Δυσάρεστη ενημέρωση για τον καιρό: Επικείμενες καταιγίδες & ανησυχίες για καύσωνα

Μείνετε ενημερωμένοι για τον καιρό στην Ελλάδα. Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσαφούλιας προβλέπει λασπώδεις βροχές και καταιγίδες, με αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης. Καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν ηπειρωτικές περιοχές και νησιά.

Δυσάρεστη ενημέρωση για τον καιρό: Επικείμενες καταιγίδες & ανησυχίες για καύσωνα>

Περιεχόμενα

  1. Καιρός: Πώς να ψηφίσετε
  2. Υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα
  3. Συναγερμός για καύσωνα: Οι μετεωρολόγοι επιβεβαιώνουν την άνοδο της θερμοκρασίας στην Ελλάδα

Λάβετε την τελευταία ενημέρωση για τον καιρό και προετοιμαστείτε για μια δυσάρεστη πρόγνωση. Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιώργος Τσαφούλιας προειδοποιεί για λασπωμένες βροχές και καταιγίδες την ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα.

Καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές, οι οποίες θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα αυξηθούν και η έντονη αστάθεια θα διατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Παρά τις ελαφρώς χαμηλότερες θερμοκρασίες, είναι κρίσιμο να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη και την άμεση παρέμβαση.

Μείνετε προετοιμασμένοι καθώς οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται πιο εμφανείς. Μάθετε περισσότερα από τον Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνο Λαγόβαρδο.

Καιρός: Πώς να ψηφίσετε

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο Γιώργο Τσαφούλια, η πρόγνωση του καιρού φέρνει ανησυχητικά νέα. Την ημέρα των εκλογών αναμένονται λασπωμένες βροχές και οι ετεροδημότες θα κάνουν την επιστροφή τους μέσα σε βροχές και χαλάζι.

Όπως εξηγεί ο κ. Τσαφούλιας σε πρόσφατη ανάρτησή του, από την Παρασκευή μέχρι το βράδυ του Σαββάτου δεν θα σημειωθούν βροχές ή ισχυροί άνεμοι, εκτός από το νότιο Ιόνιο.

Ωστόσο, από το βράδυ του Σαββάτου και προς τα δυτικά, αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Αυτά τα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και την Κρήτη την Κυριακή των εκλογών.

Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, ενώ ενδέχεται να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Αναμένεται υψηλότερη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Η έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια θα διατηρηθεί από τη Δευτέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι θερμοκρασίες αυτές τις ημέρες θα παραμείνουν ελαφρώς χαμηλότερες από τον μέσο όρο της εποχής και οι επικρατούντες άνεμοι, κυρίως βόρειοι, δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες μετακινήσεις.

Υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ελλάδα

Κοιτάζοντας πίσω στις τελευταίες δεκαετίες, η Ελλάδα έχει βιώσει μια σημαντική αύξηση των καυτών θερμοκρασιών.

Την περίοδο 1980-1989, στο λεκανοπέδιο της Αττικής καταγράφηκαν 125 ημέρες με θερμοκρασίες 37 βαθμών Κελσίου και άνω, ιδιαίτερα το 1987 και το 1988, όπου ο καύσωνας διήρκεσε 12 συνεχόμενες ημέρες.

Ο αριθμός των θερμών ημερών αυξήθηκε σε 158 κατά τη δεκαετία 2000-2009 και αυξήθηκε περαιτέρω σε 221 ημέρες από το 2010 έως το 2019.

Το θερμότερο έτος εντός αυτής της περιόδου ήταν το 2012, με συνολικά 44 ημέρες που ξεπέρασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το 2014 υπήρξαν 30 τέτοιες ημέρες, ακολουθούμενες από 28 ημέρες το 2016 και 27 ημέρες το 2017.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαφούλια, το 2021 υπήρξαν 28 ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου, οι οποίες μπορούν να αποδοθούν στις πυρκαγιές. Το 2022, ο αριθμός μειώθηκε σε 19 ημέρες.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι τόσο καυτό, δηλώνοντας: «Δεν νομίζω ότι θα ζήσουμε και φέτος 30 ή 40 ημέρες με τόσο ακραίες θερμοκρασίες. Δεν υπάρχει λόγος για υπερβολική ανησυχία».

Τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης και της άμεσης παρέμβασης, ο κ. Τσαφούλιας υπογράμμισε τις προόδους στην τοπική διακυβέρνηση και την αύξηση του αριθμού των εθελοντών.

Τόνισε την ανάγκη ετοιμότητας και ταχείας δράσης για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των καύσωνων. Ο κ. Τσαφούλιας προέτρεψε επίσης όλους να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες, καθώς η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει κι άλλο πράσινο.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη ξηρασία στη Δυτική Ευρώπη, ο κ. Καντερές προειδοποίησε ότι τα μειωμένα επίπεδα βροχοπτώσεων στην Ελλάδα δημιουργούν ανησυχίες για δασικές πυρκαγιές κατά την επερχόμενη θερινή περίοδο.

Σημείωσε ότι ο ήπιος χειμώνας και οι κάτω του μέσου όρου ημέρες βροχής, εκτός από τη δυτική Ελλάδα και τμήματα της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, συνέβαλαν στον αυξημένο κίνδυνο.

Ευτυχώς, ο Μάιος αντιστάθμισε εν μέρει τις ελλείψεις των προηγούμενων μηνών, εξαιρουμένου του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, τα χαμηλότερα επίπεδα βροχόπτωσης απαιτούν αυξημένη προσοχή όσον αφορά τις πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι.

Συναγερμός για καύσωνα: Οι μετεωρολόγοι επιβεβαιώνουν την άνοδο της θερμοκρασίας στην Ελλάδα

Οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι έχουν επιβεβαιώσει την πιθανότητα ενός νέου καύσωνα στην Ελλάδα, που ενδεχομένως να ξεπεράσει την ιστορική διάρκεια του καύσωνα που σημειώθηκε το 2021.

Ο Κωνσταντίνος Λαγοβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τόνισε την ολοένα και μεγαλύτερη.

To top