Περιεχόμενα
Νέα έρευνα δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφών, ιδίως τηγανητών πατάτας, μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.
Η μελέτη αξιολόγησε πάνω από 140.000 άτομα και διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν τηγανητά φαγητά είχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν τηγανητά φαγητά. Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των νεαρών ανδρών και των νεότερων καταναλωτών. Αν και δεν υπάρχει λόγος πανικού, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων μπορεί να είναι χρήσιμη για την ψυχική υγεία.
Ανησυχητική έρευνα: Πατάτες τηγανιτές μπορεί να συνδέονται με την κατάθλιψη
Οι τηγανητές πατάτες είναι ένα φαγητό παρηγοριάς για πολλούς. Αλλά τα τηγανητά φαγητά είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες επιπτώσεις στην υγεία.
Νέες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τηγανητών τροφών μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.
Μια ερευνητική ομάδα στο Hangzhou της Κίνας διαπίστωσε ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών τροφίμων, ιδίως τηγανητών πατατών, συνδέεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με άτομα που δεν έτρωγαν τηγανητά τρόφιμα. Η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των νεαρών ανδρών και των νεότερων καταναλωτών.
Η νέα έρευνα
Η μελέτη αξιολόγησε 140.728 άτομα σε διάστημα 11,3 ετών.
Αφού αποκλείστηκαν οι συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη μέσα στα δύο πρώτα χρόνια, βρέθηκαν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 περιπτώσεις κατάθλιψης σε όσους κατανάλωναν τηγανητά τρόφιμα. Ενώ ειδικά οι τηγανητές πατάτες βρέθηκαν να έχουν 2% αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης σε σύγκριση με το τηγανητό λευκό κρέας.
Η μελέτη είχε επίσης διαπιστώσει ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τακτικά πάνω από μία μερίδα τηγανητών τροφίμων ήταν νεότεροι άνδρες.
«Η ανθρώπινη συνιστώσα αυτής της μελέτης μπορεί να υποδηλώνει ακριβώς αυτό που ισχυρίζεται: ότι η υψηλότερη πρόσληψη τηγανητών τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο άγχους/κατάθλιψης», λένε οι επιστήμονες.
«Ωστόσο, η αιτιώδης οδός θα μπορούσε εξίσου εύκολα να πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση: οι άνθρωποι με άγχος/κατάθλιψη στρέφονται με αυξανόμενη συχνότητα στο φαγητό παρηγοριάς για κάποια επίφαση ανακούφισης», λένε.
Όσοι έχουν υποκείμενα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης μπορεί να στραφούν σε τρόφιμα παρηγοριάς ως τρόπο αυτοθεραπείας.
Τα ανθυγιεινά τρόφιμα και η κακή διατροφή μπορούν να μειώσουν τη διάθεση και να προωθήσουν μια κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως διαπιστώθηκε σε προηγούμενη μελέτη που αναφέρεται σε αυτή την είδηση. Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές προτείνουν ότι το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται κατά τη διαδικασία τηγανίσματος, ιδίως στις τηγανητές πατάτες, ευθύνεται για τον υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν υπάρχει λόγος πανικού για τις αρνητικές επιπτώσεις των τηγανητών τροφών. Αλλά η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η μείωση της κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων μπορεί να είναι χρήσιμη για την ψυχική υγεία.
Η έλλειψη ποικιλίας στο φαγητό έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τη συνολική ευημερία.