Χρόνος ύπνου & συμπτώματα: Κίνδυνοι της ασπαρτάμης & καρδιακές παθήσεις

Δείτε τους κινδύνους της ασπαρτάμης και την πιθανή σύνδεσή της με τον καρκίνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένεται να ανακοινώσει την ασπαρτάμη ως πιθανή καρκινογόνο ουσία. Η αποκάλυψη αυτή έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή και αναμένεται να επηρεάσει τη βιομηχανία τροφίμων.

Χρόνος ύπνου & συμπτώματα: Κίνδυνοι της ασπαρτάμης & καρδιακές παθήσεις>

Περιεχόμενα

  1. Ασπαρτάμη: Μην καταναλώνετε –
  2. Ασπαρτάμη: Το αόρατο καρκινογόνο που κανείς δεν γνωρίζει
  3. Ασπαρτάμη: Μήπως αναπτύξατε αυτά τα σπυράκια; Πιθανότατα παθαίνεις καρδιακή προσβολή!
  4. Κίτρινα εξογκώματα στο δέρμα
  5. Πρήξιμο των ποδιών (και των άκρων γενικά)

Δείτε τους πιθανούς κινδύνους του ύπνου σε ακατάλληλες ώρες και τη σύνδεσή του με τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal αποκαλύπτει ότι η ώρα που επιλέγουμε να κοιμηθούμε μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων που σχετίζονται με την καρδιά, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης να παρατηρείται στις γυναίκες. Οι συμμετέχοντες που διατηρούσαν την ώρα ύπνου στις 10 μ.μ. είχαν τη μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Οι πρωιμότερες ώρες ύπνου συνδέονταν με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης, ενώ οι συμμετέχοντες με ώρες ύπνου που άρχιζαν μετά τα μεσάνυχτα είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο. Η προτεραιότητα σε ένα συνεπές και πρωιμότερο πρόγραμμα ύπνου μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και άλλους συναφείς παράγοντες, όπως η αρτηριακή πίεση και η ποιότητα του ύπνου.

Ασπαρτάμη: Μην καταναλώνετε –

Και ξαφνικά ένα θέμα με την ασπαρτάμη εμφανίστηκε από το πουθενά, προκαλώντας παγκόσμιο πανικό! Υπήρξε παγκόσμια κατακραυγή για τη χρήση της ασπαρτάμης – μιας από τις πιο γνωστές και ευρέως χρησιμοποιούμενες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες – καθώς πληθαίνουν οι «φωνές» των επιστημόνων που την ενοχοποιούν ως καρκινογόνο ουσία. Η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνος – κάτι που αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα τουλάχιστον με το Reuters.

Εάν η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιωθεί, η ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού θα «φέρει τα πάνω κάτω στη βιομηχανία τροφίμων», με τους «θορυβημένους» καταναλωτές να έχουν ήδη εγκαταλείψει μια σειρά προϊόντων.

Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα από αναψυκτικά διαίτης μέχρι τσίχλες και αναμένεται να καταχωριστεί τον Ιούλιο για πρώτη φορά ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), τον ερευνητικό βραχίονα του ΠΟΥ για τον καρκίνο. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η ετυμηγορία της IARC αναμένεται να ανακοινωθεί στις 14 Ιουλίου.

Η ασπαρτάμη δεν βρίσκεται μόνο στα αναψυκτικά τύπου light ή zero cola, αλλά και σε τσίχλες και καραμέλες.

Έτσι, ως καταναλωτές, και μέχρι να ανακοινωθούν οι αποφάσεις του ΠΟΥ, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ελέγξετε αν το Ε-951 – το ισοδύναμο της ασπαρτάμης – βρίσκεται μεταξύ των συστατικών. Οι μάρκες τσίχλας όπως Extra, Orbit, Trident, Hollywood, Mentos, Freedent και Airwaves χρησιμοποιούν την ασπαρτάμη είτε ως κύριο είτε ως ένα από τα κύρια γλυκαντικά.

Ασπαρτάμη: Το αόρατο καρκινογόνο που κανείς δεν γνωρίζει

Μια χημική ουσία που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα και φάρμακα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.

Πρόκειται για τις νιτροζαμίνες, χημικές ουσίες που προκύπτουν από τη χημική αντίδραση νιτρικών και νιτρωδών αλάτων (που χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά ή υπάρχουν φυσικά στα τρόφιμα) και ορισμένων αμινών (λόγω αλκαλικής διάβρωσης). Οι νιτροζαμίνες θεωρούνται καρκινογόνες και γονοτοξικές, δηλαδή μπορούν να βλάψουν το DNA.

«Για όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού της ΕΕ, το επίπεδο έκθεσης σε νιτροζαμίνες στα τρόφιμα δημιουργεί ανησυχίες για την υγεία», προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Προειδοποίηση είχε εκδώσει και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) επισημαίνοντας τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών λόγω των νιτροζαμινών που μπορούν να παραχθούν στα τρόφιμα κατά την παρασκευή και την επεξεργασία. Σύμφωνα με αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), τουλάχιστον δέκα νιτροζαμίνες που βρίσκονται στα τρόφιμα είναι καρκινογόνες και γονοτοξικές.

«Η αξιολόγησή μας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού της ΕΕ, το επίπεδο έκθεσης σε νιτροζαμίνες στα τρόφιμα δημιουργεί ανησυχίες για την υγεία», δήλωσε ο Δρ Dieter Schrenk, πρόεδρος της Επιτροπής για τις μολυσματικές ουσίες στην τροφική αλυσίδα, προσθέτοντας: «Με βάση μελέτες σε ζώα, θεωρήσαμε την εμφάνιση όγκων στο ήπαρ τρωκτικών ως την πιο κρίσιμη επίπτωση στην υγεία».

Οι νιτροζαμίνες έχουν βρεθεί σε διάφορα είδη τροφίμων. Μια από τις σημαντικότερες ομάδες τροφίμων στις οποίες έχουν βρεθεί είναι το κρέας και τα προϊόντα κρέατος.

Βρίσκονται επίσης σε πολλά άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων λαχανικών, των δημητριακών, του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, των ψαριών και των θαλασσινών ή των ζυμωμένων τροφίμων. Έχουν βρεθεί ακόμη και σε τουρσιά, κακάο και μπαχαρικά, μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά, ακόμη και σε φάρμακα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα νιτρικά και τα νιτρώδη, από την αντίδραση των οποίων προκύπτουν οι νιτροζαμίνες, είναι νόμιμα πρόσθετα τροφίμων, καθώς καταστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των επιβλαβών βακτηρίων (όπως αυτά που προκαλούν αλλαντίαση) και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων. Χρησιμοποιούνται επίσης στο κρέας και τα λουκάνικα για να διατηρήσουν το έντονο κόκκινο/ροζ χρώμα και να βελτιώσουν τη γεύση. Έχουν επίσης αντιοξειδωτική δράση, ενώ στα λαχανικά παράγονται από το έδαφος στο οποίο αναπτύσσονται/καλλιεργούνται.

Η περιεκτικότητα του εδάφους σε νιτρικά και νιτρώδη εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τα λιπάσματα, η ποιότητα του εδάφους και του νερού και οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο τα νιτρικά και τα νιτρώδη συσκευάζονται στο κρέας σε σύγκριση με τη φυσική τους παρουσία στα λαχανικά, και αυτή η διαφορά μπορεί επίσης να επηρεάσει την καρκινογένεση.

Ασπαρτάμη: Μήπως αναπτύξατε αυτά τα σπυράκια; Πιθανότατα παθαίνεις καρδιακή προσβολή!

Ένας σιωπηλός… δολοφόνος γίνεται καρδιακή προσβολή. Υπάρχουν όμως και κάποιες όχι και τόσο προφανείς συνδέσεις, όπως πρησμένα πόδια ή αιμορραγία ούλων, που θα πρέπει επίσης να αξίζουν έναν καρδιολογικό έλεγχο από το γιατρό σας.

Τα κλασικά «προειδοποιητικά καμπανάκια» για καρδιακή προσβολή είναι γνωστά σε όποιον έχει παρακολουθήσει ιατρικά δράματα στην τηλεόραση. Ο ασθενής, συνήθως ένας ηλικιωμένος άνδρας, αρχίζει να συριγίζει και να λαχανιάζει. Στη συνέχεια πιάνει το στήθος του, παραπαίει και τελικά πέφτει.

Στην πραγματική ζωή, τα σημάδια και τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου είναι πολύ πιο ποικίλα και ανεπαίσθητα. Αν και η ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο, αυτή μπορεί να χτυπήσει σε οποιαδήποτε ηλικία.

Στην πραγματικότητα, οι καρδιακές προσβολές σε νέους ανθρώπους ηλικίας 35 έως 54 ετών αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες, ιδίως μεταξύ των γυναικών, σύμφωνα με μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation. Τα υψηλά ποσοστά κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σε αυτή την ηλικιακή ομάδα τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σημεία έναντι συμπτωμάτων καρδιακής νόσου: Τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου είναι σημάδια που αισθάνεστε ή βιώνετε, ενώ ένα σημάδι καρδιακής νόσου είναι κάτι που μπορεί να δει ή να βρει ο γιατρός σας.

Τα προφανή συμπτώματα της καρδιακής νόσου περιλαμβάνουν τη δύσπνοια και τον πόνο στο στήθος, ωστόσο υπάρχουν προειδοποιητικά «καμπανάκια» που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.

Κίτρινα εξογκώματα στο δέρμα

Τα ξανθώματα είναι εναποθέσεις λίπους που συσσωρεύονται κάτω από το δέρμα. Μπορεί να εμφανίζονται ως μικρά κίτρινα εξογκώματα ή ως επίπεδες, πλατιές πλάκες στους αγκώνες, τα γόνατα, τα χέρια, τα πόδια ή τους γλουτούς σας.

Ένας τύπος ξανθώματος που ονομάζεται xanthelasma palpebrarum εμφανίζεται στα βλέφαρα. Αυτές οι κίτρινες εναποθέσεις λίπους μπορεί ενδεχομένως να είναι σημάδια καρδιακής νόσου.

«Το ξανθώμα μπορεί να αποτελεί ένδειξη πολύ υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος», λέει ο Manish A. Parikh, MD, επικεφαλής της καρδιολογίας στο NewYork-Presbyterian Brooklyn Methodist Hospital.

«Αυτό σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις, επειδή οι εναποθέσεις μπορούν επίσης να συσσωρευτούν μέσα στις αρτηρίες της καρδιάς», προσθέτει.

Πρήξιμο των ποδιών (και των άκρων γενικά)

Η κατακράτηση υγρών στα άκρα είναι γνωστή ως περιφερικό οίδημα. Το πρήξιμο μπορεί να εμφανιστεί ως «σημάδια από κάλτσες» στα πόδια και τους αστραγάλους σας στο τέλος της ημέρας, ειδικά αν φοράτε στενές κάλτσες ή λάστιχα.

«Το ήπιο περιφερικό οίδημα είναι συνηθισμένο. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει για αυτό το σημάδι πιέζοντας ένα δάχτυλο στον αστράγαλο ή την κνήμη σας για να δει αν έχει μείνει μια κοιλότητα ή ένα βαθούλωμα. Αυτό ονομάζεται «πηχτό οίδημα» και μπορεί να υποδηλώνει συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Το πρήξιμο μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας, επειδή όταν η καρδιά σας δεν αντλεί καλά, το υγρό από το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων σας τείνει να διαρρέει στους γύρω ιστούς.

Τα πόδια και οι αστράγαλοι είναι κοινές περιοχές για πρήξιμο λόγω των επιπτώσεων της βαρύτητας. Sw.

To top