Δείτε το συμβολισμό και τη συνταγή για το γκούλας το Μεγάλο Σάββατο

Δείτε τον συμβολισμό πίσω από το γκούλας του Μεγάλου Σαββάτου και μάθετε πώς να ετοιμάζετε αυτή τη νόστιμη σούπα που περιέχει εντόσθια και χόρτα.

Δείτε το συμβολισμό και τη συνταγή για το γκούλας το Μεγάλο Σάββατο>

Περιεχόμενα

  1. Γιατί το γκούλας τρώγεται το Μεγάλο Σάββατο
  2. Ο συμβολισμός του γκούλας
  3. Προετοιμασία γκούλας
  4. Παραλλαγές του γκούλας

Δείτε τον συμβολισμό πίσω από το γκούλας και γιατί είναι ένα δημοφιλές πιάτο για το Μεγάλο Σάββατο. Μάθετε πώς να προετοιμάζετε αυτή τη νόστιμη σούπα που περιέχει εντόσθια και χόρτα.

Γιατί το γκούλας τρώγεται το Μεγάλο Σάββατο

Σήμερα είναι Μεγάλο Σάββατο, και οι προετοιμασίες για το τραπέζι μετά την Ανάσταση έχουν ήδη αρχίσει, με το γκούλας να είναι η σειρά της ημέρας. Μετά τη νηστεία της Σαρακοστής, το μαγειρεμένο κρέας είναι το πρώτο πιάτο κρέατος που τρώγεται.

Το γκούλας είναι μια πολύ νόστιμη σούπα που περιέχει εντόσθια και χόρτα.

Ο συμβολισμός του γκούλας

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ο συμβολισμός πίσω από το γκούλας. Τα χόρτα που περιέχει συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι σε ανάμνηση της υποδούλωσής τους από τους Αιγύπτιους.

Το εβραϊκό Πάσχα είναι εθνική εορτή και το Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος ή πέρασμα. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Προετοιμασία γκούλας

Κατά την περίοδο της Σαρακοστής, οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για την Αγία Ημέρα της Ανάστασης.

Οι 40 ημέρες νηστείας είναι μια άσκηση για το σώμα και το πνεύμα και μετά την Ανάσταση, το πρώτο φαγητό που καταναλώνεται και περιλαμβάνει κρέας είναι το μαγειρεμένο κρέας.

Τα υλικά για το μαγειρεμένο κρέας είναι συκώτι και έντερα, μαρούλι (εδώ μπορεί να γίνει μια μικρή παραλλαγή και να χρησιμοποιηθούν χόρτα), φρέσκα κρεμμυδάκια, ρύζι (υπάρχουν πολλές συνταγές που δεν το περιέχουν), αυγά, λεμόνια και για τα μυρωδικά χρειάζεται μόνο αλάτι, πιπέρι και άνηθο.

Όσον αφορά τον τρόπο παρασκευής του, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι ο καθαρισμός των εντέρων. Αυτό γίνεται την προηγούμενη ημέρα. Τα βάζετε σε νερό με ξύδι και λεμόνι για να φύγει η κακή μυρωδιά και να ασπρίσουν.

Την επόμενη μέρα, τα βάζετε κάτω από τη βρύση και τα ξεπλένετε πολύ καλά. Τα ζεματίζετε και τα αφήνετε να βράσουν για λίγο. Στη συνέχεια, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι, αφού τσιγαρίσετε το κρεμμύδι, προσθέτετε τα κομμάτια συκωτιού και εντέρων. Προσθέστε το μαρούλι, αλάτι, πιπέρι και άνηθο.

Αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά με λίγο νερό. Μόλις πάρουν βράση τα υλικά, προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πάρει και αυτό βράση.

Στη συνέχεια, χτυπήστε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα και προσθέστε τους κρόκους. Συνεχίστε το χτύπημα και προσθέστε το χυμό λεμονιού.

Χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να προσθέσετε τους χυμούς μαγειρέματος, ενώ συνεχίζετε να χτυπάτε γρήγορα για να μην κόψει το αυγολέμονο. Μόλις προσθέσετε αρκετό ζωμό, ρίξτε τη λεμονάδα αυγών στην κατσαρόλα και ανακατέψτε.

Παραλλαγές του γκούλας

Υπάρχουν κάποιες μικρές παραλλαγές σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας, όπως στην Πάτρα, όπου φτιάχνουν λεμονάδα με λευκό αυγό.

Πολύ διάσημη είναι επίσης η στιλικούρδα, το μαγειρικό πιάτο που φτιάχνεται στην Κέρκυρα, στο οποίο προσθέτουν άνηθο, μαϊντανό, σκόρδο και λευκό κρασί. Στη Θεσσαλονίκη προτιμούν να φτιάχνουν τη «μαγειρίτσα» αποκλειστικά με συκώτι.

To top