Επανεξέταση FDA & ανησυχίες για την ασφάλεια: Κίνδυνος καρδιακής προσβολής από φάρμακα κατά της γρίπης

Δείτε τη σοκαριστική αλήθεια για τα φάρμακα κατά της γρίπης που προκαλούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Ο FDA επανεξετάζει την ασφάλεια των φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη για τη ρινική συμφόρηση, εγείροντας ανησυχίες για σοβαρές καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Επανεξέταση FDA & ανησυχίες για την ασφάλεια: Κίνδυνος καρδιακής προσβολής από φάρμακα κατά της γρίπης>

Περιεχόμενα

  1. ΣΟΚ: Αυτά τα φάρμακα για τη γρίπη προκαλούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια
  2. EOF: Ποιος είναι ο EOF και πώς λειτουργεί
  3. ΣΟΚ: Αυτά τα φάρμακα για τη γρίπη προκαλούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια
  4. EOF: Πώς λειτουργεί

ΣΟΚ: Αυτά τα φάρμακα για τη γρίπη προκαλούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια

Ο FDA έχει ξεκινήσει την επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη για τη θεραπεία της ρινικής συμφόρησης.

Προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο σοβαρών καταστάσεων που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Μάθετε περισσότερα για τους πιθανούς κινδύνους και τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτά τα φάρμακα.

EOF: Ποιος είναι ο EOF και πώς λειτουργεί

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) στην Ελλάδα στοχεύει στην προστασία της δημόσιας υγείας ρυθμίζοντας τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις ιατρικές συσκευές, τα καλλυντικά και άλλα.

Αξιολογούν, εγκρίνουν και παρακολουθούν την κυκλοφορία ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς. Δείτε το ρόλο τους στην προώθηση της ορθολογικής χρήσης των φαρμάκων και στη διεξαγωγή ερευνών.

ΣΟΚ: Αυτά τα φάρμακα για τη γρίπη προκαλούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια

Το FDA: θάνατο;.

Η PRAC, όπως ενημερώθηκε από τον FDA, ξεκίνησε επανεξέταση της ασφάλειας των φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη για τη θεραπεία της ρινικής συμφόρησης (λόγω κρυολογήματος, γρίπης ή αλλεργίας), μετά από ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Η Επιτροπή Ασφάλειας του ΕΜΑ (PRAC) ξεκίνησε επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη μετά από ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου οπίσθιας αναστρέψιμης εγκεφαλοπάθειας (PRES) και συνδρόμου αναστρέψιμου εγκεφαλικού αγγειόσπασμου (RCVS), καταστάσεων που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου.

Η ψευδοεφεδρίνη λαμβάνεται από το στόμα και χρησιμοποιείται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα για τη θεραπεία της ρινικής συμφόρησης (βουλωμένη μύτη) που οφείλεται σε κρυολόγημα, γρίπη ή αλλεργία.

Το PRES και το RCVS μπορεί να προκαλέσουν μειωμένη ροή αίματος (ισχαιμία) στον εγκέφαλο και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τα κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με το PRES και το RCVS περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία και επιληπτικές κρίσεις.

Η ανασκόπηση ακολουθεί νέα δεδομένα από ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων PRES και RCVS σε άτομα που χρησιμοποιούν φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη, τα οποία αναφέρθηκαν σε βάσεις δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης και στην ιατρική βιβλιογραφία.

Τα φάρμακα που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη είναι γνωστό ότι ενέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών και εγκεφαλοαγγειακών ισχαιμικών επεισοδίων (παρενέργειες που περιλαμβάνουν ισχαιμία στην καρδιά και τον εγκέφαλο), συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου και της καρδιακής προσβολής (έμφραγμα).

Οι πληροφορίες προϊόντος για αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν ήδη περιορισμούς και προειδοποιήσεις για τη μείωση αυτών των κινδύνων.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα του PRES και του RCVS, το συνολικό προφίλ ασφάλειας της ψευδοεφεδρίνης και τις ενδείξεις για τις οποίες έχουν εγκριθεί τα φάρμακα, η PRAC θα επανεξετάσει τα διαθέσιμα στοιχεία και θα αποφασίσει εάν οι άδειες κυκλοφορίας των φαρμάκων που περιέχουν ψευδοεφεδρίνη θα πρέπει να διατηρηθούν, να τροποποιηθούν, να ανασταλούν ή να ανακληθούν σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η ψευδοεφεδρίνη δρα διεγείροντας τις νευρικές απολήξεις ώστε να απελευθερώσουν τη χημική ουσία νοραδρεναλίνη, η οποία προκαλεί συστολή (στένωση) των αιμοφόρων αγγείων.

Αυτό μειώνει την ποσότητα του υγρού που απελευθερώνεται από τα αγγεία, με αποτέλεσμα να μειώνεται το πρήξιμο και η παραγωγή βλέννας στη μύτη.

EOF: Πώς λειτουργεί

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ιδρύθηκε το 1983 με το νόμο 1316 και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας. Αποστολή του ΕΟΦ είναι η προστασία της δημόσιας υγείας σε σχέση με την κυκλοφορία στην Ελλάδα.

  • Φαρμακευτικά προϊόντα για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση
  • Ανθρώπινα και κτηνιατρικά φάρμακα και προϊόντα για την υγεία του ανθρώπου και του ανθρώπου
  • Τρόφιμα για εξειδικευμένη διατροφή και συμπληρώματα διατροφής
  • Βιοκτόνα
  • Ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής και συμπληρώματα διατροφής για τη διατροφή των ζώων και συμπληρώματα διατροφής
  • Καλλυντικά

Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, ο ΕΟΦ, με πλήρη διαφάνεια και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

To top