Περιεχόμενα
Δείτε ποιες τροφές επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της νηστείας, καθώς και ποιες όχι. Μάθετε για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της νηστείας και πώς να αποφύγετε τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών με τις βασικές συμβουλές μας.
Η Δρ Πόπη Καρατζή, Κλινική Διαιτολόγος, MSc, PhD, μοιράζεται την εμπειρία της πάνω στο θέμα σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής.
Τι τρόφιμα πρέπει να τρώτε και να αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της νηστείας
Για πολλούς ανθρώπους, η νηστεία είναι μια περίοδος φυσικής αποτοξίνωσης από την εκτεταμένη κατανάλωση ζωικών προϊόντων που συμβαίνει τις υπόλοιπες ημέρες του έτους. Διατροφικά, συνίσταται στην αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα.
Τα τρόφιμα που αποκλείονται από τη διατροφή είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρέας, τα ψάρια και τα αυγά.
Τρόφιμα που πρέπει να τρώτε κατά τη διάρκεια της νηστείας
Τα ακόλουθα τρόφιμα επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της νηστείας.
- Θαλασσινά (οστρακοειδή), όπως χταπόδια, καλαμάρια, γαρίδες, σουπιές
- Φρούτα και χυμοί
- Όσπρια όπως φακές ή φασόλια
- Λαχανικά
- Ξηροί καρποί
- Ζυμαρικά
Τρόφιμα προς αποφυγή κατά τη διάρκεια της νηστείας
Ως γενικός κανόνας της νηστείας, απαγορεύεται η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αίμα, δηλαδή κρέατος και ψαριών, ενώ απαγορεύονται επίσης τα γαλακτοκομικά (γάλα-γιαούρτι-τυρί-βούτυρο-βούτυρο), τα αυγά και το λάδι (όχι όμως οι ελιές).
Το αποτέλεσμα του αποκλεισμού αυτών των τροφών από τη διατροφή είναι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζυμαρικών, ψωμιού, οσπρίων και λιπαρών τροφών, προκειμένου να επιτευχθεί ένα ενεργειακό ισοζύγιο.
Πλεονεκτήματα της νηστείας
Ακολουθώντας τα παραπάνω, βλέπουμε ότι οι συστάσεις της νηστείας είναι αρκετά παρόμοιες με αυτές της Μεσογειακής Διατροφής, ενός από τους πιο υγιεινούς τύπους διατροφής στον κόσμο.
Αναλύοντας τον τρόπο διατροφής, παρατηρούμε ότι κατά τη διάρκεια της νηστείας.
- Αυξάνεται η πρόσληψη φυτικών ινών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή λειτουργία του πεπτικού και του καρδιαγγειακού συστήματος και τη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
- Αυξάνεται η πρόσληψη μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση, όπως η βιταμίνη C, τα βιοφλαβονοειδή, τα οποία βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Καλύπτουν τον οργανισμό από την αρνητική δράση των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και το σώμα από διάφορες μορφές καρκίνου.
- Αυξάνεται η πρόσληψη βιταμινών Β, οι οποίες σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και όχι μόνο.
- Αυξημένη πρόσληψη μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία παρέχουν αυξημένες ποσότητες ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, βελτιώνοντας τη λειτουργία της καρδιάς και των νεύρων και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού.
Μειονεκτήματα της νηστείας
Ο αποκλεισμός δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικά και κρέας) από τη διατροφή δημιουργεί αυξημένη πιθανότητα έλλειψης βασικών θρεπτικών συστατικών που άλλες εποχές του έτους έχουμε συνηθίσει να λαμβάνουμε από αυτά.
Τέτοια συστατικά μπορεί να περιλαμβάνουν.
- Πρωτεΐνες
- Ασβέστιο
- Σίδηρος
- Βιταμίνη Β12
Οι ακόλουθες ομάδες κινδυνεύουν να εμφανίσουν ελλείψεις.
- Παιδιά και έφηβοι
- Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
- Αθλητές
- Γυναίκες με ιστορικό οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης
- Γυναίκες με ιστορικό αναιμίας
Βασικές συμβουλές για πλήρη νηστεία
Για να αποφύγετε τις ελλείψεις θρεπτικών συστατικών κατά τη διάρκεια της νηστείας, λάβετε υπόψη σας τα εξής.