Περιεχόμενα
Μάθετε για το Άγιο Φως, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες τελετές του Χριστιανισμού, και τις επιστημονικές εξηγήσεις και θεωρίες που το περιβάλλουν.
Δείτε την ιστορία της μεταφοράς του Αγίου Φωτός από την Ιερουσαλήμ στην Ελλάδα, την ίδια την τελετή και την υποτιθέμενη θαυματουργική προέλευση του Αγίου Φωτός. Ορισμένοι πιστεύουν ότι πρόκειται για φυσικό φως, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για απάτη που διαπράττεται από τον κλήρο. Αυτό το άρθρο διερευνά τις διαφορετικές μαρτυρίες και μαρτυρίες, καθώς και τη διαμάχη γύρω από το «θαύμα».
Κατανόηση του Αγίου Φωτός: Επιστημονικές θεωρίες και εξηγήσεις
Κάθε χρόνο, το Άγιο Φως μεταφέρεται από την Ιερουσαλήμ στην Ελλάδα με ειδική πτήση. Η πρακτική αυτή καθιερώθηκε το 1988 από έναν ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού πρακτορείου που ειδικεύεται στον θρησκευτικό τουρισμό.
Το Άγιο Φως στη συνέχεια δίνεται σε ενορίες από την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα. Ενώ η πρακτική αυτή έχει αγκαλιαστεί από πολλούς, η τελετή της αφής του Αγίου Φωτός παραμένει ένα αμφιλεγόμενο θέμα, με πολλούς να μιλούν για θαύμα.
Θαύμα ή όχι; Η Τελετή του Αγίου Φωτός
Η τελετή του Αγίου Φωτός λαμβάνει χώρα στον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ και περιλαμβάνει τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων να μεταφέρει τους σβησμένους πυρσούς στο Ιερό Κουβούκλιο, όπου παραμένει για 15 λεπτά προσευχόμενος.
Μετά την προσευχή, τοποθετεί το μπαμπόν στον Πανάγιο Τάφο και το ανάβει θαυματουργικά. Πολλοί πιστοί περιγράφουν το αυθόρμητο άναμμα των κεριών ως θαύμα. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης μαρτυρίες που υποδηλώνουν ότι το Άγιο Φως είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που εμφανίζεται στον τρούλο μέσα στην εκκλησία της Αναστάσεως και σε άλλες εκτός αυτής.
Ορισμένοι πιστοί το περιγράφουν ότι εμφανίζεται ως ασπρογάλανη οριζόντια κορδέλα που μοιάζει με αστραπή, περιστρεφόμενες ανταύγειες ή κινούμενες φλόγες άγνωστης προέλευσης.
Η επιστήμη πίσω από το Άγιο Φως
Ορισμένοι ερευνητές προσπάθησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο του Αγίου Φωτός μέσω επιστημονικών θεωριών.
Για παράδειγμα, ο Μητροπολίτης Κορνήλιος της Πέτρας πιστεύει ότι το θαύμα είναι ο αγιασμός του φυσικού φωτός που προέρχεται από το ακοίμητο καντήλι που υπάρχει ήδη μέσα στο Ιερό Κουβούκλιο. Άλλοι, όπως ο καθηγητής Κωνσταντίνος Καλοκύρης, ερμηνεύουν την ευχή που διάβασε ο Πατριάρχης ότι αναφέρεται στο φυσικό φως, το οποίο ανάβει σε ανάμνηση του Αναστάντος Χριστού.
Ο Μιχάλης Καλόπουλος, συγγραφέας, υποστηρίζει ότι τα αυτοαναφλεγόμενα υλικά και τα θρησκευτικά πυροτεχνήματα, γνωστά από την αρχαιότητα, αρκούν για την παραγωγή του φαινομένου που περιγράφεται ως «ιερό φως».
Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή παραβλέπει το γεγονός ότι τα κεριά δεν αναφλέγονται αυθόρμητα σε ανύποπτο χρόνο, αν και προμηθεύονται από υπαίθριους χώρους ή καταστήματα, τα οποία έχουν τα εμπορεύματά τους εκτεθειμένα στον αέρα. Ορισμένοι έχουν επίσης υποστηρίξει ότι το Άγιο Φως είναι απάτη και το αποδίδουν σε τέχνασμα του κλήρου του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου προκειμένου να εκμεταλλευτούν τους πιστούς.
Διαψεύδοντας το θαύμα
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αλικάκος παρουσιάζει την πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη συνέντευξη ενός εν ενεργεία σκευοφύλακα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων (Αρχιεπίσκοπος Ιεραπόλεως Ισίδωρος) στην οποία παραδέχεται ότι το «Άγρυπνο καντήλι» ανάβει ο ίδιος με αναπτήρα για να το βρίσκει αναμμένο ο Πατριάρχης. Ανάβει μάλιστα και ένα δεύτερο ως «δίχτυ ασφαλείας». Την ίδια παραδοχή κάνει και ο πρώην σκευοφύλαξ Αρχιεπίσκοπος Νικηφόρος, μόνο που χρησιμοποιούσε σπίρτα επί τέσσερα χρόνια.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεράσου Θεοφάνης, πρώην Αρχιεπίσκοπος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, δηλώνει ότι το Άγιο Φως δεν ανάβει θαυματουργικά, αλλά φυσικά και καθαγιάζεται μετά από αυτό από τον Πατριάρχη με την Ευχή, προσθέτοντας ότι η Ευχή το δηλώνει ξεκάθαρα.
Ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορνήλιος, στον οποίο το 2001 αφαιρέθηκε το Άγιο Φως από τα χέρια του, επιβεβαίωσε προηγούμενη συνέντευξή του στην εκπομπή «Γκρίζες Ζώνες», λέγοντας ότι ο ίδιος άναψε τα κεριά του Αγίου Φωτός από το καντήλι, και περιέγραψε λεπτομερώς τι είδε όταν μπήκε στον Πανάγιο Τάφο με το καντήλι αναμμένο και πρόσθεσε ότι ένα θαύμα με ραντεβού κάθε χρόνο δεν είναι δυνατόν.
Τέλος, στο βιβλίο του, ο δημοσιογράφος.