40 ευρώ ανά παιδί για οδοντιατρικό έλεγχο: Επιλεξιμότητα, αίτηση και διαδικασία

Πάρτε 40 ευρώ οδοντιατρικό επίδομα ανά παιδί για προληπτικές εξετάσεις. Ενημερωθείτε για την επιλεξιμότητα, τη διαδικασία υποβολής αίτησης και την ισχύ της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Κάντε αίτηση τώρα!

40 ευρώ ανά παιδί για οδοντιατρικό έλεγχο: Επιλεξιμότητα, αίτηση και διαδικασία>

Περιεχόμενα

  1. Διαδικασία υποβολής αίτησης: Οδοντιατρικό επίδομα για παιδιά
  2. Δικαιούχοι και αιτήσεις για οδοντιατρικό επίδομα
  3. Ποσό και πίστωση της χρηματοδοτικής συνδρομής
  4. Πλατφόρμα, εφαρμογές και ψηφιακή κάρτα
  5. Διαδικασία έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους
  6. Συμμετοχή οδοντιάτρων
  7. Ημερομηνία εφαρμογής και περίοδος ισχύος των ψηφιακών χρεωστικών καρτών

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα πρόγραμμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας για προληπτικές οδοντιατρικές επεμβάσεις σε παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα ετών.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν 40 ευρώ ανά παιδί για να καλύψουν το κόστος των οδοντιατρικών ελέγχων, του καθαρισμού, των φθοριούχων θεραπειών και των οδηγιών στοματικής υγιεινής. Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας του Προγράμματος και θα εκδοθεί ψηφιακή χρεωστική κάρτα για το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Οι συμμετέχοντες οδοντίατροι και ορθοδοντικοί θα συμπεριληφθούν αυτόματα στο πρόγραμμα.

Η ισχύς της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας είναι έξι ημερολογιακοί μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της.

Διαδικασία υποβολής αίτησης: Οδοντιατρικό επίδομα για παιδιά

Η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα προσφέρει πλέον οικονομική βοήθεια για οδοντιατρική περίθαλψη σε παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα ετών.

Στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της προληπτικής οδοντιατρικής και η εκπαίδευση γονέων και παιδιών σχετικά με τη σημασία της οδοντιατρικής φροντίδας για την αποφυγή μελλοντικών οδοντιατρικών προβλημάτων.

Δικαιούχοι και αιτήσεις για οδοντιατρικό επίδομα

Τα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ 2011 και 2016, τα οποία διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Περίθαλψης Αλλοδαπών (ΠΑΥΠΑ) και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, δικαιούνται οικονομική ενίσχυση για οδοντιατρική περίθαλψη. Η οικονομική ενίσχυση των 40 ευρώ ανά παιδί πιστώνεται σε ενήλικο φυσικό πρόσωπο που παρέχει γονική μέριμνα, επιμέλεια, κηδεμονία ή ασφαλιστική κάλυψη για το παιδί.

Για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, ο δικαιούχος πρέπει να υποβάλει αίτηση μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας του Προγράμματος (ΗΠΠ), η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr   EPSP) και να εγκριθεί η αίτηση.

Ποσό και πίστωση της χρηματοδοτικής συνδρομής

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο ανέρχεται σε 40 ευρώ και πιστώνεται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα (pass) που εκδίδεται από πιστωτικό ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εγγεγραμμένο στο Μητρώο Συνεργαζόμενων Αδειοδοτημένων Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών που έχει συσταθεί από το C.T.P.M.A. E. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να καλύψει το σύνολο ή μέρος του πραγματικού κόστους των υπηρεσιών προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για τον δικαιούχο ή το/τα δικαιούχο/α τέκνο/α, έως 40 ευρώ.

Το χρηματικό ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για διαδικασίες προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για τους συγκεκριμένους δικαιούχους και όχι για άλλους σκοπούς.

Πλατφόρμα, εφαρμογές και ψηφιακή κάρτα

Το EPP που δημιουργήθηκε με σκοπό την υποβολή της αίτησης για την οικονομική ενίσχυση μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο της ενίσχυσης και πιστοποιείται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών   διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Για την αίτηση απαιτείται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή ο Προσωρινός Αριθμός Μητρώου Ασφάλισης και Περίθαλψης Αλλοδαπών (ΑΜΚΑ) του δικαιούχου, το πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα που έχει επιλεγεί για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία πληροφορία για την ταυτοποίηση του/των δικαιούχου/ων και του δικαιούχου, για την επιβεβαίωση της επιλεξιμότητας της αίτησης, καθώς και για τη μετέπειτα επικοινωνία και διαχείριση της διαδικασίας έγκρισης και έκδοσης της ψηφιακής κάρτας.

Διαδικασία έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από τους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους

Η διαδικασία υποβολής αίτησης μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί μέσω του C.P.C. από πιστοποιημένο υπάλληλο κατόπιν αιτήματος του δικαιούχου.

Ο υπάλληλος εισάγει τα απαραίτητα στοιχεία στο σύστημα και μετά την οριστική υποβολή, η αίτηση εκτυπώνεται, παραδίδεται στον αιτούντα για οπτικό έλεγχο και υπογραφή και στη συνέχεια υποβάλλεται οριστικά. Η διαδικασία έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας μπορεί να πραγματοποιηθεί και με εξουσιοδότηση του δικαιούχου σε τρίτο πρόσωπο.

Συμμετοχή οδοντιάτρων

Όλοι οι οδοντίατροι/ορθοδοντικοί που διαθέτουν τερματικό σημείο πώλησης (POS) εγγεγραμμένο στους κωδικούς κατηγορίας εμπόρων (MCC-8021 για οδοντιάτρους και ορθοδοντικούς) συμμετέχουν αυτόματα στο πρόγραμμα για τις διαδικασίες προληπτικής οδοντιατρικής περίθαλψης των δικαιούχων χωρίς καμία πρόσθετη διαδικασία.

Ημερομηνία εφαρμογής και περίοδος ισχύος των ψηφιακών χρεωστικών καρτών

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της υποβολής αιτήσεων από τους δυνητικούς δικαιούχους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος θα καθορίζονται στις τεχνικές οδηγίες του άρθρου 13 που δημοσιεύονται από τον φορέα υλοποίησης του προγράμματος.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε (5) μηνών. Κάθε ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει σε ισχύ για έξι (6) ημερολογιακούς μήνες, πέραν της.

To top