Επιδοτούμενος ηλιακός θερμοσίφωνας: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πολυκατοικίες στην Ελλάδα

Μάθετε για την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα σε πολυκατοικίες στην Ελλάδα. Ελέγξτε τους κανονισμούς, τους όρους και τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας.

Επιδοτούμενος ηλιακός θερμοσίφωνας: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πολυκατοικίες στην Ελλάδα>

Περιεχόμενα

  1. Τι πρέπει να ξέρετε: Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα για πολυκατοικίες
  2. Ποιοι είναι επιλέξιμοι για την επιδότηση του ηλιακού θερμοσίφωνα;
  3. Ποιοι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την επιδότηση του ηλιακού θερμοσίφωνα;
  4. Τι συμβαίνει αν υπάρχει περιορισμένος χώρος στην ταράτσα;

Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακών θερμοσιφώνων στην Ελλάδα για πολυκατοικίες και νοικοκυριά. Δείτε τους κανονισμούς, τα κριτήρια επιλεξιμότητας και τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση στην ηλιακή ενέργεια και τη λήψη επιδότησης.

Τι πρέπει να ξέρετε: Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα για πολυκατοικίες

Εάν ζείτε σε πολυκατοικία και θέλετε να υποβάλετε αίτηση για επιδότηση ηλιακών συλλεκτών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κανονισμούς και τις απαιτήσεις πριν υποβάλετε αίτηση.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών θερμοσιφώνων, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που ισχύουν για πολυκατοικίες με κοινόχρηστες ή μη κοινόχρηστες βεράντες. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Ποιοι είναι επιλέξιμοι για την επιδότηση του ηλιακού θερμοσίφωνα;

Δυνητικοί δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι οικιακοί καταναλωτές που έχουν εγκαταστήσει ηλεκτρικό θερμοσίφωνα στο σπίτι τους και επιθυμούν να τον αντικαταστήσουν. Για να είναι επιλέξιμα, τα φυσικά πρόσωπα πρέπει.

  • Να διαθέτουν υποχρεωτικά Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και έγκυρους κωδικούς πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
  • Έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) για το φορολογικό έτος 2021, είτε ως ατομική είτε ως κοινή δήλωση.
  • Να έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση για κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία που πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις.

  • Είναι η κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία του αιτούντος (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή μισθωμένη).
  • Διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινοτική) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας προσδιορίζεται η κατοικία του αιτούντος.
  • Δεν είναι δυνατόν να υποβληθούν περισσότερες από μία αιτήσεις για την ίδια κατοικία από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα.

Ωστόσο, στην περίπτωση οικογενειών/νοικοκυριών με κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων και για τις δύο κατοικίες (κύρια και δευτερεύουσα), υπό την προϋπόθεση ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται από διαφορετικά φυσικά πρόσωπα (υπόχρεο πρόσωπο και σύζυγος/σύζυγος) του ίδιου νοικοκυριού και ότι πληρούνται οι λοιπές απαιτήσεις του παρόντος τμήματος.

Ποιοι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την επιδότηση του ηλιακού θερμοσίφωνα;

Δεν είναι επιλέξιμοι οι δικαιούχοι που είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού, ούτε οι δικαιούχοι που κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (δηλαδή ως οφειλέτης και σύζυγος/ΜΜΕ), εάν το άλλο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο στη δήλωση ήταν κάτοικος εξωτερικού κατά το έτος αυτό. Οι εξαρτώμενοι που δεν υποβάλλουν δήλωση αυτοτελώς (δηλαδή δεν υποχρεούνται να υποβάλουν τη δική τους ατομική δήλωση) δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Δεν είναι επίσης επιλέξιμοι οι δικαιούχοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος της οικογένειας που υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ. Τέλος, δεν είναι επιλέξιμοι οι δικαιούχοι που έχουν λάβει ή έχουν αιτηθεί να λάβουν στήριξη για την αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα από άλλο ταμείο ή χρηματοδοτικό μέσο ή από άλλο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα, όπως τα προγράμματα ExoEconomy.

Τι συμβαίνει αν υπάρχει περιορισμένος χώρος στην ταράτσα;

Σύμφωνα με όσα λένε οι πολίτες που ζουν σε πολυκατοικίες, μερικές φορές οι κανονισμοί δεν ορίζουν ότι η βεράντα είναι κοινόχρηστη, ή ποιο ποσοστό της είναι κοινόχρηστο, ή ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο διαθέσιμος χώρος που διατίθεται.

Για παράδειγμα, αν σε μια πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα και τα 10 θέλουν να τοποθετήσουν έναν ηλιακό θερμοσίφωνα και το δικαιούνται, αλλά υπάρχει χώρος μόνο για πέντε ηλιακούς θερμοσίφωνες, τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Όσοι μένουν σε πολυκατοικία και δικαιούνται επιδότηση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν η βεράντα είναι κοινόχρηστη, τότε είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να την εγκαταστήσουν, ακόμη και.

To top