Χρειάζεται προσοχή στα ακραία καιρικά φαινόμενα: Το Ελ Νίνιο απειλεί τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού

Δείτε την παγκόσμια ανησυχία για τη μείωση των αποθεμάτων ρυζιού λόγω της απειλής του Ελ Νίνιο. Με τις εξαγωγές ρυζιού του Βιετνάμ να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και τις ακραίες καιρικές συνθήκες στον ορίζοντα, συνιστάται προσοχή.

Χρειάζεται προσοχή στα ακραία καιρικά φαινόμενα: Το Ελ Νίνιο απειλεί τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού>

Περιεχόμενα

  1. Ρύζι: Ελ Νίνιο απειλεί τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού
  2. Οι εισαγωγείς ανησυχούν καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές
  3. Ρύζι: Το «σημάδι» που δείχνει ότι η πείνα έρχεται
  4. Ρύζι: Τιμές και κλιματική αλλαγή

Δείτε την παγκόσμια ανησυχία γύρω από την πιθανή έλλειψη ρυζιού λόγω της απειλής του Ελ Νίνιο.

Με την Ασία να είναι ο κύριος παραγωγός και καταναλωτής ρυζιού, ο αντίκτυπος του καιρικού φαινομένου στην ξηρασία και τη ζέστη θα μπορούσε να διαταράξει την παραγωγή. Τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού προβλέπεται να μειωθούν κατά 5% αυτή τη σεζόν, οδηγώντας σε αυξημένες εισαγωγές από χώρες όπως το Βιετνάμ, η Κίνα και η Ινδονησία.

Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην αγορά σιτηρών, μειώνοντας ενδεχομένως τη συγκομιδή στην Ουκρανία κατά 50% και επηρεάζοντας την παραγωγή σιταριού και κριθαριού. Η κλιματική αλλαγή και οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων θέτουν πρόσθετες προκλήσεις στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης στρατηγικών μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.

Παγκόσμια ανησυχία για το τι έρχεται: συναγερμός – τα αποθέματα εξαντλούνται –.

Παγκόσμια ανησυχία για το τι έρχεται: συναγερμός – τα αποθέματα εξαντλούνται –

Ρύζι: Ελ Νίνιο απειλεί τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού

Ο κόσμος είναι «φορτωμένος» με ρύζι και τα παγκόσμια αποθέματα βρίσκονται κοντά σε ρεκόρ. Ωστόσο, η άφιξη του φαινομένου El Niño, το οποίο αλλάζει τον καιρό, θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση.

Το καιρικό φαινόμενο προκαλεί συνήθως ξηρασία και ζέστη στην Ασία, η οποία παράγει και καταναλώνει το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού.

Η Ταϊλάνδη, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας, έχει ήδη ζητήσει από τους αγρότες να μειώσουν τη σπορά τους λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων.

Ιστορικά, οι αποδόσεις των καλλιεργειών ρυζιού ήταν χαμηλότερες κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επίσημη έναρξη του φαινομένου, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει αυξημένες δυνατότητες.

Όσο πιο δυναμικό είναι το φαινόμενο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επηρεαστεί η προσφορά ρυζιού.

«Αυτό που θα συμβεί φέτος είναι ότι η αγορά θα ωφελήσει τους πωλητές», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης Chukyat Ophaswongse, προσθέτοντας ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι η προσφορά θα επηρεαστεί σημαντικά».

Τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού αναμένεται να μειωθούν κατά 5% σε 173,5 εκατομμύρια τόνους αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Οι εισαγωγείς ανησυχούν καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές

Οι εισαγωγείς έχουν αρχίσει να ανησυχούν, αυξάνοντας τις εισαγωγές τους τους τελευταίους μήνες. Το Βιετνάμ, η τρίτη σε σειρά εξαγωγική χώρα ρυζιού, εξήγαγε 40% περισσότερο ρύζι στις Φιλιππίνες το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με πέρυσι.

Οι εξαγωγές προς την Κίνα κατέγραψαν αύξηση 70% και προς την Ινδονησία κατά 2.500%, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας.

Η κατάσταση είναι παρόμοια στην Ταϊλάνδη, όπου οι εξαγωγές ρυζιού αυξήθηκαν κατά 18%.

Στη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα στον κόσμο, την Ινδία, η καλλιέργεια ρυζιού θα εξαρτηθεί κυρίως από τους νοτιοδυτικούς μουσώνες.

Αν και οι βροχοπτώσεις στην περιοχή αναμένεται να είναι κανονικές φέτος, γεγονός που θα στηρίξει την παραγωγή, το Ελ Νίνιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, οδηγώντας σε μειωμένη σοδειά και υψηλότερες τιμές τροφίμων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA, η συνολική παραγωγή θα είναι της τάξης των 512,5 εκατομμυρίων τόνων, με την αυξημένη ζήτηση να ευθύνεται για την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων.

Ρύζι: Το «σημάδι» που δείχνει ότι η πείνα έρχεται

Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί παγκόσμια αναταραχή στην αγορά σιτηρών από την οποία εξαρτώνται δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η φετινή ουκρανική συγκομιδή μπορεί να μειωθεί κατά 50% σε σχέση με τα προπολεμικά επίπεδα.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία ήταν δύο από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους παραγωγούς προϊόντων όπως το σιτάρι και το κριθάρι πριν από το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτή η βίαιη σύγκρουση, ωστόσο, οδήγησε τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι και το καλαμπόκι σε υψηλό δεκαετίας και δημιούργησε αστάθεια στις αγορές. Οι τιμές σταθεροποιήθηκαν το 2023, καταγράφοντας μείωση 13% σε ετήσια βάση.

Ρύζι: Ρύζι: Καλλιέργειες και εξαγωγές.

Αν και οι περσινές ουκρανικές εξαγωγές ανέκαμψαν μετά την επίτευξη της συμφωνίας για τη Μαύρη Θάλασσα, φέτος οι αντίστοιχες ποσότητες εξαγόμενων σιτηρών είναι πιθανό να μειωθούν σημαντικά.

Τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι το 20%-30% των καλλιεργειών δεν θα συγκομιστεί φέτος λόγω έλλειψης καυσίμων.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής της Citi Research Akas Doshi σημείωσε ότι η φετινή ουκρανική συγκομιδή σιτηρών μπορεί να πέσει στο 50% των προπολεμικών επιπέδων, στους 21-22 εκατομμύρια τόνους.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει υπερπροσφορά ουκρανικών σιτηρών στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία.

Ρύζι: Τιμές και κλιματική αλλαγή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων. Ο πληθωρισμός στο 80% των αναπτυσσόμενων οικονομιών, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, κυμαίνεται πάνω από το 5%.

Όμως, σύμφωνα με την έρευνα μιας ομάδας αναλυτών του Peter Alexander Group του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ο σημαντικότερος παράγοντας αυτών των αυξήσεων των τιμών δεν είναι οι ελλείψεις των ουκρανικών εξαγωγών, αλλά το αυξημένο κόστος της ενέργειας και των λιπασμάτων.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, είπε, είναι μια «τέλεια καταιγίδα» κρίσεων σε πολλά μέρη του κόσμου που θα προκαλέσει εκτεταμένες ελλείψεις βασικών αγαθών και θα οδηγήσει σε μια ολόκληρη σειρά από επισιτιστικές, οικονομικές, κοινωνικές και υγειονομικές κρίσεις.

Ο τρόπος αποφυγής ή αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων παραμένει άγνωστος.

Ένας άλλος τρόπος αντιστάθμισης του προβλήματος θα ήταν να επανεξεταστεί το θέμα της χρήσης των δημητριακών για βιοκαύσιμα.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιων Πόρων, η μείωση της χρήσης σιταριού για την παραγωγή αιθανόλης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατά 50% θα αντιστάθμιζε την απώλεια των ουκρανικών σιτηρών.

To top