Χρυσές λίρες στην Ελλάδα: Αύξηση των τιμών και ψηφιακές συναλλαγές

Δείτε τις αυξανόμενες τιμές των χρυσών λιρών στην Ελλάδα και εξερευνήστε τις ευκαιρίες πώλησης. Ο χρυσός είναι μια ασφαλής επένδυση, ειδικά σε περιόδους κρίσεων, προσφέροντας σταθερότητα και πιθανές αποδόσεις.

Χρυσές λίρες στην Ελλάδα: Αύξηση των τιμών και ψηφιακές συναλλαγές>

Περιεχόμενα

  1. Λίρες χρυσού: Μια προσοδοφόρα επενδυτική ευκαιρία
  2. Η αξία των χρυσών λιρών σήμερα
  3. Η πτώση των πωλήσεων χρυσών λιρών
  4. Η άνοδος των ψηφιακών συναλλαγών
  5. Το μεταβαλλόμενο τοπίο της χρήσης καρτών πληρωμών

Λίρες χρυσού στην Ελλάδα: Δείτε την άνοδο των τιμών και τις ευκαιρίες πώλησης Η τιμή του χρυσού φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ωθώντας τους ιδιώτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τις χρυσές λίρες τους.

Ο χρυσός θεωρείται εδώ και καιρό ως ασφαλής επένδυση κατά τη διάρκεια μεγάλων κρίσεων, προσφέροντας σταθερότητα και ασφάλεια. Τα ελληνικά νοικοκυριά βασίζονταν παραδοσιακά στην αξία των χρυσών λιρών, που συχνά ήταν κρυμμένες κάτω από στρώματα ή σε ντουλάπια της κουζίνας.

Ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων στην XSpot Wealth, αναλύει την τρέχουσα αξία των χρυσών λιρών και τις πιθανές τιμές πώλησης. Μάθετε για τους διαφορετικούς τύπους διαθέσιμων λιρών και τις σημαντικές διακυμάνσεις στην αγορά χρυσού. Επιπλέον, διερευνήστε τη μειωμένη χρήση μετρητών στην Ελλάδα και την άνοδο των ψηφιακών συναλλαγών.

Δείτε τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις πληρωμές με κάρτες, τη χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών και τις μέσες αξίες συναλλαγών σε αυτή την ολοκληρωμένη έκθεση.

Απίστευτο και όμως αληθινό: Δείτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τις χρυσές λίρες –.

Λίρες χρυσού: Μια προσοδοφόρα επενδυτική ευκαιρία

Η τιμή του χρυσού πλησιάζει ιστορικά υψηλά, γεγονός που ωθεί πολλούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τις χρυσές λίρες τους. Σε περιόδους κρίσης, ο χρυσός θεωρείται συχνά ως μια ασφαλής επένδυση, που προσφέρει σταθερότητα και προστασία.

Για δεκαετίες, τα ελληνικά νοικοκυριά βασίζονταν στην αξία των χρυσών λιρών ως εγγύηση για τις σκληρά κερδισμένες αποταμιεύσεις τους. Ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων στην XSpot Wealth, τονίζει τη σχετικά σταθερή φύση του χρυσού ως επένδυση, με ελάχιστες διακυμάνσεις σε σύγκριση με άλλα επενδυτικά προϊόντα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αποδόσεις μπορεί να μην είναι πάντα εξαιρετικές και οι περίοδοι υψηλών τιμών μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για τους επενδυτές.

Η αξία των χρυσών λιρών σήμερα

Σύμφωνα με τον κ. Αλωνιστιώτη, η ελληνική αγορά διαθέτει κυρίως δύο κατηγορίες χρυσών λιρών: λίρες Αγγλίας πριν και μετά το 1973 με το πρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Για όσους κατέχουν 10 χρυσές αγγλικές λίρες, η αποτίμηση κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 4.500 και 4.800 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες ράβδοι χρυσού βάρους 12,5 κιλών μπορούν να αποτιμηθούν σε περίπου 735.000 έως 750.000 ευρώ.

Η τρέχουσα άνοδος της τιμής των χρυσών λιρών έχει οδηγήσει σε αύξηση των πωλήσεων, με τα νοικοκυριά να επιδιώκουν να επωφεληθούν από τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς.

Η πτώση των πωλήσεων χρυσών λιρών

Τα τελευταία χρόνια, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει παρατηρήσει μείωση των πωλήσεων χρυσών λιρών.

Ενώ η τιμή των χρυσών λιρών αυξήθηκε, ο αριθμός των χρυσών λιρών που πωλήθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος μειώθηκε κατά 47,3% το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το 2020 πωλήθηκαν 86.584 χρυσές λίρες, μια σημαντική μείωση σε σχέση με τα 99.744 τεμάχια που πωλήθηκαν το 2019.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποκαλύπτουν σημαντικό αριθμό χρυσών λιρών που λείπουν από τα νοικοκυριά, καθώς από το 2002 μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί 1.614.793 χρυσές λίρες.

Η άνοδος των ψηφιακών συναλλαγών

Ταυτόχρονα, η χρήση μετρητών στην Ελλάδα έχει μειωθεί, καθώς οι ψηφιακές συναλλαγές γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Με 18,6 εκατομμύρια ενεργές κάρτες σε κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένων χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων και εικονικών καρτών, η προτίμηση στις ψηφιακές αγορές έχει θέσει τα μετρητά σε κίνδυνο να γίνουν είδος υπό εξαφάνιση. Το 2020, σημειώθηκε αύξηση 18% στον αριθμό των συναλλαγών με «πλαστικό» χρήμα, φτάνοντας τα 1,15 δισεκατομμύρια συναλλαγές αξίας 66 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι χρεωστικές κάρτες αντιπροσώπευαν το 92% του συνόλου των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών, γεγονός που υποδηλώνει την απομάκρυνση από τα μετρητά.

Το μεταβαλλόμενο τοπίο της χρήσης καρτών πληρωμών

Οι χρεωστικές κάρτες έχουν γίνει το κύριο υποκατάστατο των μετρητών, καθώς το 89% όλων των πληρωμών με κάρτα γίνεται με χρεωστικές κάρτες.

Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες αυξήθηκε κατά 20% σε 1,029 δισεκατομμύρια, ενώ οι συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες σημείωσαν οριακή αύξηση κατά 1,68% σε 121 εκατομμύρια. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα αυξήθηκε σε 65, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη εξάρτηση από τις χρεωστικές κάρτες για τις καθημερινές αγορές.

Ωστόσο, η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 19% σε 1.938 ευρώ, αντανακλώντας τις μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες που επηρεάστηκαν από την παγκόσμια κρίση υγείας.

Η μείωση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή μπορεί να αποδοθεί στη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο αντίκτυπος της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης έχει αναδιαμορφώσει τη συμπεριφορά των καταναλωτών, με τις εικονικές κάρτες πληρωμών να σημειώνουν αξιοσημείωτη αύξηση κατά 38%, καθώς περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Καθώς οι ψηφιακές συναλλαγές συνεχίζουν να αυξάνονται, η Ελλάδα υφίσταται μετασχηματισμό στις πληρωμές της.

To top