Περιεχόμενα
Μην το κάνεις ποτέ αυτό: Γιατρός αποκαλύπτει τα λάθη όταν δαγκώνεται από φίδι
Δείτε την έξαρση των φιδιών στην Ελλάδα και τους προβληματισμούς γύρω από αυτό το φαινόμενο.
Ο κ. Δημήτρης Μπάμπαλης, διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, επισημαίνει την αύξηση των δαγκωμάτων φιδιών στην περιοχή της Λάρισας. Η λήψη προληπτικών μέτρων, όπως το κόψιμο του γρασιδιού και η χρήση κατάλληλων υποδημάτων, μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό του κινδύνου.
Εάν δαγκωθεί, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια και να αποφύγετε να ακολουθήσετε φήμες ή φήμες. Μάθετε πώς να αντιδράτε αποτελεσματικά σε δαγκώματα φιδιών και να εξασφαλίζετε την ασφάλειά σας.
Μην κάνεις ποτέ αυτό το πράγμα: Ο γιατρός εξηγεί τα μεγάλα λάθη που κάνει ο καθένας όταν τον δαγκώνει φίδι
Φίδια στην Ελλάδα: φίδια σε διάφορα μέρη της χώρας: Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα παρατηρείται έξαρση του αριθμού των φιδιών που εμφανίζονται σε διάφορα μέρη της χώρας.
Η αύξηση αυτή έχει προκαλέσει τόσο ανησυχία όσο και συζήτηση σχετικά με τους πιθανούς λόγους που κρύβονται πίσω από αυτό το φαινόμενο.
Φίδια στην Ελλάδα: Τα λόγια των ειδικών
Ο διευθυντής του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Δημήτρης Μπάμπαλης, επισημαίνει ότι φέτος παρατηρείται έξαρση των δαγκωμάτων φιδιών σε ανθρώπους στην περιοχή της Λάρισας.
Η καταγραφή των περιστατικών αυτών στα δύο νοσοκομεία της πόλης έχει γίνει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. «Η αλήθεια είναι ότι φέτος υπάρχει έξαρση στο δείγμα φιδιών, πιθανόν να υπάρχει αύξηση του πληθυσμού των φιδιών. Ήταν μια άνοιξη με πολλές βροχές».
Σύμφωνα με τις εξηγήσεις του κ. Δημήτρη Μπάμπαλη, είναι απαραίτητο να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πρώτη προτεραιότητα είναι να κοπούν τα χόρτα σε πολλές περιοχές, καθώς αυτό θα συμβάλει στη μείωση του περιβαλλοντικού παράγοντα που έχει συμβάλει στην έξαρση των περιστατικών αυτών.
«Τα περισσότερα περιστατικά», προσθέτει, «αφορούν ανθρώπους που κάνουν εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, οπότε καλό είναι να έχουμε μπότες, κάλτσες, κάλτσες, δηλαδή να μην πηγαίνουμε σε περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν φίδια με παντόφλες, ξυπόλητοι κ.λπ.», λέει.
Τι πρέπει να κάνω αν με δαγκώσει φίδι;
Σε περίπτωση που κάποιος δεχτεί δάγκωμα φιδιού, ο Μπαμπαλής συμβουλεύει ότι «το σημαντικό είναι ότι αν μπορεί να δει το φίδι, θα πρέπει να μας το περιγράψει… και το πιο σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να κάνει τίποτα άλλο εκτός από το να πάει σε μια μονάδα υγείας.
Ό,τι άλλο κάνουν οι άνθρωποι από φήμες και φήμες είναι πιο επικίνδυνο από το δάγκωμα του φιδιού… Ένα δάγκωμα φιδιού που, εκτός από τις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που εμφανίζεται αλλεργία, είναι επιβλαβές για μια περίοδο ωρών και ημερών, δεν είναι κάτι που πρέπει να τρέξεις στο δεύτερο. Υπάρχει λοιπόν μια στιγμή που δεν πρέπει να κάνεις τίποτα, να πλύνεις την πηγή, να βάλεις αντισηπτικό και μετά να πας σε μια υγειονομική μονάδα».