Περιεχόμενα
Ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης εκδόθηκε σχετικά με παθογόνο μικροοργανισμό που βρέθηκε σε προϊόν χαβιαριού στην Ελλάδα. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση της μολυσμένης παρτίδας και συνιστάται στους καταναλωτές να μην καταναλώσουν το προϊόν.
Ο ΕΦΕΤ είναι ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων στην Ελλάδα, αρμόδιος για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων που προσφέρονται προς κατανάλωση. Μεταξύ άλλων, διενεργεί συστηματικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις τροφίμων και παρέχει τεχνική βοήθεια στους παραγωγικούς τομείς. Στόχος του οργανισμού είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η πρόληψη της απάτης των καταναλωτών.
Ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης! Μην το φάτε, περιέχει παθογόνο μικροοργανισμό – ΕΦΕΤ
Έχει ανιχνευθεί ένας παθογόνος μικροοργανισμός. Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το παραπάνω προϊόν (η εικόνα του οποίου απεικονίζεται παρακάτω) να μην το καταναλώσουν. Όλες οι λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στην <ιστοσελίδα>.
Ανάκληση προϊόντος: Balik Pearls, αυγά σολομού
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) για τη διακίνηση στην Ελλάδα χαβιαριού προέλευσης Γερμανίας, το οποίο βρέθηκε μολυσμένο με τον παθογόνο μικροοργανισμό «Listeria monocytogenes».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το προϊόν «Balik Pearls, Eggs of Salmon» της εταιρείας «Caviar House & Prunier City GmbH» σε συσκευασία των 100 γρ. με ημερομηνία λήξης 31/12/2023. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. έχει ζητήσει την άμεση ανάκληση ολόκληρης της παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το παραπάνω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου αναπαράγεται παρακάτω) να μην το καταναλώσουν.
EFET: Ο σύμμαχος των καταναλωτών
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), γνωστός ως ΕΦΕΤ, ιδρύθηκε με το νόμο 2741/ΦΕΚ 199/28-09-1999. Είναι δημόσιος φορέας υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στόχος του ΕΦΕΤ είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η πρόληψη της απάτης των καταναλωτών, μέσω του καθορισμού ποιοτικών προτύπων για τα τρόφιμα και της διασφάλισης της συμμόρφωσης με τις ορθές πρακτικές υγιεινής.
Αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ
Οι αρμοδιότητες του ΕΦΕΤ περιλαμβάνουν.
- Καθορισμός των προτύπων ποιότητας που πρέπει να πληρούν τα τρόφιμα που προσφέρονται για κατανάλωση και οι πρώτες ύλες ή τα πρόσθετα που προορίζονται να προστεθούν στα τρόφιμα
- Καθορισμός των προτύπων και των αρχών στις οποίες θα πρέπει να βασίζεται ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των συστημάτων για την παραγωγή υγιεινών προϊόντων.
- Θέσπιση ή επικύρωση των κανόνων ορθής υγιεινής πρακτικής σύμφωνα με τον κανονισμό 852/2004
- Τήρηση μητρώου επιχειρήσεων τροφίμων και καθορισμός των προγραμμάτων επιθεωρήσεων που πρέπει να διενεργούνται από τις υπηρεσίες της ή από άλλες αρχές και οργανισμούς.
- Έλεγχος της τήρησης της ορθής πρακτικής υγιεινής στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων τροφίμων και των τεχνολογικών παραμέτρων που απαιτούνται από την ισχύουσα νομοθεσία από τις επιχειρήσεις τροφίμων, καθώς και της επισήμανσης των τροφίμων
- Διενέργεια ελέγχων σε υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα
- Συμμετοχή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών στη διαμόρφωση αποφάσεων που αφορούν τις αρμοδιότητές της
- Συλλογή, επεξεργασία και τήρηση πληροφοριών, στατιστικών στοιχείων και μητρώων σχετικά με τους ελέγχους που διενεργούνται από τις υπηρεσίες της, τις επιχειρήσεις τροφίμων και τα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.
- Διασφαλίζει ότι το προσωπικό της ενημερώνεται, εκπαιδεύεται και επιμορφώνεται σχετικά με τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις εξελίξεις της νέας νομοθεσίας, καθώς και τον καταναλωτή σε θέματα ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων.
Επιθεωρήσεις και έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τον ΕΦΕΤ
Ο ΕΦΕΤ διενεργεί επιθεωρήσεις και ελέγχους για τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή. Οι έλεγχοι αυτοί συνίστανται σε.