Αύξηση της χρυσής λίρας: Το κυνήγι του θησαυρού της Ελλάδας και τα απειλούμενα μετρητά

Δείτε την ενδιαφέρουσα ιστορία της λίρας στην Ελλάδα: ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού εκτυλίσσεται καθώς οι συναλλαγές σε χρυσές λίρες αυξάνονται κατακόρυφα. Γίνετε μάρτυρες των επιπτώσεων στα νοικοκυριά και της απειλούμενης θέσης των μετρητών στην ψηφιακή εποχή.

Αύξηση της χρυσής λίρας: Το κυνήγι του θησαυρού της Ελλάδας και τα απειλούμενα μετρητά>

Περιεχόμενα

  1. Λίρα Κυνήγι Θησαυρού: Κίτρινος πυρετός στην Ελλάδα
  2. Λίρα μετοχών: Σεντούκια των νοικοκυριών
  3. Λίρα μετρητά: Ένα είδος υπό εξαφάνιση

Απίστευτες εξελίξεις γύρω από τη λίρα στην Ελλάδα, καθώς οι ιδιώτες επιδίδονται σε κυνήγι θησαυρού για χρυσές λίρες.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος παρατηρείται έξαρση των αγορών και των πωλήσεων χρυσών λιρών, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη των νοικοκυριών να ρευστοποιήσουν τα αποθέματά τους και τις αισιόδοξες επενδυτικές προοπτικές. Ωστόσο, οι ατομικές πωλήσεις προς την κεντρική τράπεζα υπερτερούν των αγορών, ενώ οι διακυμάνσεις στις συναλλαγές χρυσών λιρών αντικατοπτρίζουν την αστάθεια των τιμών.

Με υψηλά διακυβεύματα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές καθίστανται κρίσιμες για τις επενδύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική διαφορά μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης. Το σημερινό κλίμα αποκαλύπτει ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο των οικονομικών αναγκών και των προσδοκιών για την τιμή του χρυσού στις συναλλαγές σε λίρες χρυσού.

Επιπλέον, η άνοδος της τιμής της χρυσής λίρας συνέπεσε με τα νοικοκυριά που ξεφορτώθηκαν τις αποθήκες τους, με αφορμή προηγούμενες αλλά λιγότερο σημαντικές αυξήσεις των τιμών. Καθώς τα μετρητά αντιμετωπίζουν κίνδυνο, οι Έλληνες επιλέγουν τις ψηφιακές αγορές, με αποτέλεσμα την αύξηση των συναλλαγών με κάρτες.

Με διάφορους τύπους καρτών σε κυκλοφορία, οι χρεωστικές κάρτες κυριαρχούν στο τοπίο, οδηγώντας στη μετάβαση από τα μετρητά.

Λίρα Κυνήγι Θησαυρού: Κίτρινος πυρετός στην Ελλάδα

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει γίνει μάρτυρας μιας αξιοσημείωτης αύξησης στις αγορές και πωλήσεις χρυσών λιρών, γεγονός που αντανακλά ένα πρωτοφανές κυνήγι θησαυρού μεταξύ των Ελλήνων.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι ιδιώτες έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα αποθέματά τους, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων χρυσών λιρών στην κεντρική τράπεζα. Ωστόσο, ο όγκος των χρυσών λιρών που πωλήθηκαν από ιδιώτες ξεπέρασε τις λίρες που αγόρασε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι διακυμάνσεις των συναλλαγών σε χρυσές λίρες συσχετίζονται με τη σταθερότητα της τιμής της χρυσής λίρας, η οποία έχει φθάσει σε υψηλό επίπεδο, περίπου στα 400 ευρώ, για τις αγορές από την κεντρική τράπεζα.

Τα πρότυπα των συναλλαγών επηρεάζονται όχι μόνο από τις οικονομικές ανάγκες των κατόχων χρυσών λιρών αλλά και από τις προσδοκίες τους για την εξέλιξη της τιμής του χρυσού.

Η επένδυση σε χρυσές λίρες μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος απαιτεί προσεκτική εξέταση των μακροπρόθεσμων προοπτικών.

Η σημαντική διαφορά μεταξύ των τιμών αγοράς και πώλησης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την τρέχουσα διαφορά των 82,60 ευρώ, συνεπάγεται ότι απαιτείται σημαντική αύξηση της τιμής του χρυσού για να αποδώσει η επένδυση.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Τράπεζα της Ελλάδος αγόρασε 11.984 χρυσές λίρες από ιδιώτες, σημειώνοντας αύξηση 31,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και μείωση 31,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, όταν οι πωλήσεις έφτασαν τις 17.580 μονάδες. Αντίθετα, οι ιδιώτες αγόρασαν 3.719 χρυσές λίρες, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση 46,5% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2022 και αύξηση 5,5% σε σύγκριση με το α’ τρίμηνο του 2022.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν αποκλειστικά τις συναλλαγές σε χρυσές λίρες που πραγματοποιούνται μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και δεν περιλαμβάνουν τις συναλλαγές στα ανταλλακτήρια χρυσού.

Ως εκ τούτου, ο συνολικός όγκος των συναλλαγών σε χρυσές λίρες είναι σημαντικά υψηλότερος.

Λίρα μετοχών: Σεντούκια των νοικοκυριών

Καθώς η τιμή της χρυσής λίρας εκτοξεύθηκε, τα νοικοκυριά ξεφορτώθηκαν γρήγορα τα αποθέματά τους σε λίρες λόγω της σημαντικής αύξησης της τιμής τους τα τελευταία τρία χρόνια.

Η τιμή αγοράς χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος αυξήθηκε σταθερά, φθάνοντας τα 365,27 ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2021, έναντι 254,43 ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2018. Η αύξηση αυτή οδήγησε σε μείωση των πωλήσεων χρυσών λιρών, με τα νοικοκυριά να πωλούν 45.588 χρυσές λίρες στην Τράπεζα της Ελλάδος το 2021, γεγονός που αντανακλά μείωση 47,3% από τις πωλήσεις 86.584 τεμαχίων του προηγούμενου έτους.

Από το 2002, τα νοικοκυριά έχουν πραγματοποιήσει 3.095.508 χρυσές λίρες, ενώ οι αγορές τους ανήλθαν σε 1.480.715 τεμάχια. Αυτή η διαφορά συνεπάγεται ότι 1.614.793 χρυσές λίρες δεν έχουν καταγραφεί, αναδεικνύοντας τα άδεια σεντούκια των νοικοκυριών.

Λίρα μετρητά: Ένα είδος υπό εξαφάνιση

Στην Ελλάδα, τα μετρητά μετατρέπονται σε είδος υπό εξαφάνιση, καθώς οι ψηφιακές αγορές κυριαρχούν. Σήμερα υπάρχουν 18,6 εκατομμύρια ενεργές κάρτες, συμπεριλαμβανομένων χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων και εικονικών καρτών.

Οι κάρτες αυτές διευκόλυναν το εντυπωσιακό ποσό των 1,15 δισεκατομμυρίων συναλλαγών αξίας 66 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των ενεργών καρτών, 15,7 εκατομμύρια είναι χρεωστικές κάρτες, συμπεριλαμβανομένων 1,7 εκατομμυρίων προπληρωμένων καρτών, ενώ 2,9 εκατομμύρια είναι πιστωτικές κάρτες.

Ο αριθμός των εικονικών καρτών πληρωμών αυξήθηκε σημαντικά, καθώς αυξήθηκε κατά 38% και έφτασε τις 100.000 κάρτες. Η εκτίναξη των προπληρωμένων και εικονικών καρτών αποδίδεται στον αυξανόμενο αριθμό των συναλλαγών μέσω διαδικτύου.

Το 2022, ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν με κάρτες έφτασε τα 1,15 δισεκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 18% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι χρεωστικές κάρτες αντιπροσώπευαν το 89% του συνόλου των πληρωμών με κάρτες, με συνολικά 1,029 δισ.

To top