Περιεχόμενα
Ξαναζήστε τα ανέμελα καλοκαίρια της δεκαετίας του ’80, όπου πίναμε από τη βρύση και μας φρόντιζε ο μεγαλύτερος ξάδερφός μας.
Τότε, όλα ήταν για τον Δάκη, τη Μαντώ, τον Μπίγαλη, τον Ρακιντζή, την Κωνσταντίνα και τα τραγούδια σε κασέτα που έπαιζαν από ένα παλιό κασετόφωνο. Δεν υπήρχαν ακόμα CD! Εκείνα τα καλοκαίρια τα περνούσαμε στο χωριό, στο σπίτι των παππούδων μας, σχεδιάζοντας περιπέτειες με άλλα παιδιά του χωριού.
Ο αέρας του χωριού είχε μια ξεχωριστή «μυρωδιά», καθώς κολυμπούσαμε στη θάλασσα, φτιάχναμε τα μαλλιά μας με φωσφορίζουσες ταινίες και διαβάζαμε Σούπερ Κατερίνα. Καμία ανησυχία για ληστεία ή κακό, μόνο καθαρή απόλαυση. Σήμερα, ως μητέρα 4 παιδιών, φυλάω αυτές τις αξέχαστες αναμνήσεις.
Φωτιές της δεκαετίας του ’80: Νοσταλγικές αναμνήσεις από ανέμελα καλοκαίρια
Αναπολώντας τις ευχάριστες στιγμές του παρελθόντος, θυμόμαστε τα καλοκαίρια γεμάτα χαρά και απλότητα.
Την εποχή του Δάκη, της Μαντώς, του Μπίγαλη, του Ρακιντζή και της Κωνσταντίνας, όπου τα τραγούδια έπαιζαν σε παλιά κασετόφωνα, και τα CD δεν είχαν ακόμη πάρει την κυριαρχία. Καθώς τα σχολεία έκλειναν, συρρέαμε στο σπίτι των παππούδων μας στο χωριό, σχεδιάζοντας με ανυπομονησία ατελείωτες περιπέτειες με τα παιδιά του χωριού.
Από τα πρωινά μπάνια στη θάλασσα μέχρι τα απογεύματα με πλέξιμο μαλλιών και ανάγνωση της Σούπερ Κατερίνας, εκείνες οι ξέγνοιαστες μέρες έδιναν μια διαφορετική εικόνα.
Η γοητεία του χωριού: Καθαρές καλοκαιρινές απολαύσεις
Τα καλοκαίρια στο χωριό είχαν μια ξεχωριστή γοητεία και άρωμα. Κάθε μέρα, τα κορίτσια μαζεύονταν, φτιάχνοντας τα μαλλιά τους με φθορίζοντα λαστιχάκια και φορώντας λιπ γκλος φράουλας ή καρπουζιού.
Η κασέτα έπαιζε στο κασετόφωνο, εμποτίζοντας τον αέρα με νεανική ενέργεια. Απολαμβάναμε στιγμές στην πλατεία του χωριού, ενώνοντας άλλα παιδιά για αμέτρητες ώρες παιχνιδιού. Είτε έβρεχε είτε έβρεχε, βρίσκαμε παρηγοριά στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού, βλέποντας βίντεο και απολαμβάνοντας γαρίδες και πατατάκια.
Οι αναμνήσεις από εκείνα τα αγνά καλοκαίρια, χωρίς φόβο ή ανησυχία, παραμένουν χαραγμένες στις καρδιές μας.
Απλές χαρές και νοσταλγικές υπενθυμίσεις
1. Πίνοντας από τη βρύση του χωριού: Η πέτρινη βρύση προσέφερε καθαρό, κρύο νερό, εξαλείφοντας την ανάγκη για μπουκάλια ή παγούρια. Καθαρό και ανέγγιχτο από ανησυχίες για βακτήρια ή μικρόβια, ικανοποιούσε τη δίψα μας χωρίς ανησυχία.
2. Ημέρες χωρίς αντηλιακό: Μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των γονέων, το αντηλιακό έμεινε σε δεύτερη μοίρα καθώς απολαμβάναμε τη ζεστασιά του ήλιου.
Σήμερα, καταλαβαίνουμε τη σημασία της αντηλιακής προστασίας, γνωρίζοντας ότι οι καιροί έχουν αλλάξει μαζί με τις ακτίνες του ήλιου.
3. Πολύχρωμα ζαχαρωτά και αθώες απολαύσεις: Οι ζωηρές αποχρώσεις των ζαχαρωτών, αν και τεχνητά χρωματισμένα, μας γοήτευσαν καθώς τα καταβροχθίζαμε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Σήμερα, οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις και να επιλέγουν πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις.
4. Τα μεγαλύτερα ξαδέλφια ως κηδεμόνες: Σε αντίθεση με τις σύγχρονες μπέιμπι σίτερ, τα μεγαλύτερα ξαδέλφια μας μας πρόσεχαν, κρατώντας μας ασφαλείς και διασκεδάζοντας.
Χωρίς την απόσπαση της προσοχής από τα κινητά τηλέφωνα, παίζαμε, γελούσαμε και δημιουργούσαμε μόνιμες αναμνήσεις, αποκοιμιζόμενοι ο ένας στην αγκαλιά του άλλου.
5. Νοσταλγικά απωθητικά κουνουπιών: Η ξεχωριστή μυρωδιά του αντικουνουπικού από τα παιδικά μας χρόνια παραμένει, ξυπνώντας αναμνήσεις προστασίας από τα ενοχλητικά τσιμπήματα.
Αν και αργότερα θεωρήθηκε τοξικό, το άρωμά του παραμένει αποτυπωμένο στο μυαλό μας.
6. Παιδικές χαρές και βροχερές περιπέτειες: Τα παιχνίδια στις παιδικές χαρές, ιδίως το συναρπαστικό κυκλικό παιχνίδι, γέμιζαν τις βροχερές μέρες μας με απόλυτη ευχαρίστηση.
Η λάσπη και η βροχή δεν μπορούσαν να μας αποτρέψουν από το να ζήσουμε τη μαγεία της περιστροφής, ακόμη κι αν τα ατυχήματα μας έστελναν κατά καιρούς στο νοσοκομείο.
Ως μητέρα τεσσάρων παιδιών, αυτές οι αναμνήσεις από περασμένες εποχές φέρνουν απέραντη ευγνωμοσύνη για τα ανέμελα καλοκαίρια που κάποτε απολαμβάναμε.
Οι πολύτιμες εποχές της δεκαετίας του ’80 και του ’90 θα κατέχουν για πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.