Περιεχόμενα
Ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις στη διαγραφή χρεών από την εφορία και μάθετε ποιοι μπορεί να κινδυνεύουν με φυλάκιση για μη καταβολή φόρων στην Ελλάδα.
Με τα χρέη προς το Δημόσιο να έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 112 δισεκατομμύρια ευρώ, η κατανόηση του νέου Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων είναι ζωτικής σημασίας. Η ΑΑΔΕ έχει ήδη χαρακτηρίσει χρέη άνω των 25 δισ. ευρώ ως ανεπίδεκτα είσπραξης, αλλά οι οφειλέτες πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια για να πληρούν τις προϋποθέσεις.
Δείτε ποιοι οφειλέτες κινδυνεύουν περισσότερο και πώς η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα, συμπεριλαμβανομένου του εντοπισμού των μεγαλύτερων οφειλετών της χώρας.
Ακύρωση χρέους από την IRS: Ποιος πληροί τις προϋποθέσεις;
Αν χρωστάτε στην εφορία, υπάρχουν καλά νέα για εσάς. Ο νέος Κώδικας Είσπραξης Εσόδων που επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιο προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και έρευνες για τον χαρακτηρισμό των οφειλών προς την Εφορία ως μη εισπράξιμων.
Πάνω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλών έχουν ήδη τεθεί στην άκρη, από το συνολικό χρέος του δημόσιου τομέα που ξεπερνά τα 112 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να χαρακτηριστούν ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», τα χρέη πρέπει να πληρούν σωρευτικά ορισμένες προϋποθέσεις.
- Ολοκληρώνονται οι έρευνες με βάση τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της ΑΑΔΕ
- Δεν έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνοφειλετών ή οι απαιτήσεις τους έναντι τρίτων ή η πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων με οποιονδήποτε τρόπο που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή διάρρηξη
- Έχει υποβληθεί ή δεν μπορεί να υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης
- έχει διενεργηθεί έλεγχος από ειδικά διορισμένο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος βεβαιώνει ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών
Ο Διευθυντής της ΑΑΔΕ είναι αρμόδιος για την ταξινόμηση των οφειλών ως εισπράξιμων ή ανεπίδεκτων είσπραξης και την καταχώρισή τους σε ειδικά μητρώα ανεπίδεκτων είσπραξης.
Το Δημόσιο διατηρεί το πλήρες δικαίωμα είσπραξης ή συμψηφισμού της οφειλής ακόμη και μετά την καταχώρισή της στα ειδικά μητρώα ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών. Η προθεσμία παραγραφής των 10 ετών ισχύει από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης οφειλών.
Βάζοντας ανθρώπους στη φυλακή: Ποιοι οφειλέτες κινδυνεύουν άμεσα;
Η IRS έχει μεταφέρει την τιμωρία των οφειλετών σε άλλο επίπεδο. Χιλιάδες δημόσιοι οφειλέτες αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης, εκτός από τις κατασχέσεις καταθέσεων και εισοδημάτων και τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.
Οι ποινές φυλάκισης ξεκινούν από 1 έτος και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα τρία έτη, ανάλογα με το ύψος του χρέους.
Το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί προτεραιότητα για το ΣΔΟΕ, καθώς ο συνολικός αριθμός όσων χρωστούν στο κράτος έχει αυξηθεί κατά 741.827 άτομα (φυσικά και νομικά πρόσωπα) σε σχέση με το επτάμηνο του 2021, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των οφειλετών να ανέρχεται σε 4.230.900 άτομα.
Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ρητά ότι όποιος δεν καταβάλλει οφειλές προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις εταιρείες και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν βεβαιωθεί στη Φορολογική Διοίκηση για διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων (4) μηνών τιμωρείται με φυλάκιση.
- Τουλάχιστον ένα (1) έτος, εάν η συνολική οφειλή από οποιαδήποτε αιτία υπερβαίνει το ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ
- Τουλάχιστον τρία (3) έτη, εάν η συνολική οφειλή υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ
49.206 φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) έχουν χρέη άνω των 100.000 ευρώ και κινδυνεύουν με φυλάκιση.
Η ποινική δίωξη ασκείται μετά από αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή των Ελεγκτικών Κέντρων ή του Τελωνείου προς τον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου της έδρας τους, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από κατάλογο των οφειλών, συμπεριλαμβανομένων κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων και άλλων επιβαρύνσεων. Η πράξη της μη καταβολής χρέους προς το Δημόσιο άνω των 100.000 ευρώ για διάστημα άνω των 4 μηνών μπορεί να θεωρηθεί ατιμώρητη, εφόσον το οφειλόμενο ποσό καταβληθεί μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιοδήποτε επίπεδο.
Οι μεγαλύτεροι οφειλέτες της Ελλάδας
Πάνω από 8.862 φορολογούμενοι χρωστούν το μισό του ΑΕΠ της Ελλάδας. Το συνολικό ανεξόφλητο υπόλοιπο στο.