Περιεχόμενα
Ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης: Ελληνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων Ο ΕΟΦ εκδίδει επείγουσα προειδοποίηση για επικίνδυνα συμπληρώματα αδυνατίσματος.
Αυτά τα μη κοινοποιημένα και παράνομα προϊόντα, τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά ως «W-loss» και «Ideal Forte», ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία. Οι εταιρείες που ευθύνονται για την εμπορία τους παραμένουν άγνωστες. Οι καταναλωτές καλούνται να αποφύγουν τη χρήση αυτών των συμπληρωμάτων και να αναφέρουν αμέσως οποιαδήποτε κατοχή τους στον ΕΟΦ. Μείνετε σε επαγρύπνηση και προστατέψτε την ευημερία σας.
#Συμπληρώματα αδυνατίσματος #HealthAlert #GreekFDA.
Ανακοίνωση έκτακτης ανάγκης: Συμπληρώματα αδυνατίσματος
Ο ΕΟΦ εξέδωσε επείγουσα προειδοποίηση σχετικά με ορισμένα συμπληρώματα αδυνατίσματος.
Τα εν λόγω σκευάσματα, δηλαδή τα «W-loss» και «Ideal Forte», δεν είναι καταχωρημένα ως συμπληρώματα διατροφής και δεν συμμορφώνονται με τις νομικές απαιτήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς περί απώλειας βάρους.
Η εμπορία αυτών των προϊόντων γίνεται μέσω διαδικτύου από μη αναγνωρισμένες εταιρείες, γεγονός που εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
Οι πελάτες που παραγγέλνουν τα εν λόγω συμπληρώματα από τους σχετικούς ιστότοπους καλούνται να παρέχουν προσωπικές πληροφορίες χωρίς να γνωρίζουν τους προβλεπόμενους παραλήπτες ή την υπεύθυνη εταιρεία.
Συνιστούμε θερμά στους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το «W-loss» ή το «Ideal Forte» να απέχουν από τη χρήση τους και να ενημερώνουν αμέσως τον ΕΟΦ για περαιτέρω ενέργειες.
EOF: Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
Ο Ελληνικός Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, γνωστός ως ΕΟΦ, ιδρύθηκε το 1983 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου στο πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας.
Πρωταρχικός στόχος του ΕΟΦ είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας σε σχέση με διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, όπως.
- Φαρμακευτικά προϊόντα για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση
- Προϊόντα υγείας για ανθρώπους και ζώα
- Τρόφιμα για ειδικές δίαιτες και συμπληρώματα διατροφής
- Βιοκτόνα
- Ιατρικές συσκευές και καλλυντικά
Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΕΟΦ εκπληρώνει την αποστολή του μέσω των ακόλουθων βασικών δραστηριοτήτων.
Αξιολόγηση και έγκριση προϊόντων
Ο ΕΟΦ αξιολογεί και εγκρίνει νέα προϊόντα που είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.
Διασφαλίζει τη συμμόρφωση με τις ορθές πρακτικές παραγωγής και τους κανονισμούς σχετικά με τη διανομή, την εμπορία, την πώληση και τη διαφήμιση των προϊόντων στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, ο ΕΟΦ προωθεί την ιατρική και φαρμακευτική έρευνα και παρέχει αντικειμενικές πληροφορίες για την ορθολογική χρήση των προϊόντων και τη φαρμακοοικονομική αξιολόγηση.
Πώς λειτουργεί ο EOF
Επιθεωρήσεις πριν από την έγκριση
1. Έγκριση αδειών κυκλοφορίας φαρμάκων.
Ο EOF χρησιμοποιεί τέσσερις διαδικασίες εξουσιοδότησης.
- Εθνική διαδικασία: Χορήγηση αδειών κυκλοφορίας ειδικά για την Ελλάδα
- Διαδικασία αμοιβαίας αναγνώρισης: Άδεια σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ επιτρέπει την υποβολή αίτησης για άδεια σε άλλα κράτη μέλη
- Αποκεντρωμένη διαδικασία: Το προϊόν δεν έχει εγκριθεί σε κράτος μέλος της ΕΕ.
- Κεντρική διαδικασία: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMEA) και οι σχετικές επιτροπές.
2. Παρακολούθηση κλινικών δοκιμών.
Ο EMEA εγκρίνει και επιβλέπει τις κλινικές δοκιμές, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση με τους εθνικούς κανονισμούς, τις κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές και τη Διακήρυξη του Ελσίνκι.
3. Έγκριση και εμπορία άλλων προϊόντων.
Τα καλλυντικά ακολουθούν μια απλουστευμένη διαδικασία κοινοποίησης στον ΕΜΕΑ, με τα υπεύθυνα μέρη να διατηρούν πληροφορίες σχετικά με την παραγωγή, τον έλεγχο και την ασφάλεια.
Τα τρόφιμα για ειδικές διατροφικές χρήσεις και ορισμένα συμπληρώματα διατροφής λαμβάνουν έγκριση από τον ΕΜΕΑ με βάση την ασφάλεια και την τεκμηρίωση. Τα βιοκτόνα ακολουθούν τους εθνικούς κανονισμούς και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα κυκλοφορούν ελεύθερα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Συγκριτική αξιολόγηση
1. Φαρμακοεπαγρύπνηση.
Ο ΕΟΦ λειτουργεί ένα σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης που παρακολουθεί την ασφάλεια των φαρμάκων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις αναφέρονται από επαγγελματίες υγείας και φαρμακευτικές εταιρείες, αξιολογούνται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και κοινοποιούνται στις αρμόδιες αρχές. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης είναι δεσμευτικές για όλα τα κράτη μέλη.
2. Έλεγχοι.