Περιεχόμενα
- Ώρα μηδέν για μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ – Σκέψεις για άμεσο κλείσιμο
- Αναβολή των εγκαινίων στο Αγρίνιο
- Προκλήσεις στην αγορά σούπερ μάρκετ
- Τεστ αντοχής για το μοντέλο ανάπτυξης της MERE
- Ελλείψεις στα καταστήματα
- Επίδραση στις τιμές των προϊόντων
- Αύξηση των τιμών στα βασικά τρόφιμα
- Παγκόσμιο ράλι αυξήσεων τιμών
- Τάσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών
- Συμπέρασμα
Ώρα μηδέν για μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, καθώς το άνοιγμα της ρωσικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ MERE αντιμετωπίζει προκλήσεις.
Το νέο σούπερ μάρκετ MERE στο Αγρίνιο αναβλήθηκε, ενώ η εταιρεία αντιμετωπίζει σημαντικές εξελίξεις στην αγορά, όπως αυξήσεις τιμών και διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Το μοντέλο ανάπτυξης της MERE, το οποίο επικεντρώνεται στην πώληση προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές, δοκιμάζεται μπροστά στις αυξανόμενες πιέσεις στα περιθώρια κέρδους.
Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζει επί του παρόντος ελλείψεις σε βασικά είδη όπως η ζάχαρη, το αλεύρι και τα έλαια. Οι συνθήκες αυτές αναδεικνύουν το μεταβαλλόμενο τοπίο της πολιτικής των προμηθευτών και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η MERE στην οικοδόμηση σχέσεων. Επιπλέον, οι πολυεθνικές εταιρείες εφαρμόζουν αυξήσεις τιμών, εντείνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις.
Εν μέσω αυτών των προκλήσεων, οι καταναλωτές στρέφονται προς τα τοπικά προϊόντα, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και την αξία της τιμής. Η ευαισθησία στις τιμές παραμένει υψηλή, με τους καταναλωτές να αναζητούν προσφορές και μεγαλύτερες ποσότητες. Για τους προμηθευτές και τους κατασκευαστές, κάθε αύξηση της τιμής κατά 1% οδηγεί σε μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 2,5%.
Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζει ένα πολύπλοκο περιβάλλον, εξισορροπώντας τις αλλαγές των τιμών και τις προωθητικές ενέργειες σε μια ολοένα και πιο αβέβαιη αγορά.
Ώρα μηδέν για μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ – Σκέψεις για άμεσο κλείσιμο
Σούπερ μάρκετ: Το άνοιγμα μιας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στη χώρα μας ξεκίνησε με το αριστερό, καθώς ήδη άρχισαν τα πρώτα προβλήματα και εμφανίστηκαν σκέψεις για λουκέτο.
Με άσχημο τρόπο εξελίσσεται η ανάπτυξη της ρωσικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ MERE, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στην ελληνική αγορά τον Μάιο και διαθέτει πλέον 4 καταστήματα.
Αναβολή των εγκαινίων στο Αγρίνιο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα εγκαίνια του νέου σούπερ μάρκετ MERE στο Αγρίνιο, του πέμπτου μετά τα εγκαίνια σε Λάρισα, Τρίπολη, Κόρινθο και Λαγκαδά, αναβλήθηκαν, αν και αναμενόταν να ανοίξει αυτή τη σεζόν.
Η αναβολή δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς τα σχέδια του ομίλου Torgservis, ο οποίος αναπτύσσει το εμπορικό σήμα μέσω θυγατρικής στην Ελλάδα – ένα μοντέλο που ακολουθεί η θυγατρική ρωσική εταιρεία Svetofor σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές – έχουν αλλάξει αρκετές φορές.
Προκλήσεις στην αγορά σούπερ μάρκετ
Αυτή τη φορά, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στην αγορά των σούπερ μάρκετ που τροφοδοτούν τη συζήτηση γύρω από το τολμηρό εγχείρημα του Ρώσου παίκτη, όπως οι αυξήσεις των τιμών σε μια σειρά προϊόντων, οι οποίες προστίθενται στις προκλήσεις που ήδη αντιμετώπιζε στην τοπική αγορά.
Στην πράξη, εδώ και αρκετό καιρό, τα περιθώρια απορρόφησης των κραδασμών από τις ελλείψεις πρώτων υλών και το αυξημένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφορών στενεύουν για τους προμηθευτές, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να μετακυλύουν το κόστος στις τιμές των προϊόντων.
Τεστ αντοχής για το μοντέλο ανάπτυξης της MERE
Το περιβάλλον αυτό αποτελεί μια ισχυρή «δοκιμασία πίεσης» για το μοντέλο ανάπτυξης της MERE, η οποία έχει δεσμευτεί να πωλεί τα προϊόντα της 20-30% χαμηλότερα από την υπόλοιπη αγορά.
Χάρη στο χαμηλό κόστος επένδυσης ανά κατάστημα, το οποίο είναι μικρότερο από το 1% μιας καθιερωμένης αλυσίδας, και το περιορισμένο λειτουργικό κόστος, καθώς τα καταστήματα διαθέτουν παλέτες και χαρτοκιβώτια αντί για ράφια, ψυκτικό θάλαμο και ελάχιστο προσωπικό, η MERE εκτιμά ότι μπορεί να λειτουργεί με το μισό περιθώριο κέρδους από άλλες αλυσίδες.
Ελλείψεις στα καταστήματα
Ωστόσο, στις σημερινές συνθήκες, όπου οι πιέσεις για το περιθώριο κέρδους αυξάνονται σε όλους τους τομείς του κλάδου, οι προκλήσεις είναι μεγαλύτερες και αλλάζουν το τοπίο των πολιτικών των προμηθευτών, με τους οποίους στην προκειμένη περίπτωση η MERE εξακολουθεί να οικοδομεί σχέσεις.
Ως αποτέλεσμα, η ρωσική αλυσίδα σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζει σήμερα ελλείψεις στα καταστήματά της σε βασικά είδη όπως η ζάχαρη, το αλεύρι και τα έλαια.
Επίδραση στις τιμές των προϊόντων
Πηγές της εταιρείας μας λένε ότι τα καταστήματα είναι «φορτωμένα» με εμπορεύματα άλλων ειδών, καθώς οι αγορές γίνονται μόνο από προμηθευτές με τους οποίους μπορεί να εξασφαλιστεί η προβλεπόμενη έκπτωση στην τιμή του ράφι.
Σημειώνουν ότι η εταιρεία διατηρεί το 80% του χαρτοφυλακίου της σε ελληνικά προϊόντα, ενώ το υπόλοιπο είναι εισαγωγές από τη Ρωσία, κυρίως σοκολάτες, γλυκά, σνακ κ.λπ.
Αύξηση των τιμών στα βασικά τρόφιμα
Παράλληλα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις παρατηρούνται στα βασικά τρόφιμα, όπως τα έλαια, το κρέας, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα τυριά, οι μαργαρίνες.
Ενδεικτικά, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε ετήσια βάση, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο, ήταν: φυσικό αέριο 72,32%, πετρέλαιο κίνησης 20,25%, βενζίνη 16,8%, άλλα βρώσιμα έλαια 16,32%, αρνί και κατσίκι 13,21%, νωπά λαχανικά 8%, νωπά ψάρια 6. 58%, φρέσκα φρούτα 5,19%, φρέσκα θαλασσινά 4,39%, τυρί 3,54%, μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη 3%, ελαιόλαδο 2,61%, πίτσες και πίτες 2,08%, ζυμαρικά 1,83%, παιδικές τροφές 1,73%, κατεψυγμένα ψάρια 1,73%, αλεύρι 1,69%, πατάτες 1,21%.
Παγκόσμιο ράλι αυξήσεων τιμών
Οι πολυεθνικές εταιρείες δεν δίστασαν καν να ανοίξουν τον κύκλο των αυξήσεων, μιλώντας ανοιχτά για εντεινόμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Η Coca Cola έχει ήδη εφαρμόσει αυξήσεις τιμών, όπως και η Nestle, η οποία εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους οι μέσες αυξήσεις που θα έχει επιβάλει στα προϊόντα της θα φτάσουν το 4%.
Τάσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών
Η πανδημία άνοιξε την όρεξη των καταναλωτών για τοπικά προϊόντα, τα οποία αύξησαν τη δύναμη του καλαθιού τους κατά 6 μονάδες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Nielsen, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μια τάση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, όπου έχει δημιουργηθεί το κίνημα «locavore», οι καταναλωτές να στρέφονται στα τοπικά προϊόντα.
Συμπέρασμα
Συμπερασματικά, ο κλάδος των σούπερ μάρκετ αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού, των αυξήσεων των τιμών και της μεταβαλλόμενης συμπεριφοράς των καταναλωτών.
Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως η MERE, επηρεάζονται ιδιαίτερα και αντιμετωπίζουν αυτά τα εμπόδια για να διατηρήσουν τα μοντέλα ανάπτυξής τους και να παρέχουν προσιτά προϊόντα στους πελάτες.