Περιεχόμενα
Μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, συμπεριλαμβανομένου ολόκληρου του προγράμματος εξετάσεων και της ύλης, τις αλλαγές στη βαθμολογία και τη διαδικασία εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Μάθετε τι νέο υπάρχει φέτος, ποια τμήματα αύξησαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πώς το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε μια θέση πρακτικής άσκησης σε δημόσιο Ι.Ε.Κ. Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις επερχόμενες εξετάσεις σε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό.
Πρόγραμμα και ύλη: Πανελλήνιες εξετάσεις 2023
Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) θα ξεκινήσουν την 1η Ιουνίου και 2 Ιουνίου αντίστοιχα. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου για τα ΓΕΛ και στις 16 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ.
Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 08:30 π.μ. και η ύλη και τα θέματα των εξετάσεων θα είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Τα μαθήματα στα Λύκεια θα λήξουν στις 18 Μαΐου, ενώ οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα επηρεάσουν τις πανελλαδικές εξετάσεις.
ΤΕΙ: Πανελλήνιες εξετάσεις 2023
Ο αριθμός των εισακτέων στις Σχολές, τα Τμήματα και τα Εισαγωγικά μαθήματα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (ΑΕΟ), των Ανώτατων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) και των ΑΣΠΑΙΤΕ με Πανελλαδικές έχει καθοριστεί από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 είναι 68.574.
Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες του Πυροσβεστικού Σώματος, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ήταν 68.394.
Πανελλήνιες εξετάσεις 2023: Αλλαγές στη βαθμολόγηση και τις εξετάσεις
Μικρές αλλαγές έχουν εισαχθεί στην Πανελλήνια 2023 στη βαθμολόγηση και την εξέταση συγκεκριμένων θεμάτων. Οι υποψήφιοι θα έχουν πολλαπλούς «μέσους όρους» και τα μόρια θα υπολογίζονται διαφορετικά ανάλογα με τη σχολή που θέλουν να εισαχθούν.
Για το μη διδαγμένο κείμενο στα Αρχαία Ελληνικά, θα δίνονται ερωτήσεις από ένα κείμενο που διδάσκεται στο σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και από ένα μη διδαγμένο κείμενο. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να μεταφράσουν περισσότερους στίχους από ό,τι πριν, ενώ σε ορισμένα θέματα ο πήχης δυσκολίας για τους υποψηφίους θα είναι υψηλότερος.