Περιεχόμενα
Δείτε το θαυμαστό γεγονός του Αγίου Φωτός που λαμβάνει χώρα κάθε Μεγάλο Σάββατο στον Πανάγιο Τάφο του Ιησού Χριστού και μάθετε για την καταγεγραμμένη ιστορία του που εκτείνεται πάνω από μια χιλιετία.
Από το φως που εκπέμπεται από τον Τάφο του Χριστού μέχρι τη συμμετοχή μη ορθόδοξων, ακόμη και μη θρησκευόμενων ατόμων, μάθετε τις λεπτομέρειες αυτού του εξαιρετικά μνημειώδους γεγονότος και τις ρίζες του που χρονολογούνται από την εποχή του Χριστού.
Μια χιλιετής παράδοση: Το θαύμα του Αγίου Φωτός
Η τελετή του Αγίου Φωτός το Μεγάλο Σάββατο είναι ένα θαυμαστό και ιδιαίτερα μνημειώδες γεγονός που λαμβάνει χώρα για περισσότερο από μια χιλιετία στον Πανάγιο Τάφο του Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ.
Κάθε χρόνο, το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου, ένα Φως εκπέμπεται από τον Τάφο του Χριστού, ανάβει τα «άυπνα» καντήλια στο εσωτερικό του Τάφου και διαχέει γαλανόλευκες λάμψεις στην Εκκλησία της Αναστάσεως, φωτίζοντας τον χώρο και ανάβοντας μερικά από τα καντήλια και τα κεριά των πιστών. Πότε όμως συνέβη για πρώτη φορά αυτό το θαύμα;.
Το πρώτο θαύμα του Αγίου Φωτός
Το Άγιο Φως εμφανίστηκε για πρώτη φορά την ώρα της Ανάστασης του Κυρίου Ιησού Χριστού, μετά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου και λίγες ώρες πριν την αυγή της Κυριακής του Πάσχα, με πιθανότερη ημερομηνία την 5η Απριλίου 33 μ.Χ.
Το Φως αυτό ταυτίζεται με το υπερφυσικό Φως που έλαμψε στον Τάφο του Χριστού την ώρα της Ανάστασής Του. Η πρώτη εμφάνιση του θαύματος του Αγίου Άκτιστου Φωτός συναντάται τη στιγμή ακριβώς που ο Ιησούς Χριστός επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών για να δοξαστεί με την Ανάστασή του σε ένα απρόσιτο και απρόσιτο Φως.
Το ίδιο Φως γεμίζει τον Πανάγιο Τάφο κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της τελετής του Μεγάλου Σαββάτου.
Αρχαιότητα της τελετής
Δεν υπάρχουν σωζόμενες μαρτυρίες ή αφηγήσεις που να περιγράφουν τη συγκεκριμένη τελετή κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Ωστόσο, έχουν διασωθεί κάποιες αρχαίες λάμπες, οι επιγραφές των οποίων ρίχνουν περισσότερο φως στην αρχαιότητα της τελετής.
Σύμφωνα με τον Έλληνα κληρικό Νικήτα (10ος αιώνας), το Άγιο Φως άρχισε να εμφανίζεται ήδη από την εποχή του Χριστού, αμέσως μετά την ανάληψή Του, κάθε Μεγάλο Σάββατο χωρίς καμία διακοπή στο πέρασμα των αιώνων.
Ο Άραβας ιστορικός al-Masudi και ο Αρμένιος ιστορικός Kirakos εντοπίζουν την αφετηρία του θαύματος σε μεταγενέστερη ημερομηνία και αναφέρουν ότι το Άγιο Φως άρχισε να εμφανίζεται κατά την περίοδο της κατασκευής του Ναού της Ανάστασης, δηλαδή μεταξύ 326 και 336 μ.Χ. Ο ιστορικός Κυράκος αναφέρει ακόμη ότι το πρώτο ιστορικό πρόσωπο που βίωσε το θαύμα είναι ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής, γύρω στο έτος 330.
Η θαυματουργή τελετή σήμερα
Σήμερα, μετά από περισσότερους από 12 αιώνες, το ίδιο Φως συνεχίζει να εμφανίζεται στο ίδιο σημείο, μέσα στον Τάφο του Χριστού και έξω από αυτόν, κατά τη διάρκεια της τελετής του Αγίου Σαββάτου.
Η τελετή προσελκύει όχι μόνο τους ορθόδοξους αλλά και πολλούς μη ορθόδοξους, όπως Αρμένιους και Κόπτες, οι οποίοι περιμένουν έξω από τον ιερό τάφο του Χριστού για να ανάψουν τα κεριά τους από τον ορθόδοξο πατριάρχη, αφού το Άγιο Φως ανάβει μόνο για τους ορθόδοξους. Εβραίοι αστυνομικοί είναι πάντα παρόντες μέσα και έξω από τον Πανάγιο Τάφο και παρακολουθούν το γεγονός αυτό κάθε χρόνο.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι της Ιερουσαλήμ, αν και άθρησκοι, συμμετέχουν κατά χιλιάδες στην τελετή του Αγίου Φωτός, αποδέχονται την αυθεντικότητα του θαύματος και μεταφέρουν το Φως με ευλάβεια στα τζαμιά και τα σπίτια τους, όπου το κρατούν αναμμένο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Αδιαμφισβήτητα και ιστορικά καταγεγραμμένα
Η καλοπροαίρετη απιστία απέναντι σε έκτακτα «υπερφυσικά» φαινόμενα είναι αναγκαία και σε πλήρη συμφωνία με την εντολή του Ευαγγελιστή Ιωάννη να δοκιμάζουμε τα πνεύματα «αν είναι από τον Θεό».
Ωστόσο, στην περίπτωση του Αγίου Φωτός, δεν πρόκειται για ένα έκτακτο ή προσωρινό γεγονός, αλλά για ένα γεγονός που επαναλαμβάνεται επί πολλούς αιώνες, με τρόπο αλάνθαστο και ιστορικά καταγεγραμμένο.