Περιεχόμενα
- : Η απάντηση του Υπουργού
- Η νομιμότητα των μεταβολών της ποσότητας και των τιμών
- Κανονισμοί και μέτρα ελέγχου για τη συσκευασία
- Επιβολή προστίμων και καταπολέμηση της απάτης
- Συμπεράσματα από τον εκπρόσωπο της Ένωσης Καταναλωτών
- Πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης
- Νομιμότητα των πρακτικών των σούπερ μάρκετ
- Έλεγχος και ανάλυση της αγοράς
Σοκ από την απάτη στα σούπερ μάρκετ: .
Καθώς οι τιμές στα σούπερ μάρκετ κατρακυλούν και τα μεγέθη των προϊόντων συρρικνώνονται, οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με μια αποκαρδιωτική πραγματικότητα. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί μια σημαντική αλλαγή για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αναλαμβάνει δράση για να διασφαλίσει ότι στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα εμφανίζονται ακριβείς πληροφορίες για τις τιμές, διευκολύνοντας τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές. Εν μέσω αυξανόμενων στοιχείων ότι οι εταιρείες όχι μόνο μειώνουν τις ποσότητες αλλά και αυξάνουν τις τιμές, βρίσκονται σε εξέλιξη άμεσα σχέδια για την εισαγωγή μεγαλύτερων ετικετών προϊόντων, εξαλείφοντας το κρυφό κόστος.
Το άρθρο αυτό εξετάζει τη νομιμότητα των αλλαγών στις ποσότητες και τις τιμές, τους πρόσφατους ελέγχους, τους κανονισμούς για τη συσκευασία και τους εντατικοποιημένους ελέγχους στην αγορά. Δείτε τις επιπτώσεις των προστίμων, τις προσπάθειες ελέγχου της αγοράς και τον τρόπο με τον οποίο το κόστος του καλαθιού των νοικοκυριών επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις των τιμών.
: Η απάντηση του Υπουργού
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει ασχοληθεί με τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις ανακριβείς πρακτικές τιμολόγησης στα σούπερ μάρκετ.
Οι δυσκολίες των νοικοκυριών να τα βγάλουν πέρα ώθησαν το υπουργείο να ανακοινώσει μια επικείμενη αλλαγή που στοχεύει στην άμβλυνση των απωλειών των καταναλωτών που προκύπτουν από τις μειωμένες ποσότητες προϊόντων και τις αυξημένες τιμές. Αυτό το προληπτικό μέτρο θα περιλαμβάνει την εφαρμογή μεγαλύτερων ετικετών στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ, εξασφαλίζοντας διαφανείς πληροφορίες για την τιμολόγηση των καταναλωτών.
Το υπουργείο παραμένει προσηλωμένο στη δέσμευση να νομοθετήσει, αν χρειαστεί, για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών.
Η νομιμότητα των μεταβολών της ποσότητας και των τιμών
Επιτρέπεται νομικά στα σούπερ μάρκετ να αλλάζουν τις ποσότητες και τις τιμές; Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, επισημαίνει συγκεκριμένες αυξήσεις τιμών που παρουσιάζονται σε δημοσιεύματα εφημερίδων, τονίζοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις σε αντίθεση με την εντύπωση που δημιουργείται. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ενισχύουν τον ισχυρισμό αυτό. Οι έλεγχοι στοχεύουν κυρίως στα μεσαία και μεγάλα καταστήματα τροφίμων, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 95% του κόστους μεταξύ των περίπου 5.000 σχετικών καταστημάτων.
Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών (ΔΗΜΕΑ) και οι περιφερειακές μονάδες ελέγχου διενεργούν τους ελέγχους αυτούς για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση.
Κανονισμοί και μέτρα ελέγχου για τη συσκευασία
Αν και η αλλαγή της συσκευασίας του προϊόντος δεν είναι παράνομη, η ποσότητα του προϊόντος πρέπει να αναγράφεται με σαφήνεια. Η συσκευασία πρέπει να εμφανίζει με ακρίβεια πληροφορίες όπως το βάρος (γραμμάρια κ.λπ.).
Η αισχροκέρδεια, η οποία ορίζεται από την τιμή χονδρικής αγοράς, καθορίζει εάν το μειωμένο μέγεθος της συσκευασίας ή οι αλλαγές στην τιμή είναι απαράδεκτες. Το Ινστιτούτο Έρευνας & Στρατηγικής της Αγοράς (ΙΜΕΑ) διενεργεί ενδελεχείς ελέγχους για την επιβολή αυτών των κανονισμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι αγοράς έχουν μεταβεί από τους προσωπικούς «επιτόπιους ελέγχους» στην ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων, επιτρέποντας ολοκληρωμένους μαζικούς ελέγχους. Αυτή η μετατροπή έχει διευκολύνει την σαφέστερη κατανόηση των πρακτικών της αγοράς και εξασφαλίζει ευρύτερο έλεγχο.
Επιβολή προστίμων και καταπολέμηση της απάτης
Η είσπραξη των προστίμων έχει γίνει πιο αποδοτική και αποτελεσματική χάρη στη νομοθεσία που παρέχει αναντίρρητα πλεονεκτήματα στη δικαστική διαδικασία.
Από την έναρξη της πληθωριστικής κρίσης, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ μέσω 4.000 ελέγχων με στόχο δόλιες πρακτικές. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο πρόστιμο ύψους άνω των 600.000 ευρώ που επιβλήθηκε σε σούπερ μάρκετ έχει εισπραχθεί πλήρως.
Η Διυπουργική Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΗΜΕΑ) εντείνει τις προσπάθειές της, όχι μόνο ελέγχοντας τους 51 κωδικούς στο καλάθι, αλλά και εξετάζοντας τουλάχιστον δύο ανταγωνιστικά προϊόντα, συνολικά πάνω από 150 κωδικούς. Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση περιλαμβάνει τα αποθέματα και τις ποσότητες της αποθήκης, εξασφαλίζοντας μια εμπεριστατωμένη αξιολόγηση.
Συμπεράσματα από τον εκπρόσωπο της Ένωσης Καταναλωτών
Ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, μοιράστηκε στοιχεία για τις αυξήσεις των τιμών στα σούπερ μάρκετ, τα οποία θα κατατεθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.
Αν και το μέσο ελάχιστο κόστος καλαθιού ανά μονάδα συνεχίζει να μειώνεται σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες, οι αναμενόμενες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων είναι πιθανό να επιβαρύνουν τον μέσο καταναλωτή. Εστιάζοντας στις έξι μεγαλύτερες αλυσίδες, οι οποίες κατέχουν συνολικά μερίδιο αγοράς άνω του 90%, είναι προφανές ότι οι περισσότερες.
Σοκ από την απάτη που αποκαλύφθηκε ότι διαπράττουν τα σούπερ μάρκετ: Δείτε πώς μας εξαπατούν όλους –. Σοκ από την απάτη που αποκαλύφθηκε ότι διαπράττουν τα σούπερ μάρκετ: Δείτε πώς μας εξαπατούν όλους – Σούπερ μάρκετ:
Πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κλήθηκε να δώσει νέες απαντήσεις για την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, η οποία ξεπερνά κάθε φαντασία και καθημερινά γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους πολίτες.
Και ενώ τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, μια νέα αλλαγή ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου, εν μέσω σοβαρών ενδείξεων ότι οι εταιρείες όχι μόνο βάζουν μικρότερες ποσότητες αλλά και αυξάνουν την τιμή, με την απώλεια του καταναλωτή να είναι τελικά ακόμη μεγαλύτερη.
Έτσι, άμεσα, σχεδιάζεται να αλλάξει το πλαίσιο στα σούπερ μάρκετ, με μεγαλύτερες ετικέτες στα προϊόντα, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να δει ξεκάθαρα ποια είναι η τιμή ανά κιλό και να μην υπάρχουν «ψιλά γράμματα».
«Αν χρειαστεί να νομοθετήσουμε, θα νομοθετήσουμε», είπε μεταξύ άλλων.
Νομιμότητα των πρακτικών των σούπερ μάρκετ
Είναι τελικά νόμιμο για τα σούπερ μάρκετ να αλλάζουν τις ποσότητες και τις τιμές;.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες αυξήσεις τιμών, όπως παρουσιάζονται σε δημοσιεύματα εφημερίδων, οι οποίες, όπως είπε, δημιουργούν την εντύπωση μιας γενικευμένης εικόνας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις.
Όσον αφορά τους ελέγχους, επεσήμανε ότι τα μεσαία και μεγάλα καταστήματα τροφίμων που επηρεάζουν το 95% του κόστους είναι περίπου 5.000, ενώ 35.000 είναι ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων τροφίμων στη χώρα, οπότε ο κύριος έλεγχος, από τη ΔΗΜΕΑ και τις περιφερειακές μονάδες ελέγχου, επικεντρώνεται κυρίως στις 5.000.
Σχετικά με την αλλαγή της συσκευασίας από τις βιομηχανίες, επισημάνθηκε ότι δεν είναι παράνομη πρακτική, αλλά θα πρέπει να αναγράφεται η ποσότητα του προϊόντος που περιέχει.
Είναι παράνομο η συσκευασία να μην αναγράφει τις πραγματικές πληροφορίες για το προϊόν (γραμμάρια κ.λπ.) και όσον αφορά τη συζήτηση για το πότε υπάρχει αισχροκέρδεια όταν η συσκευασία μειώνεται σε μέγεθος ή αλλάζει η τιμή, ο Γενικός Γραμματέας εξήγησε ότι αυτό ορίζεται από τη χονδρική τιμή που αγοράζει η επιχείρηση και αυτό είναι ένα θέμα που εμπίπτει στους ελέγχους που διενεργεί το ΙΜΕΑ.
Σημειώνεται επίσης ότι αυτό που έχει αλλάξει στους ελέγχους σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι δεν γίνονται πλέον «επιτόπιοι έλεγχοι», δηλαδή αυτοπροσώπως σε κάθε κατάστημα, αλλά υπάρχει ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων «από το γραφείο» και έτσι, για πρώτη φορά, όπως τόνισε, γίνονται μαζικοί και καθολικοί έλεγχοι. «Γι’ αυτό και γνωρίζουμε όλη την αισχροκέρδεια», σημείωσε ο υπουργός, «καθώς γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε όλη την αγορά.
Όσον αφορά την εισπραξιμότητα των προστίμων, τονίστηκε ότι αυτά εισπράττονται πλέον στο σύνολό τους, καθώς η νομοθεσία δίνει αδιάσειστα πλεονεκτήματα στη δικαστική διαδικασία.
Επιπλέον, αναφέρθηκε ότι από την αρχή της πληθωριστικής κρίσης έχουν διενεργηθεί 4.000 έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας με πρόστιμα άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο πρόστιμο, άνω των 600.000 ευρώ, που επιβλήθηκε σε σούπερ μάρκετ εισπράχθηκε στο σύνολό του.
Έλεγχος και ανάλυση της αγοράς
Ο διοικητής της Διυπουργικής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΗΜΕΑ), Χαράλαμπος Μελισσινός, σημείωσε ότι δεν ελέγχονται μόνο οι 51 κωδικοί του καλαθιού, αλλά και τουλάχιστον δύο ανταγωνιστικά προϊόντα.