Περιεχόμενα
Δείτε τη σπαρακτική αληθινή ιστορία του Παναγιώτη Βασιλέλη, θύμα των γραφειοκρατικών εμποδίων. Αν δεν υπήρχε ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της γραφειοκρατίας, ο Παναγιώτης θα είχε κλείσει σήμερα τα 22 του χρόνια.
Διαγνώστηκε με λευχαιμία σε ηλικία 18 μηνών και η μόνη του ελπίδα ήταν η θεραπεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία απαιτούσε πάνω από εκατό εκατομμύρια δραχμές. Παρά τις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών να συγκεντρώσουν χρήματα, η «Εθνική Τράπεζα» εμπόδισε τον σκοπό τους, οδηγώντας σε τραγική κατάληξη. Μάθετε πώς η υπόθεση αυτή ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη και τις επακόλουθες νομικές μάχες που εκτυλίχθηκαν.
«Σήμερα θα ήταν 22 ετών»: Η αληθινή ιστορία του μικρού Παναγιώτη
Η ζωή του Παναγιώτη Βασιλέλη αποτελεί τραγικό παράδειγμα για το πώς η γραφειοκρατία μπορεί να στοιχίσει αθώες ζωές.
Σήμερα, ο Παναγιώτης θα γιόρταζε τα 22α γενέθλιά του, αν δεν υπήρχε η ασφυκτική λαβή της γραφειοκρατίας που τελικά οδήγησε στον θάνατό του.
Διαγνώστηκε με λευχαιμία στην τρυφερή ηλικία των 18 μηνών το 1999, και η μόνη του ελπίδα για επιβίωση στηρίχθηκε στην αναζήτηση θεραπείας στο νοσοκομείο Memorial των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία είχε ένα συγκλονιστικό κόστος που ξεπέρασε τα εκατό εκατομμύρια δραχμές….
Ευαισθητοποίηση του κοινού
Ένα κύμα ευαισθητοποίησης σάρωσε όλη την Ελλάδα, καθώς χιλιάδες πολίτες ένωσαν τις δυνάμεις τους για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα χρήματα για τη θεραπεία του μικρού Παναγιώτη.
Ωστόσο, οι προσπάθειές τους ματαιώθηκαν από την «Εθνική Τράπεζα» επικαλούμενη τον νόμο 5101 του 1931, ο οποίος απαγόρευε την άμεση αποδέσμευση χρημάτων από λογαριασμό συγκέντρωσης χρημάτων. Με τον σκοπό του λογαριασμού να μην αναφέρεται, τα κεφάλαια παρέμειναν δεσμευμένα και μόνο δώδεκα εκατομμύρια δραχμές απελευθερώθηκαν τελικά. Με τραγικό τρόπο, ο Παναγιώτης έκλεισε για πάντα τα μάτια του στις 5 Μαρτίου 2001.
Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας
Εν μέσω επίμονων ερωτημάτων από δημοσιογράφους, ο τότε υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Αλέκος Παπαδόπουλος, έδωσε μια λιτή απάντηση, δηλώνοντας ότι το θέμα έκλεισε.
Κυβερνητικά και τραπεζικά στελέχη κατέφυγαν σε ανήθικες δικαιολογίες, υπονοώντας πιθανή κακοποίηση από την οικογένεια Βασιλέλη και υποβαθμίζοντας τις πιθανότητες επιβίωσης του Παναγιώτη.
Η ετυμηγορία του Δεκεμβρίου 2008
Τον Δεκέμβριο του 2008, η δικαιοσύνη εξέδωσε μια συγκλονιστική ετυμηγορία, απαλλάσσοντας οποιονδήποτε από την ευθύνη για τον πρόωρο θάνατο του Παναγιώτη.
Ακόμη και η έφεση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λέκκου, απορρίφθηκε τον επόμενο χρόνο. Έτσι, η δικαιοσύνη παρέμεινε ασύλληπτη….
Ωστόσο, μέσα σε αυτή τη σπαρακτική τροπή των γεγονότων, ένα άλλο τετράχρονο παιδί από το Βόλο, ο Κώστας Χάνος, βρήκε μια αχτίδα ελπίδας.
Η ευρεία προσοχή που συγκέντρωσε η υπόθεση του Παναγιώτη Βασιλέλη επιτάχυνε τις διαδικασίες για τον Κώστα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να λάβει θεραπεία στο «Memorial» στις ΗΠΑ. Ως εκ θαύματος, ο Κώστας σώθηκε, αψηφώντας τις πιθανότητες όπως ακριβώς και ο Παναγιώτης, αν και οι ελπίδες τους είχαν κριθεί στην καλύτερη περίπτωση «μικρές».