Περιεχόμενα
Έκτακτη είδηση: Εθνικής Τράπεζας! Οι απατεώνες του κυβερνοχώρου εφευρίσκουν συνεχώς νέες μεθόδους επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου του phishing και του money muling.
Μάθετε πώς να προστατεύεστε από την ηλεκτρονική απάτη με τις συχνές ερωτήσεις και τις συμβουλές μας. Επίσης, ένας άνδρας συνελήφθη για catfishing και διαδικτυακό εκφοβισμό μέσω Instagram στη Θεσσαλονίκη. Μείνετε ενημερωμένοι και επαγρυπνήστε απέναντι στις διαδικτυακές απάτες.
Έκτακτες ειδήσεις: Bank Fraud Alert
Πρόσφατα, απατεώνες του κυβερνοχώρου έχουν στοχοποιήσει κατόχους λογαριασμών της Εθνικής Τράπεζας με ψεύτικα μηνύματα για να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπόλοιπα των λογαριασμών τους.
Τα μηνύματα αυτά περιέχουν έναν σύνδεσμο που υποτίθεται ότι ανακαλεί την πρόσβαση στον λογαριασμό και ζητούν από τον παραλήπτη να κάνει κλικ στον σύνδεσμο για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του και να ενεργοποιήσει την κάρτα του. Ωστόσο, κάνοντας κλικ στον σύνδεσμο ο παραλήπτης μεταφέρεται σε έναν δόλιο ιστότοπο που κλέβει κωδικούς πρόσβασης.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτούς τους τύπους απάτης phishing, καθώς οι απατεώνες του κυβερνοχώρου εφευρίσκουν συνεχώς νέες μεθόδους για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικές πληροφορίες.
Νέα απάτη στο Instagram αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη
Ένας άνδρας συνελήφθη πρόσφατα από την Ελληνική Αστυνομία για συκοφαντική δυσφήμιση, εξύβριση, απειλή και παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα μέσω μιας απάτης στο Instagram.
Η απάτη περιελάμβανε ένα ψεύτικο προφίλ μιας γυναίκας που συνομιλούσε με το θύμα μέχρι το θύμα να βαρεθεί και να σταματήσει να ανταποκρίνεται. Στη συνέχεια, το άτομο πίσω από το ψεύτικο προφίλ δημοσίευσε φωτογραφίες του θύματος σε μια ιστοσελίδα γνωριμιών για ομοφυλόφιλους, με αποτέλεσμα την παρενόχληση από αγνώστους.
Ο δράστης συνελήφθη και συνελήφθη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ ακολούθησε κατάλληλη ψηφιακή ανάλυση δεδομένων και στοιχείων, που οδήγησε στην ανάκτηση ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων.
Τύποι ηλεκτρονικής απάτης και επενδύσεων
Η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ηλεκτρονική απάτη, η οποία ξεκίνησε το 2021 με τη συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤΤ), παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορεί κανείς να αποφύγει να πέσει θύμα απάτης.
Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις
Ε: Έλαβα ένα μήνυμα υποτίθεται από την τράπεζά μου που μου ζητούσε να κάνω κλικ σε έναν σύνδεσμο για να ξεμπλοκάρω την πρόσβασή μου. Πρέπει να το κάνω;. Ε: Έλαβα ένα μήνυμα υποτίθεται από την τράπεζά μου που μου ζητούσε να κάνω κλικ σε έναν σύνδεσμο για να ξεμπλοκάρω την πρόσβασή μου. Πρέπει να το κάνω; A:
Ε: Πρέπει να δώσω τους κωδικούς e-banking ή τα στοιχεία της κάρτας μου σε έναν άγνωστο που θέλει να καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό μου;. Ε: Πρέπει να δώσω τους κωδικούς e-banking ή τα στοιχεία της κάρτας μου σε έναν άγνωστο που θέλει να καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό μου; A:
Ε: Τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω να πέσω θύμα ηλεκτρονικής απάτης;. Ε: Τι πρέπει να κάνω για να αποφύγω να πέσω θύμα ηλεκτρονικής απάτης; A:
Ερ: Πρέπει να εμπιστεύομαι κάποιον που μου υπόσχεται ασφαλείς επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις;. Ερ: Πρέπει να εμπιστεύομαι κάποιον που μου υπόσχεται ασφαλείς επενδύσεις με υψηλές αποδόσεις; A:
Ε: Τι πρέπει να κάνω αν έχω πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης ή επενδυτικής απάτης;.