Περιεχόμενα
Μείνετε προετοιμασμένοι για τα επικείμενα καιρικά φαινόμενα, καθώς ο Μαρουσάκης εκδίδει έκτακτο δελτίο για διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας.
Ο ήπιος καιρός θα διατηρηθεί προς το παρόν, αλλά η αστάθεια θα προκαλέσει επικίνδυνες ημέρες την Κυριακή και τη Δευτέρα. Να περιμένετε βροχές, καταιγίδες, περιορισμένη ορατότητα και ισχυρούς ανέμους. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σταθερή, φτάνοντας μέχρι και τους 32 βαθμούς Κελσίου.
Με τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή να αυξάνονται, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν την πιθανότητα μιας χρονιάς χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη. Μείνετε ενημερωμένοι και λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μετριάσετε τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Καιρός: Μαρουσάκης – «Επικίνδυνο διήμερο, διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας»
Ήπιες καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια θα επικρατήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας τις επόμενες ώρες. Ωστόσο, θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στις ηπειρωτικές περιοχές.
Προσωρινές νεφώσεις και τοπικές βροχές αναμένονται στα ορεινά και την κεντρική Μακεδονία, ενώ είναι πιθανό να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Το πρωί και το βράδυ η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά ηπειρωτικά. Αναμένονται άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σχετικά σταθερή και θα φτάσει τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου στα νησιά και τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, ενώ σε ορισμένες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 βαθμούς Κελσίου.
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί ότι οι επόμενες ημέρες θα φέρουν αστάθεια, με την Κυριακή και τη Δευτέρα να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες. Η Κυριακή θα είναι μια δύσκολη μέρα, με αρκετές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν το απόγευμα.
Τα φαινόμενα αυτά θα εκδηλωθούν στην ξηρά και ενδέχεται να επηρεάσουν και θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Κατά τη διάρκεια αυτών των φαινομένων είναι πιθανό να σημειωθούν χαλάζι, έντονες βροχοπτώσεις και αστραπές.
Ο κ. Μαρουσάκης προβλέπει ακόμη ότι η νέα εβδομάδα θα ξεκινήσει με άστατο καιρό, ενώ ένα νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να φτάσει προσωρινά γύρω στην Τρίτη ή την Τετάρτη.
Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα τον Ιανουάριο του 2022, η οποία ενδέχεται να έχει επηρεάσει τα παγκόσμια κλιματικά πρότυπα. Ωστόσο, είναι προφανές ότι η κλιματική αλλαγή συντελείται ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες.
Καιρός: Μετεωρολόγοι προβλέπουν πρωτοφανές καλοκαίρι στην Ευρώπη
Οι μετεωρολόγοι ανησυχούν για τα σημερινά καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη, τα οποία είναι ασταθή και ασυνήθιστα. Ο Guido Guidi, γνωστός μετεωρολόγος, προβλέπει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και μετά τα μέσα Ιουλίου.
Οι ανοιξιάτικοι μήνες, ιδίως ο Απρίλιος και ο Μάιος, ήταν πιο ψυχροί και βροχεροί από ό,τι συνήθως σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας. Η χώρα γνώρισε ρεκόρ βροχοπτώσεων, τερματίζοντας μια περίοδο ξηρασίας 16 μηνών. Οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν βελτιωθεί τον Ιούνιο, με θερμοκρασίες κάτω από το κανονικό επίπεδο και έντονες βροχοπτώσεις που αναμένεται να συνεχιστούν.
Οι συνθήκες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα καλοκαίρι χωρίς καύσωνες, ιδίως σε μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και τα Βαλκάνια.
Η έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα τον Ιανουάριο του 2022 στον Ειρηνικό Ωκεανό μπορεί να είχε παγκόσμιο αντίκτυπο στο κλίμα, αλλά οριστικά συμπεράσματα δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν.
Ο Guidi εικάζει ότι το 2023 μπορεί να αποδειχθεί η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ευρώπη, λαμβάνοντας υπόψη τα τρέχοντα καιρικά πρότυπα και τις προβλέψεις αξιόπιστων μαθηματικών μοντέλων.
Καιρός: Ιστορικές θερμοκρασίες στην Ελλάδα
Η συχνότητα των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών στην Ελλάδα αυξάνεται κατά τη διάρκεια των δεκαετιών.
Κατά τη δεκαετία 1980-1989, υπήρξαν 125 ημέρες με θερμοκρασίες 37 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερες, με αποκορύφωμα το 1987 και το 1988 με 12 συνεχόμενες ημέρες. Ο αριθμός αυτών των ημερών αυξήθηκε σε 158 τη δεκαετία 2000-2009 και αυξήθηκε περαιτέρω σε 221 τη δεκαετία 2010-2019.
Το θερμότερο έτος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν το 2012, με 44 ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα τελευταία χρόνια, η τάση έχει μειωθεί ελαφρώς. Το 2021, υπήρξαν 28 ημέρες με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου, πιθανότατα επηρεασμένες από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν. Το επόμενο έτος, το 2022, σημειώθηκαν 19 τέτοιες ημέρες.
Αν και το τρέχον καλοκαίρι δεν αναμένεται να είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, οι προφυλάξεις εξακολουθούν να είναι απαραίτητες. Η ετοιμότητα, η άμεση παρέμβαση και η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας για τον μετριασμό των.