Περιεχόμενα
Ετοιμαστείτε για τις επερχόμενες εκλογές του 2023 στην Ελλάδα με αυτόν τον οδηγό σχετικά με τα δύο διαφορετικά εκλογικά συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν.
Οι πρώτες εκλογές στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ οι επόμενες στις 2 Ιουλίου θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς να ψηφίσετε και πού να ψηφίσετε στις επερχόμενες εκλογές. Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες.
Εκλογές 2023: Πώς ψηφίζουμε φέτος –
Εκλογές 2023. Ποια είναι η απλή αναλογική της 21ης Μαΐου και ποια η ενισχυμένη αναλογική της 2ας Ιουλίου.
Δεδομένου ότι σχεδόν όλοι προβλέπουν ότι θα πάμε σε δεύτερη ψηφοφορία μετά τις πρώτες εκλογές του 2023, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 21 Μαΐου, οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα διεξαχθούν με διαφορετικό εκλογικό σύστημα: Μία με το σύστημα της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2016 και μία που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Με το νόμο Παυλόπουλου που κάναμε εκλογές το 2019, προβλεπόταν ότι το πρώτο κόμμα θα έπαιρνε μπόνους 50 εδρών και ουσιαστικά θα εξασφάλιζε πολύ πιο εύκολα την αυτοδυναμία και την πλειοψηφία στη Βουλή για να φτάσει τις 151 έδρες.
Με τα νέα εκλογικά συστήματα, ωστόσο, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα και κάθε ψήφος μετράει περισσότερο από ποτέ, ενώ στην ενισχυμένη αναλογική εκπροσώπηση, οι ψήφοι που λαμβάνουν τα κόμματα που δεν εισέρχονται στο κοινοβούλιο, δηλαδή εκείνα που λαμβάνουν λιγότερο από 3%, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.
Εκλογές 2023: Τι είναι η απλή αναλογική
Οι επερχόμενες εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν με το νόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλαδή με την απλή αναλογική, ενώ οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το νέο νόμο που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος αναφέρεται στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και ευνοεί το πρώτο κόμμα.
Οι επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές διεξάγονται εντός τριάντα (30) ημερών από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης μέσω διερευνητικών εντολών, αφού προκηρυχθούν με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο υπογράφεται από το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο (άρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος).
Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση, με υπηρεσιακό Πρωθυπουργό έναν από τους Προέδρους των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Σύμφωνα με το σύστημα της απλής αναλογικής, το οποίο θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες πρώτες εκλογές, για να υπάρξει πλειοψηφία 151 εδρών, απαιτείται εκλογικό ποσοστό κοντά στο 50% για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ανάλογα με την μη εκπροσωπούμενη ψήφο (ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός κοινοβουλίου).
Το κύριο χαρακτηριστικό του νόμου του 2016 για την απλή αναλογική είναι ότι σχεδόν απαγορεύει τις μονοκομματικές πλειοψηφίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα μπορεί εύκολα να αγνοηθεί κατά τον σχηματισμό κυβέρνησης, ιδίως όταν προηγείται με σημαντική διαφορά.
Ο εκλογικός νόμος 4406/2016 της τότε κυβέρνησης ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν από τρία χρόνια και προέβλεπε την κατάργηση του «μπόνους» των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα και τον υπολογισμό των βουλευτικών εδρών που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κόμματα που συγκεντρώνουν τουλάχιστον το 3% των έγκυρων ψήφων σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, ως εξής: ο συνολικός αριθμός των ψήφων που λαμβάνει κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 και το γινόμενο διαιρείται με το άθροισμα των ψήφων υπέρ όλων των εν λόγω κοινοβουλευτικών κομμάτων (N. 4406/2016 κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ).
Δεύτερες εκλογές 2023: Ιουλίου; Ποια είναι η ενισχυμένη αναλογική εκπροσώπηση για τις 2 Ιουλίου;
Στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες πιθανότατα θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου, θα εφαρμοστεί το εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής εκπροσώπησης που ψηφίστηκε από το σημερινό Κοινοβούλιο.