις κινήσεις του Ήλιου στον ουρανό.
Οι Ρωμαίοι διοργάνωναν μια μεγάλη γιορτή για τον «αήττητο Ήλιο» στις 25 Δεκεμβρίου, καθώς σηματοδοτούσε την αναγέννηση του Ήλιου και την επιμήκυνση των ημερών.