Περιεχόμενα
Το «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» είναι ένα νέο πρόγραμμα στην Ελλάδα που προσφέρει επιδοτήσεις έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος και συστήματος αποθήκευσης.
Η επιδότηση για την μπαταρία είναι έως και 100%, ενώ η επιδότηση για τα φωτοβολταϊκά κυμαίνεται από 30% έως 75% ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία. Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τα ποσά επιδότησης, το ανώτατο όριο για το οικιακό σύστημα και το πραγματικό κόστος των φωτοβολταϊκών με παραδείγματα.
Μάθετε πόσα μπορείτε να εξοικονομήσετε στο λογαριασμό του ηλεκτρικού σας ρεύματος και πώς να κάνετε αίτηση για το πρόγραμμα.
«Φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Ποιος θα πάρει 10.000 – 16.000 ευρώ
Το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» άνοιξε επιτέλους την πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων. Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και επιδοτεί την εγκατάσταση ενός συστήματος φωτοβολταϊκών και αποθήκευσης (μπαταρία).
Η επιδότηση για τα νοικοκυριά μπορεί να φθάσει έως και το 75% και το 60% για τους αγρότες. Η επιδότηση για την μπαταρία ανέρχεται σε 90% και 100% ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία.
Η συνολική επιδότηση του φωτοβολταϊκού συστήματος με μπαταρία μπορεί να φθάσει έως και 16.000 ευρώ για τα νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για τους αγρότες.
Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι σε θέση να δουν εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έως και 3.000 ευρώ ετησίως. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται για τα ευάλωτα νοικοκυριά με τη διάθεση 35 εκατ. ευρώ αποκλειστικά γι’ αυτά, ενώ προβλέπεται ειδικό μπόνους 10% για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.
Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει ήδη συνάψει Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά να μην έχει ακόμη συνδέσει τον φωτοβολταϊκό σταθμό.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα gov.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς taxisnet.
«Φωτοβολταϊκά στη στέγη»: Πώς διαρθρώνονται τα ποσά των επιδοτήσεων
Η επιδότηση του φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να φθάσει το 75% για τα νοικοκυριά και το 60% για τους αγρότες, ενώ η επιδότηση της μπαταρίας μπορεί να φθάσει το 90% και το 100%, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία στην οποία ανήκει ο δικαιούχος.
Το ανώτατο όριο ισχύος του οικιακού συστήματος θα είναι 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης), σύμφωνα με το καθεστώς επιδότησης για τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη».
Για τα ευάλωτα νοικοκυριά του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και τα φωτοβολταϊκά κατά 60% (για ισχύ έως 5kW) και 65% (για μεγαλύτερη ισχύ έως 10,8 kW).
Για τους αιτούντες με ατομικό εισόδημα μικρότερο από 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 40.000 ευρώ, η μπαταρία επιδοτείται κατά 100% και το φωτοβολταϊκό κατά 35% (εάν έχει ισχύ έως 5 kW) και κατά 25% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).
Για τους πολίτες με ατομικό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα κάτω των 40.000 ευρώ, η μπαταρία επιδοτείται κατά 90%. Τα φωτοβολταϊκά επιδοτούνται κατά 30% (αν έχουν ισχύ έως 5 kW) και κατά 20% (για ισχύ από 5 έως 10,8 kW).
Για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες με ειδικό καθεστώς, η μπαταρία (ανεξαρτήτως ισχύος) επιδοτείται κατά 90% και το φωτοβολταϊκό (ανεξαρτήτως ισχύος) κατά 40%.
Το καπάκι: «Φωτοβολταϊκά στη στέγη»
Το ανώτατο όριο της ισχύος του οικιακού συστήματος θα είναι 10,8 KW (ισχύς εγκατάστασης), σύμφωνα με το καθεστώς επιδότησης για τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη».
Η μπαταρία που (υποχρεωτική για τα νοικοκυριά) θα συνοδεύει το φωτοβολταϊκό και θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του φωτοβολταϊκού σταθμού για 1 ώρα, με ανώτατο όριο τις 10,8 KWh (κιλοβατώρες).
Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να εγκατασταθεί στην οροφή ή τη στέγη ενός κτιρίου (που περιλαμβάνει στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις,.