Ασυνήθιστο φθινοπωρινό κύμα: Βροχές και καταιγίδες προβλέπει ο Μαρουσάκης – Ενημέρωση για τον καιρό

Ασυνήθιστος φθινοπωρινός καιρός πλήττει την Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες», προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης. Είναι ακόμα μακριά το καλοκαίρι;

Ασυνήθιστο φθινοπωρινό κύμα: Βροχές και καταιγίδες προβλέπει ο Μαρουσάκης – Ενημέρωση για τον καιρό>

Περιεχόμενα

  1. Μετεωρολόγος: Ασυνήθιστο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται στην Ελλάδα
  2. Μετάβαση σε καλοκαιρινές συνθήκες: Αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται
  3. Αβέβαιη η τύχη του καλοκαιριού: Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού στην Ευρώπη
  4. Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ελλάδα
  5. Κύματα καύσωνα και κλιματική αλλαγή

Ασυνήθιστο φθινοπωρινό κύμα κακοκαιρίας αναμένεται στην Ελλάδα – Μετεωρολόγος προβλέπει βροχές και καταιγίδες. Μάθετε τις λεπτομέρειες και πώς μπορεί να επηρεάσει την καλοκαιρινή περίοδο.

Μετεωρολόγος: Ασυνήθιστο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται στην Ελλάδα

Μια απροσδόκητη αλλαγή στα πρότυπα του καιρού αναμένεται στην Ελλάδα, καθώς ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει ένα φθινοπωρινό κύμα βροχών και καταιγίδων.

Από αύριο, Πέμπτη (15.6.2023), πολλές περιοχές της χώρας θα βιώσουν αυτό το ασυνήθιστο κύμα κακοκαιρίας.

Ο κ. Μαρουσάκης αποκαλύπτει ότι ένα άτυπο σύστημα χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων, που συνήθως παρατηρείται στα τέλη του φθινοπώρου (Οκτώβριος – Νοέμβριος), θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής και του ερχόμενου Σαββατοκύριακου. Αυτός ο ασυνήθιστος για την εποχή καιρός αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, με πιθανότητα βροχοπτώσεων που θα διατηρηθούν και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Ωστόσο, ο κ. Μαρουσάκης διαβεβαιώνει ότι η αστάθεια του καιρού δεν θα θυμίζει τα αλλοπρόσαλλα μοτίβα των προηγούμενων ημερών, όπου η ηλιοφάνεια θα μεταπηδούσε σε βροχές και τελικά θα βελτιωνόταν μέχρι το βράδυ.

Αντίθετα, το σκηνικό του καιρού θα θυμίζει φθινόπωρο, ιδιαίτερα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Μετάβαση σε καλοκαιρινές συνθήκες: Αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται

Παρά τον σημερινό φθινοπωρινό καιρό, ο Μαρουσάκης προβλέπει αλλαγή των καιρικών συνθηκών από την επόμενη εβδομάδα.

Η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει σημαντικά, με πιθανότητα να φτάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα την περίοδο των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Αστειευόμενος, ο Μαρουσάκης αστειεύεται ότι η Ελλάδα θα δει επιτέλους το καλοκαίρι «μέχρι τον Αύγουστο». Ωστόσο, τονίζει ότι η αστάθεια που βιώσαμε τον Ιούνιο δεν θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Αβέβαιη η τύχη του καλοκαιριού: Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού στην Ευρώπη

Οι πρόσφατες ασταθείς καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει σύγχυση στους μετεωρολόγους, οδηγώντας σε εικασίες σχετικά με την τύχη του καλοκαιριού.

Ειδικότερα, ο Guido Guidi, ένας διακεκριμένος μετεωρολόγος, υποστηρίζει ότι αυτή η ασυνήθιστη τάση του καιρού θα επεκταθεί και μετά τα μέσα Ιουλίου.

Η Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες βίωσαν μια άτυπη μετεωρολογική περίοδο, με μια ιδιαίτερα απούσα άνοιξη. Οι μήνες Απρίλιος και Μάιος, ιδίως στην Ιταλία, ήταν ασυνήθιστα ψυχροί και βροχεροί, σπάζοντας ρεκόρ βροχόπτωσης σε διάφορες περιοχές.

Αυτή η τάση των ισχυρών βροχοπτώσεων αναμένεται να συνεχιστεί, εντείνοντας τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Guidi, τα μαθηματικά μοντέλα που αναλύουν τα παγκόσμια καιρικά πρότυπα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το σημερινό σενάριο να διαρκέσει μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.

Η δημοσίευση του ευρωπαϊκού μαθηματικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης ECMWF στις 27 Ιουνίου μπορεί να προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες.

Ο Guidi αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Ευρώπη να βιώσει μια χρονιά χωρίς καλοκαίρι, αναφέροντας την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 15 Ιανουαρίου 2022 ως πιθανό παράγοντα που επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα.

Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ελλάδα

Τα ιστορικά στοιχεία αποκαλύπτουν μια αξιοσημείωτη αύξηση των ημερών υψηλής θερμοκρασίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Κατά την περίοδο 1980-1989, στο λεκανοπέδιο της Αττικής καταγράφηκαν 125 ημέρες με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ τις δεκαετίες 2000-2009 και 2010-2019 σημειώθηκαν 158 και 221 τέτοιες ημέρες, αντίστοιχα.

Το 2012 ήταν το θερμότερο έτος της τελευταίας δεκαετίας, με 44 ημέρες που ξεπέρασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου. Τα επόμενα έτη, ο αριθμός των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες παρέμεινε σημαντικός αλλά ποικίλλει.

Όσον αφορά το τρέχον έτος, οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι απίθανο να ξεπεράσει τα προηγούμενα ρεκόρ, διασκεδάζοντας τις ανησυχίες για ένα εξαιρετικά θερμό καλοκαίρι.

Ωστόσο, τονίζουν τη σημασία της πρόληψης και της ταχείας παρέμβασης για τον μετριασμό των πιθανών επιπτώσεων των καύσωνων και των πυρκαγιών.

Κύματα καύσωνα και κλιματική αλλαγή

Κωνσταντίνος Λαγοβάρδος, Διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών,.

To top